Τρίτη 25 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ - ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ
Επέτειος της υπογραφής του Συμφώνου Μολότοφ - Ριμπεντρόπ

Στο Μινσκ της Λευκορωσίας πραγματοποιήθηκε, στις 20 Αυγούστου, ημερίδα πολιτικών κομμάτων και κοινωνικών οργανώσεων της Λευκορωσίας με θέμα: «Τα ιστορικά διδάγματα και η σύγχρονη διεθνής πολιτική», που ήταν αφιερωμένη στην 70χρονη επέτειο από την υπογραφή του Συμφώνου μη επίθεσης μεταξύ της ΕΣΣΔ και της Γερμανίας.

Οι συμμετέχοντες ενέκριναν σχετικό κείμενο, που υπέγραψαν το Κομμουνιστικό Κόμμα Λευκορωσίας, το Αγροτικό Κόμμα Λευκορωσίας, το Πατριωτικό Κόμμα Λευκορωσίας, το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, καθώς και δεκάδες κοινωνικές οργανώσεις της Λευκορωσίας, στο οποίο καταδικάζεται η ανιστόρητη ταύτιση κομμουνισμού - φασισμού, που επιχειρούν ΕΕ και ΟΑΣΕ. Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως η προσπάθεια αυτή «δεν μπορεί παρά να προκαλέσει στους λαούς της Ευρώπης, που γνωρίζουν και σέβονται την ιστορία τους, κάποια άλλη αντίδραση πέρα από την απέχθεια. Η απροκάλυπτη προσπάθεια εξίσωσης της ναζιστικής Γερμανίας με τη Σοβιετική Ενωση που είχε τη μεγαλύτερη συμβολή στη Νίκη κατά της «πανούκλας» επιβεβαιώνει πως, όπως φαίνεται, οι οπαδοί της «ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης» ξέχασαν τους αληθινούς απελευθερωτές τους από το φασισμό. Στην παραμονή της 65χρονης επετείου της Αντιφασιστικής Νίκης του σοβιετικού λαού στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο ξανά εκτυλίσσεται μια νέα εκστρατεία κατά του σοβιετικού παρελθόντος. Ο σκοπός της είναι η αναθεώρηση των αποτελεσμάτων του Β' Παγκόσμιου Πολέμου, η ρίψη ευθυνών για τον πόλεμο στην ΕΣΣΔ, η εξίσωση του φασισμού με τον κομμουνισμό».

Οι πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις της Λευκορωσίας, που υπέγραψαν το κείμενο απαιτούν «να σταματήσει η κακόβουλη συκοφαντική εκστρατεία κατά της Σοβιετικής Ενωσης και του Κόκκινου Στρατού, που με την τεράστια θυσία τους έσωσαν την ανθρωπότητα από την πανούκλα του φασισμού και απελευθέρωσαν τους λαούς της Ευρώπης από τη χιτλερική κατοχή».

Αντίθετα από τη Λευκορωσία, στη Βαλτική, στις 23 Αυγούστου οι πρωθυπουργοί της Εσθονίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας υπέγραψαν τη Διακήρυξη του Βίλνιους, επιμένοντας στη ταύτιση φασισμού - κομμουνισμού. Οι 3 πρωθυπουργοί επανέλαβαν πως στις προθέσεις τους είναι να πρωτοστατήσουν μέσα στα πλαίσια της ΕΕ ώστε να εμπεδωθεί η καταδίκη «των δύο ολοκληρωτικών καθεστώτων του 20ού αιώνα». Μάλιστα, ο πρωθυπουργός της Λιθουανίας, Αντριους Κουμπίλιους, δήλωσε πως «τα εγκλήματα του σταλινισμού είναι ισάξια με τα εγκλήματα του ναζισμού», ενώ ανάλογες κατάπτυστες δηλώσεις έκαναν και οι πρωθυπουργοί της Λετονίας, Βάλντις Ντομπρόφσκι και της Εσθονίας, Αντρους Ανσιπ.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ