Πέμπτη 27 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΘΗΣΕΑΣ 2»
Συνεχίζεται η πριμοδότηση του μεγάλου κεφαλαίου

Συνέχεια στην αδιαφανή κατανομή των πόρων του χρηματοδοτικού προγράμματος «Θησέας» και στη δέσμευση χρημάτων των δήμων που τον «αιμοδοτούν» για λογαριασμό δράσεων περιφερειών και δημόσιων οργανισμών, δίνει η κυβέρνηση, με την παράτασή του για τα έτη 2010-2014.

Κατά την παρουσίαση του «Θησέα 2», χτες, στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΚΕ, από τον υπουργό και υφυπουργό Εσωτερικών, Π. Παυλόπουλο και Θ. Νάκο, αντίστοιχα, επαναβεβαιώθηκε η λογική του προγράμματος που θέλει με χρήματα των δήμων να χρηματοδοτούνται δράσεις που αποτελούν εθνική προτεραιότητα, δράσεις ή ανάγκες δημοσίων οργανισμών, ή ακόμα και το μεγάλο κεφάλαιο, καθώς προκρίνονται έργα που γίνονται μέσω Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα. Μάλιστα στην κατεύθυνση αυτή, όπως είπε ο Θ. Νάκος, ακόμα και μικρά έργα των δήμων θα εγκρίνεται να γίνονται μέσω ΣΔΙΤ.

Ο ίδιος είπε ότι το πρόγραμμα θα ανέλθει στα 3,7 δισ. ευρώ και θα αξιοποιηθεί κυρίως για δράσεις που αφορούν το περιβάλλον, την ποιότητα ζωής και την αξιοποίηση των φυσικών πόρων. Εξήρε μάλιστα το κυβερνητικό έργο, λέγοντας ότι σε αντίθεση με το Ειδικό Πρόγραμμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΕΠΤΑ), που είχε θεσμοθετήσει το ΠΑΣΟΚ, ο «Θησέας» απέδωσε.

Η πραγματικότητα, όπως την παρουσίασε ο εκπρόσωπος της «Δημοτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης» Χρ. Τέγος, με βάση τα στοιχεία του ίδιου του κρατικού προϋπολογισμού, είναι διαφορετική. Στην παρέμβασή του τόνισε καταρχήν ότι η πορεία αυτών και άλλων παρόμοιων προγραμμάτων αποδεικνύει ότι η πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ μοιάζουν σαν δυο σταγόνες νερό. Οπως σημείωσε - και κανείς δε βρέθηκε να τον διαψεύσει - από το 1989, οπότε και θεσμοθετήθηκε το ΕΠΤΑ, διαρκώς μεγαλώνει η οικονομική συμμετοχή της ΤΑ σε αυτά. Για την ιστορία, αυτή αρχικά ήταν 20% και αντίστοιχα 80% του κράτους. Στην πορεία η συμμετοχή της ΤΑ ανήλθε στο 50%, για να φτάσουμε σήμερα με τον «Θησέα» στο 72%.

Ακόμα, όμως, κι αυτή η πενιχρή συμμετοχή του κράτους σε αυτά τα προγράμματα δεν καταβάλλεται. Χαρακτηριστικά, ο Χρ. Τέγος τόνισε χτες, απευθυνόμενος στον Θ. Νάκο, ο οποίος παρουσίασε μια άλλη πραγματικότητα απ' αυτή που δείχνουν τα ίδια τα κυβερνητικά ντοκουμέντα, ότι ενώ ο «Θησέας» προϋπολογιζόταν στα 3,5 δισ. ευρώ, «κλείνει», στα τέλη του 2009 στα περίπου 2 δισ. ευρώ. Αλλά και για το ΕΠΤΑ του ΠΑΣΟΚ, τόνισε ότι ενώ είχε προϋπολογιστεί να ανέλθει στα 3,4 δισ. ευρώ, τελικώς δόθηκαν 1,7 δισ. ευρώ. Δηλαδή, αμφότερες οι κυβερνήσεις υλοποίησαν τις υποσχέσεις τους περίπου στο μισό.

Ο Χρ. Τέγος κατέληξε, λέγοντας ότι στο νέο «Θησέα» θα πρέπει να αυξηθεί η συμμετοχή του κράτους στο 80%. Επίσης να υπάρξουν δίκαια και διαφανή κριτήρια στην κατανομή των χρημάτων. Κατήγγειλε, τέλος, ότι «στο όνομα των ΣΔΙΤ δεν μπορεί να βάζουν χέρι ιδιώτες σε χρήματα της ΤΑ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ