Τρίτη 25 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
«Ανακατατάξεις» μετά τις αιματηρές επιθέσεις

Από την ανακοίνωση της νέας σιιτικής πολιτικής συμμαχίας, στην οποία δεν συμπεριλαμβάνεται το κόμμα πρωθυπουργού αλ Μάλικι
Από την ανακοίνωση της νέας σιιτικής πολιτικής συμμαχίας, στην οποία δεν συμπεριλαμβάνεται το κόμμα πρωθυπουργού αλ Μάλικι
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Πολιτικές εξελίξεις φαίνεται ότι πυροδότησαν στο Ιράκ οι πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις της περασμένης βδομάδας. Στη σύσταση νέας πολιτικής συμμαχίας προχώρησαν οι δύο μεγαλύτερες σιιτικές παρατάξεις, όπου δε συμμετέχει το, επίσης, σιιτικό κόμμα «Ντάουα» του πρωθυπουργού αλ Μάλικι. Η εξέλιξη αυτή θέτει σε νέο πλαίσιο τις επικείμενες εκλογές, που έχουν προγραμματιστεί για τις 16 Ιανουαρίου ενώ παράλληλα αναδεικνύει τις βαθιά διχαστικές τάσεις που υπάρχουν πλέον στους κόλπους της κυρίαρχης πληθυσμιακά αλλά και στην φιλοκατοχική εξουσία σιιτικής πλειοψηφίας.

Στην «Ιρακινή Εθνική Συμμαχία» συμμετέχουν το Ανώτατο Ιρακινό Ισλαμικό Συμβούλιο και η παράταξη του ακραίου σιίτη ηγέτη Μουκτάντα Σαντρ, δύο οργανώσεις που έχουν στενότατες σχέσεις με την Τεχεράνη. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το κόμμα του Μάλικι δε συμμετέχει επειδή δεν υπήρξε δέσμευση ότι θα υποστηριχθεί για τη θέση του πρωθυπουργού.

Κατά αναλυτές, η δημιουργία του νέου πολιτικού σχηματισμού εξωθεί τον Μάλικι σε συνεργασία με σουνιτικές πολιτικές παρατάξεις. Προφανώς, στο πλαίσιο τέτοιας κατεύθυνσης διερευνητικών επαφών ο Μάλικι είχε, χτες, συνάντηση με αντιπροσωπεία των σουνιτών ενόπλων που απαρτίζουν τα «Συμβούλια Αφύπνισης», που λειτούργησαν ως εμπροσθοφυλακή των κατοχικών κατά της «αλ Κάιντα».

Νέα επίθεση και «ομολογία»

Διπλή βομβιστική επίθεση πραγματοποιήθηκε, χτες, σε λεωφορεία στην Κουτ, νοτίως της Βαγδάτης, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 20 πολίτες και να τραυματιστούν άλλοι τόσοι. Λίγο νωρίτερα, οι ιρακινές αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο με την «ομολογία» ενός πρώην αρχηγού της αστυνομίας και μέλους του «Μπάαθ» του Σαντάμ Χουσεΐν, ο οποίος φέρεται να δηλώνει «εγκέφαλος» των επιθέσεων στα υπουργεία Εξωτερικών - Οικονομικών και να αναφέρει ότι η παραβίαση των σημείων ελέγχου στοιχίζει 10.000 δολάρια, για το χρηματισμό των στρατιωτών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ