Πέμπτη 27 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΑΣΣΗΡΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Μετρούν τις πληγές μετά την πλημμύρα

«Υπεύθυνη για την καταστροφή είναι η δασοκτόνα πολιτική της ΝΔ, που συνεχίζει αυτή του ΠΑΣΟΚ και η οποία έχει μετατρέψει τη γη σε αντικείμενο επιχειρηματικής κερδοσκοπίας», επισημαίνει η ΚΟΘ του ΚΚΕ. Παρέμβαση του ΚΚΕ στη Βουλή

Motion Team

Τις πληγές τους μετρούν οι κάτοικοι της Ασσήρου που είδαν τις περιουσίες τους, σπίτια, καταστήματα, αυτοκίνητα, αλλά και τα κοινωφελή έργα της πόλης να καταστρέφονται από την πλημμύρα. Οργισμένοι, καταγγέλλουν την αδιαφορία της κυβέρνησης, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της Νομαρχίας, που επί δύο χρόνια μετά την καταστροφική πυρκαγιά, που μετέτρεψε σε στάχτη χιλιάδες στρέμματα δάσους, δεν έκαναν τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή τους. Ετσι, με τη δυνατή βροχή κατέβηκαν εκατοντάδες κορμοί δένδρων και τόνοι φερτών υλικών που κατέληξαν έξω από τα σπίτια τους και τα καταστήματά τους, υπερχείλισαν οι δύο χείμαρροι και πλημμύρισε ο τόπος όλος. Από τη μεγάλη πλημμύρα κινδύνευσαν και κάτοικοι, που όμως σώθηκαν από την έγκαιρη παρέμβαση των πυροσβεστών.

Στο πλευρό των πληγέντων βρέθηκε χτες αντιπροσωπεία της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ. Μίλησε με τους κατοίκους, είδε τις καταστροφές που προκλήθηκαν, ενώ ενημερώθηκε και από τον δήμαρχο Δ. Ράβναλη για το μέγεθος των ζημιών.

Στις 25 Ιούλη του 2007, από τη μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο δάσος της περιοχής μεταξύ Ασσήρου και Λαχανά, κάηκαν περίπου 30.000 στρέμματα δάσους πεύκης και δασικές εκτάσεις. Η Δημοτική Αρχή με έγγραφά της προς το υπουργείο Εσωτερικών και τη Διεύθυνση Δασών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς και τη Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, γνωστοποίησε για το μέγεθος της καταστροφής. Ζήτησε την άμεση κατασκευή έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, την αναδάσωση της περιοχής που κάηκε και την προμήθεια των απαραίτητων μηχανημάτων. Προειδοποίησε για τον κίνδυνο πλημμύρας από τους δύο χειμάρρους (Τουρκόλακος και Αμπελόλακος) που ξεκινούν από το δάσος, διέρχονται μέσα από τον οικισμό και ενώνονται στην πλατεία του. Γι' αυτό ζήτησε διευθέτηση και καθαρισμό.

Στα δύο χρόνια από τη μεγάλη φωτιά, κανένα έργο δεν προχώρησε. Οι κάτοικοι μάλιστα συνδέουν τη μεγάλη πυρκαγιά και την εγκληματική αδιαφορία, που ακολούθησε για την υλοποίηση των αναγκαίων έργων, με τους σχεδιασμούς που υπάρχουν για τη δημιουργία εργοστασίου καύσης απορριμμάτων στην περιοχή όπου λειτουργεί ο ΧΥΤΑ της Μαυροράχης.

Η ΚΟΘ του ΚΚΕ

«Υπεύθυνη για την καταστροφή είναι η δασοκτόνα πολιτική της ΝΔ, που συνεχίζει αυτή του ΠΑΣΟΚ και η οποία έχει μετατρέψει τη γη σε αντικείμενο επιχειρηματικής κερδοσκοπίας και την εμπορευματοποιεί», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΚΟΘ του ΚΚΕ. Δηλώνει ότι στηρίζει τον αγώνα των κατοίκων που διεκδικούν πλήρη αποκατάσταση των ζημιών για τους πληγέντες και ολική αποζημίωση, καθώς και την άμεση υλοποίηση των αντιπλημμυρικών έργων στην περιοχή. «Αυτός ο αγώνας θα βρίσκει δικαίωση, όσο αντιτίθεται στην πολιτική της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, της ΕΕ και διεκδικεί ριζικές αλλαγές στη δασική πολιτική και ανατροπή της κυρίαρχης πολιτικής που υπηρετεί το κέρδος και τα μονοπώλια», ξεκαθαρίζει η ΚΟΘ του ΚΚΕ.

Το ΚΚΕ κατέθεσε χτες Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή προς τους αρμόδιους υπουργούς. Επειδή η κατάσταση στην Ασσηρο είναι δραματική και μπροστά στο φόβο νέας βροχόπτωσης με ανυπολόγιστες συνέπειες, οι βουλευτές Γιάννης Ζιώγας και Σοφία Καλαντίδου θέτουν μια σειρά ερωτήματα που αφορούν την αποκατάσταση των πληγέντων, την ανάγκη να γίνουν τα απαραίτητα έργα κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ