Πέμπτη 27 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ ΣΤΗΝ ΚΕΔΚΕ
Προεκλογική «φαγωμάρα» πάνω στο δράμα των ανέργων

Αφού συμφώνησαν στην «ανάγκη» προσλήψεων ανέργων με ημερομηνία λήξης στους δήμους, τώρα «φαγώνονται» για το κατά πόσον αυτές θα γίνουν με διαφανή κριτήρια. Ο λόγος για τις παρατάξεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στην Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), με τη βούλα των οποίων συμφωνήθηκε να προσληφθούν, μέσω ΟΑΕΔ, κατ' αρχήν 15.000 άνεργοι που θα απασχοληθούν στους δήμους, στο πλαίσιο προγράμματος του υπουργείου Απασχόλησης, η διάρκεια του οποίου δεν ξεπερνά τους 36 μήνες. Πατώντας πάνω στο πρόβλημα της ανεργίας, το οποίο αμφότερες οι παρατάξεις συμφώνησαν να... αντιμετωπίσουν με ένα ακόμα πρόγραμμα καταστρατήγησης του δικαιώματος στην σταθερή εργασία, το χρησιμοποιούν παράλληλα για προεκλογική «δουλειά».

Χτες, σε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου (ΔΣ) της ΚΕΔΚΕ, ο επικεφαλής της παράταξης του ΠΑΣΟΚ, Π. Κουκουλόπουλος, που ήταν και ο εμπνευστής της πρότασης για πρόσληψη 20.000 ανέργων, μέσω δήμων - με τον συμφωνηθέντα και με τους αιρετούς της ΝΔ όρο, ότι αυτοί οι άνθρωποι επ' ουδενί δεν θα μπορούν να διεκδικήσουν μετατροπή των συμβάσεών τους - κατήγγειλε αδιαφανείς διαδικασίες στην επιλογή των ανέργων και ζήτησε να αποσυρθεί η σχετική τροπολογία που κατατέθηκε πρόσφατα στη Βουλή. Οπως είπε χαρακτηριστικά, «το πρόγραμμα έχει αναπτύξει δίκτυο πελατειακής λογικής», ενώ κατήγγειλε ότι ο ΟΑΕΔ έχει την τελική επιλογή για τις προσλήψεις. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, Ν. Κακλαμάνης, του υπενθύμισε ότι το μνημόνιο που κατατέθηκε στη Βουλή είναι ακριβώς αυτό που είχαν συμφωνήσει από κοινού οι δύο παρατάξεις στην ΚΕΔΚΕ με την υπουργό Απασχόλησης, Φ. Πετραλιά και τον ΟΑΕΔ. «Εσείς το ψηφίσατε», είπε, για να συμπληρώσει απευθυνόμενος στον Π. Κουκουλόπουλο: «Σας άφησα να εκτεθείτε».

Η αλήθεια, βέβαια, είναι ότι και οι δύο παρατάξεις είναι εκτεθειμένες, αφού «φροντίσατε να μοιράσετε τις θέσεις κατά ΟΤΑ και να τη στείλετε» στον ΟΑΕΔ, όπως είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της «Δημοτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης», Χρ. Τέγος, αναφερόμενος σε λίστα που ήδη έχει καταρτίσει η ΚΕΔΚΕ για τις θέσεις των προσλαμβανόμενων ανά δήμο. Ενέργεια που, όπως συμπλήρωσε ο Χρ. Τέγος, κινείται στη λογική ότι «όλοι θα πάρουμε απ' αυτό (σ.σ. το πρόγραμμα)». Ο ίδιος επανέλαβε τη σαφή εναντίωση της παράταξης στο συγκεκριμένο πρόγραμμμα, καθώς προωθεί τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις και υπενθύμισε την προτροπή της ΔΑΣ για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Θυμίζουμε τέλος ότι το κόστος των προσλήψεων θα καλυφθεί κατά κύριο λόγο, έως και 70% σε πολλές περιπτώσεις, από κονδύλια των δήμων (δηλαδή από χρήματα που προορίζονται για έργα και υπηρεσίες προς τους δημότες) και το υπόλοιπο από τον ΟΑΕΔ (τα ταμεία του οποίου τροφοδοτούνται επίσης από εισφορές εργαζομένων).

Τα μέλη της παράταξης του ΠΑΣΟΚ δήλωσαν χτες ότι δε θα εφαρμόσουν το πρόγραμμα στους δήμους που έχουν τη διοίκηση, αν οι προσλήψεις δε γίνουν με κριτήρια του ΑΣΕΠ ή της μερικής απασχόλησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ