Πέμπτη 6 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΠΑΤΜΟΥ
Ενας γιατρός για 10.000 ανθρώπους!

Η ΚΟΒ Πάτμου του ΚΚΕ καλεί τους κατοίκους και τους φορείς του νησιού να παλέψουν για την ενίσχυση του Κέντρου, ώστε να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες στην τουριστική περίοδο

Με ένα γιατρό που εφημερεύει 24 ώρες το 24ωρο και 31 μέρες το μήνα, θα αντιμετωπίσει το Κέντρο Υγείας της Πάτμου (ΚΥΠ) τις πάγιες ανάγκες των κατοίκων του νησιού - που τριπλασιάζονται το καλοκαίρι - αλλά και την πανδημία της γρίπης! Μ' ένα μόνιμο γιατρό, που έγγραφό του προς τους προϊσταμένους για τις ελλείψεις προσωπικού στο ΚΥΠ το τελειώνει με τη δραματική προειδοποίηση: «Σας ενημερώνω ότι με τις συνεχείς καθημερινές 24ωρες εφημερίες όλο το μήνα χωρίς ούτε μια μέρα ανάπαυσης και σε καθημερινό ωράριο από εφταμήνου έχω υποστεί προβλήματα με την υγεία μου, από σοβαρό εργασιακό στρες».

Το ΚΥΠ θα έπρεπε να έχει ακόμα 3 γιατρούς (γενικό, καρδιολόγο και ακτινολόγο) και έχει μόνο το διευθυντή παθολόγο Δαμιανό Ασλάνογλου και 3 αγροτικούς γιατρούς (εκ των οποίων οι δύο καλύπτουν το μισό μήνα της εφημερίας). Στις 7.7.2009 ο διευθυντής του ΚΥΠ σε έγγραφό του - που το προσυπέγραψαν και τρεις αγροτικοί γιατροί - προειδοποιούσε ότι λόγω των ελλείψεων το ΚΥΠ δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις αυξημένες ανάγκες της τουριστικής περιόδου και ότι είναι «ανεπαρκές και απροετοίμαστο ενόψει της πανδημίας της γρίπης». Εκτός απ' την ανάγκη για την πρόσληψη γιατρών, στο υπόμνημα οι γιατροί τονίζουν: «Υπάρχει άμεση ανάγκη για την πρόσληψη δύο ακόμα νοσηλευτών διότι εδώ και καιρό δεν υπάρχει νοσηλευτής από τις 3 μμ - 8 μμ πέντε μέρες τη βδομάδα, πράγμα που καθιστά αδύνατη και την εργασία του γιατρού στην αντιμετώπιση επειγόντων και μη περιστατικών χωρίς νοσηλευτική φροντίδα. Γι' αυτό το ΚΥΠ κλείνει στις 10 μ.μ. Οι συχνές διακομιδές καθιστούν αναγκαία, τουλάχιστον το καλοκαίρι, και τέταρτης θέσης αγροτικού γιατρού λόγου φόρτου εργασίας. Επίσης υπάρχει ανάγκη τεχνολόγου στο ακτινολογικό, ενώ η έλλειψη δεύτερου τεχνολόγου στο μικροβιολογικό καθιστά αδύνατη μετά τις 3 μμ τη διενέργεια πολύ βασικών διαγνωστικών εξετάσεων. Το ΚΥΠ δεν διαθέτει τραυματιοφορέα ενώ έχει ανάγκη και από οδηγούς ασθενοφόρου».

Ενίσχυση σε προσωπικό και υποδομές

Στην Πάτμο μένουν μόνιμα 3.500 κάτοικοι ενώ τη θερινή περίοδο ο πληθυσμός ξεπερνά τις 10.000 άτομα.

Η ΚΟΒ Πάτμου του ΚΚΕ με ανακοίνωσή της εκφράζει την ανησυχία της για τη δεισλειτουργία του ΚΥΠ, λόγω της έλλειψης προσωπικού, και τονίζει: «Η κατάσταση αυτή δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Είναι το αποτέλεσμα των πολιτικών των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στο χώρο της Υγείας, με κοινό χαρακτηριστικό την περικοπή των δαπανών για το δημόσιο τομέα Υγείας και την προώθηση και την παροχή προνομίων σε όσους δραστηριοποιούνται στον ιδιωτικό τομέα Υγείας». Η ΚΟΒ Πάτμου του ΚΚΕ καλεί τους κατοίκους και τους φορείς του νησιού να παλέψουν για την ενίσχυση με προσωπικό και υποδομές του ΚΥΠ «ούτως ώστε η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στο νησί να φτάσει σε επίπεδο που να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες των κατοίκων αλλά και των χιλιάδων επισκεπτών, όπως επίσης και στην αντιμετώπιση της νέας γρίπης».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τεράστιες ελλείψεις και στις δημόσιες δομές Υγείας της Λέρου (2020-09-18 00:00:00.0)
Ιατρική διάγνωση μέσω τηλεφώνου! (2013-01-31 00:00:00.0)
TA ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΖΗΤΟΥΝ ΛΥΣΕΙΣ (2009-08-04 00:00:00.0)
Δημαγωγία χωρίς όριο και για τη «νέα γρίπη» (2009-07-25 00:00:00.0)
Στο «κόκκινο» οι ελλείψεις (2006-01-14 00:00:00.0)
Τα «αχρηστεύουν» επίτηδες... (2001-11-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ