Τρίτη 25 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΜΑΛΙΑ
Διευρύνεται το μέτωπο των ισλαμιστών

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.--

Οι ένοπλοι της οργάνωσης «Χίζμπου Ισλάμ» απ' τη νότια σομαλική επαρχία Γκέντο ανακοίνωσαν χτες την απόφασή τους να ενταχθούν στους κόλπους της ακραίας ισλαμικής οργάνωσης «Αλ Σαμπάαμπ» που αντιμάχεται τη φιλοδυτική (και συνάμα μετριοπαθή ισλαμική κυβέρνηση) του Προέδρου της Σομαλίας Σεΐχη Σαρίφ Αχμέντ.

Το υπ' αριθμόν δύο στέλεχος της οργάνωσης «Χίζμπου Ισλάμ», σεΐχης Μοχαμούντ, ανήγγειλε έτσι τη διάλυση της ομάδας τους και την ένταξή τους στους ισλαμιστές της «Αλ Σαμπάαμπ» προκειμένου, όπως πρόσθεσε, «να αυξήσουμε τη δύναμή μας και να υλοποιήσουμε τους στόχους μας». Σύμφωνα με τον ίδιο, βασική προτεραιότητά τους θα είναι η απομάκρυνση των περίπου 5.000 στρατιωτών της Αφρικανικής Ενωσης απ' τη Σομαλία.

Νωρίτερα, οι ισλαμιστές της «Αλ Σαμπάμπ» που επιδιώκει την επιβολή σκληρού ισλαμικού νόμου σ' όλη τη Σομαλία, απέρριψαν την πρόταση της κυβέρνησης για εκεχειρία λόγω Ραμαζανιού κατηγορώντας τον Πρόεδρο πως χρησιμοποιεί τη θρησκεία ως πρόσχημα για να επανεξοπλίσει το στρατό του.

Τις τελευταίες πέντε μέρες παρατηρείται ανάφλεξη σφοδρότατων συγκρούσεων μεταξύ των παραπάνω πλευρών στην πρωτεύουσα της Σομαλίας, Μογκαντίσου, και σε επαρχιακές πόλεις του κεντρικού και νότιου τμήματος της χώρας με αποτέλεσμα αρκετές δεκάδες νεκρούς (οι περισσότεροι άμαχοι).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ