Τρίτη 25 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ-ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Συνεχίζεται η ένταση για τις βάσεις

ΚΑΡΑΚΑΣ-ΡΙΟ ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΪΡΟ.--

«Η κυβέρνηση της Κολομβίας για άλλη μία φορά προδίδει την εμπιστοσύνη και την ενότητα της Λατινικής Αμερικής καθώς επιτρέπει την εγκατάσταση των ιμπεριαλιστικών στρατιωτικών δυνάμεων» δήλωσε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες κατά την καθιερωμένη του τηλεοπτική εκπομπή Αλό Πρεζιντέντε.

Ο πρόεδρος Τσάβες τόνισε ότι η συμφωνία στην οποία φέρεται να έχουν καταλήξει οι ΗΠΑ και η Κολομβία παραβιάζει τη χάρτα του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κολομβίας, αλλά «παραβιάζει επίσης και την δική μας κυριαρχία» και το θέμα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη της Συνόδου της Ενωσης της Νοτίου Αμερικής-UNASUR καθώς και η παραμονή της Κολομβίας στον Οργανισμό.

Το θέμα της εγκατάστασης των αμερικανικών βάσεων και το πραξικόπημα στην Ονδούρα θα είναι τα κύρια θέματα της έκτακτης Συνόδου του UNASUR που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στο Μπαριλότσε της Αργεντινής. Το ζήτημα όμως έχει προκαλέσει αναστάτωση και στις ΗΠΑ, καθώς επιστολή των Γερουσιαστών Πάτρικ Λίχι και Κρίστοφερ Ντοντ ζητά εξηγήσεις από την υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, καθώς το Κογκρέσο «δεν έχει ενημερωθεί για το περιεχόμενο της συμφωνίας» και η μόνη πληροφόρηση είναι από τα ΜΜΕ.

Τέλος, οι μεγαλύτερες συνδικαλιστικές οργανώσεις της Κολομβίας - CGT, CUT, CTC - αποφάσισαν να προχωρήσουν σε πανεθνικές κινητοποιήσεις ενάντια στην εγκατάσταση των βάσεων στη χώρα τους, τη Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου, όπως αναφέρει η «Τριμπούνα Ποπουλάρ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ