Πέμπτη 13 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Κόντρες και προκλήσεις

Επαναβεβαιώνει τις θέσεις της για το Κυπριακό η Ρωσία

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος στο ψευδοκράτος Φ. Σογιέρ, κατάγγειλε τον επικεφαλής του Κόμματος Εθνικής Ενότητας Ντερβίς Ερογλου, για υπονόμευση των προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, ο επονομαζόμενος πρωθυπουργός του ψευδοκράτους Ντ. Ερογλου, «είναι η μεγαλύτερη ελπίδα της τουρκικής οργάνωσης Εργκενεκόν για να εμποδίσει τη λύση στην Κύπρο»

Ο Φ. Σογιέρ εξέφρασε την πλήρη στήριξη του ΡΤΚ στις προσπάθειες του τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για επίλυση του Κυπριακού. Παράλληλα, προσπάθησε να προκαταλάβει την αντίδραση του ΑΚΕΛ μπροστά σε ενδεχόμενο δημοψήφισμα, υποστηρίζοντας ότι μετά και τις τελευταίες συναντήσεις που είχε ο ίδιος με αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ, θεωρεί ότι «αυτή τη φορά θα πει "ΝΑΙ"».

Την ίδια στιγμή επανέρχεται στον τουρκικό Τύπο το θέμα της φωτογραφίας των πέντε αιχμαλώτων Ελληνοκυπρίων, που δολοφονήθηκαν από τα τουρκικά στρατεύματα, κατά την εισβολή του 1974. Ο φωτογράφος Εργκίν Κονούκσεβερ, παραδέχτηκε στην τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ», ότι τράβηξε τη συγκεκριμένη φωτογραφία, προσθέτοντας ότι «υπάρχουν και φωτογραφίες από την ταφή των στρατιωτών αυτών». Ο φωτογράφος στη συνέντευξή του υποστήριξε ακόμα ότι κατά τη διάρκεια των γεγονότων, ο ίδιος συνελήφθη και τραυματίστηκε από Ελληνοκύπριους, καταγγέλλοντας και το θάνατο ακόμα ενός Τουρκοκυπρίου, από ελληνοκυπριακές δυνάμεις.

Προκλητική ήταν η στάση του εκπροσώπου του Μ. Ταλάτ, Χασάν Ερτσακιτζά, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά, «συμπεριφέρεται σαν να είναι η ίδια άμεμπτη», λέγοντας ότι «φωνάζει ο κλέφτης να φύγει ο νοικοκύρης», καθώς «άν ξεκινήσουμε και εμείς τους υπολογισμούς ποιος σκότωσε ποιον, χρεώστες θα βγουν οι ελληνοκύπριοι».

Ρωσικές διευκρινίσεις

Εν τω μεταξύ το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας σε ανακοίνωση του για το Κυπριακό, δηλώνει μεταξύ άλλων ότι «η θέση της Ρωσικής Ομοσπονδίας σχετικά με τη διευθέτηση του Κυπριακού παραμένει αναλλοίωτη: τασσόμαστε υπέρ της εφαρμογής των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, εναντίον των μονομερών ενεργειών, των προσπαθειών επιβολής έξωθεν στις πλευρές οποιωνδήποτε "συνταγών ή χρονοδιαγραμμάτων διευθέτησης"», χαιρετίζοντας τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των συνομιλιών μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια και του Μ. Ταλάτ.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι «τόσο ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Ντμίτρι Μεντβιέντεφ, όσο και ο πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν, ειδικότερα κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αγκυρα επανειλημμένως υπογράμμισαν ότι η επίλυση της σύγκρουσης είναι δυνατή μόνο μέσω της επίτευξης συμφωνιών μεταξύ των ίδιων των πλευρών με την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας, συνυπολογισμό των θέσεων καθεμιάς από αυτές, σεβασμό των συμφωνημένων διαπραγματευτικών και ειρηνευτικών μηχανισμών», προσθέτοντας ότι η Μόσχα θα συνεχίσει να συμβάλλει στην «επίτευξη καθολικής και βιώσιμης διευθέτησης του Κυπριακού προβλήματος».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κατασκευάσματα... (2017-07-12 00:00:00.0)
Αποφασισμένη να συνδράμει την «ενεργειακή ασφάλεια» της ΕΕ (2014-10-15 00:00:00.0)
Δίκαιη λύση στο Κυπριακό με πρωταγωνιστή το λαό (2014-07-20 00:00:00.0)
Νέες «προτάσεις» αποκαλύπτει η «Χουριέτ» (2010-09-18 00:00:00.0)
«Δε διαπραγματευόμαστε μέσω ΜΜΕ» (2009-06-03 00:00:00.0)
Συγκρατημένη αισιοδοξία από την κυπριακή κυβέρνηση (2008-08-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ