Τρίτη 25 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΟΝΔΟΥΡΑ
Παρασκηνιακές διαβουλεύσεις «μετάβασης»

ΤΕΓΚΟΥΣΙΓΚΑΛΠΑ.--

Πυρετώδεις είναι στην Ονδούρα οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για τη δημιουργία των προϋποθέσεων, ώστε να υπάρξει η «μετάβαση στη δημοκρατία», προς όφελος των ΗΠΑ και της εγχώριας ολιγαρχίας.

Η αντιπροσωπεία του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών - OAS (υπουργοί Εξωτερικών Μεξικού, Αργεντινής, Κόστα Ρίκα, Τζαμάικα, Καναδά, Παναμά και Δομινικανικής Δημοκρατίας) έφτασε χτες στην Ονδούρα, με αεροσκάφος της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ. Η επίσκεψη πραγματοποιείται μετά την αναβολή της επίσκεψης που είχε ανακοινώσει ο ΓΓ του OAS Χοσέ Μιγκέλ Ινσούλσα. Τις τελευταίες μέρες δεν έχει αλλάξει τίποτα στη στάση των πραξικοπηματιών, καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε τους όρους της συμφωνίας του Σαν Χοσέ υπό την αιγίδα του διαμεσολαβητή των ΗΠΑ Προέδρου της Κόστα Ρίκα, Οσκαρ Αρίας. Παράλληλα, όμως, σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ιαν Κέλι επίσημη αντιπροσωπεία της κυβέρνησης ντε φάκτο θα έχει συνάντηση με Αμερικανούς αξιωματούχους.

Δύο μήνες μετά την εκδήλωση του πραξικοπήματος και τρεις μήνες πριν τις προγραμματισμένες εκλογές δεν μπόρεσε να νομιμοποιηθεί η πραξικοπηματική κυβέρνηση και ο βασικός λόγος είναι το λαϊκό κίνημα. Ο παράγοντας που δεν έλαβε σοβαρά υπόψιν της η Ουάσιγκτον αλλά και η πλουτοκρατία της Ονδούρας και της Κεντρικής Αμερικής.

Οι λαϊκές δυνάμεις που έχoυν συσπειρωθεί στο Μέτωπο ενάντια στο Πραξικόπημα απορρίπτουν τους όρους που έχουν τεθεί για την αποκατάσταση του Μανουέλ Σελάγια και δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα. Μάλιστα, στη σύσκεψη που πραγματοποίησαν την Κυριακή αποφάσισαν ότι θα ενέτειναν τις κινητοποιήσεις το διήμερο της παραμονής της αντιπροσωπείας του OAS, προκειμένου να στείλουν το μήνυμα του λαού της Ονδούρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ