Σάββατο 29 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
Ημίμετρα για την πρόληψη της γρίπης

Με ημίμετρα το υπουργείο Υγείας προσπαθεί να διασφαλίσει την υγεία των μαθητών και να καλύψει την απουσία ενός συστήματος πρόληψης και πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στα σχολεία, ενταγμένο στο αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας. Τα μέτρα πρόληψης και προστασίας από τη νέα γρίπη στα νηπιαγωγεία και στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης περιλαμβάνονται στην εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας που εστάλη πριν λίγες μέρες προς το υπουργείο Παιδείας.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται ο ορισμός υπευθύνου, του «Συντονιστή γρίπης» για την εφαρμογή και τήρηση των διατάξεων της εγκυκλίου, ο οποίος επωμίζεται με διάφορα καθήκοντα (εποπτεία προσωπικού καθαριότητας και εκπαίδευσής του, ενημέρωση γονέων, αρμόδιων φορέων σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος, καταγραφή απουσιών κ.ά.). Ακόμη, ορίζεται υπεύθυνος φροντίδας ασθενών (δηλαδή ο εκπαιδευτικός θα κάνει και το γιατρό!) και ειδικά διαμορφωμένοι χώροι που θα φιλοξενούν όσα παιδιά εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης κατά τη διάρκεια παραμονής τους στο σχολείο.

Βέβαια, η συγκεκριμένη εγκύκλιος ορίζει και διάφορα άλλα εξωπραγματικά μέτρα, όπως: «Η τοποθέτηση θρανίων και καθισμάτων στις σχολικές αίθουσες (...) να γίνεται με τέτοιο τρόπο που κάθε παιδί να τηρεί απόσταση από τα παρακείμενά του ένα μέτρο», τη στιγμή που στις περισσότερες σχολικές αίθουσες δεν υπάρχουν τα απαιτούμενα για κάτι τέτοιο τετραγωνικά μέτρα. «Να υπάρχει ποδοδιακόπτης στους κάδους απορριμμάτων, υγρό σαπούνι, πετσέτες μιας χρήσης». Τη στιγμή που στα περισσότερα σχολεία δεν υπάρχει σαπούνι ούτε για δείγμα, πολύ περισσότερο πετσέτες ή κάδοι με ...ποδοδιακόπτη.

«Οι οδηγίες καθαρισμού και απολύμανσης απευθύνονται σε όλο το προσωπικό, αλλά ιδιαίτερα στο βοηθητικό προσωπικό (π.χ. καθαρίστριες). Το προσωπικό καθαριότητας θα πρέπει, καθ' όλη τη διάρκεια της παραμονής των παιδιών στο σχολείο, να εξασφαλίζει εκτός από την καθαριότητα και απολύμανση των χώρων υγιεινής και την τήρηση των υπολοίπων κανόνων υγιεινής που προβλέπονται στην παρούσα εγκύκλιο», «να καθαρίζονται τα πόμολα και η κουπαστή της σκάλας μετά από κάθε διάλειμμα», αναφέρεται χαρακτηριστικά. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι από τις 22 Ιούνη ο ΟΣΚ είχε στείλει φιρμάνι στις αρμόδιες Διευθύνσεις της Εκπαίδευσης, δηλώνοντας ότι το υπουργείο Παιδείας δεν πρόκειται να διαθέσει δραχμή παραπάνω από όσα είχε προϋπολογίσει για την καθαριότητα. Την ίδια στιγμή, όπως είχε αποκαλύψει ο «Ρ» (8/8/09) η κυβέρνηση έχει ανοίξει την πόρτα για την ανεργία σε 6.000 περίπου ομήρους συμβασιούχους εργαζόμενους στην καθαριότητα των Δημόσιων Σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Δεν είναι δυνατόν η κατάσταση να αντιμετωπιστεί «με γραμμή τηλεφώνου για την εκπαιδευτική κοινότητα». Επιβάλλεται η αποστολή κινητών μονάδων υγείας από το υπουργείο Υγείας σε κάθε σχολείο της χώρας που θα παρέχει έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση των περιστατικών, θα καταγράφει τις ανάγκες, θα παρέχει δωρεάν τις αναγκαίες προληπτικές εξετάσεις σε παιδιά και προσωπικό του σχολείου, θα χορηγήσει δωρεάν τα υπάρχοντα ήδη αναγκαία εμβόλια στις ομάδες που τα χρειάζονται και στα παιδιά. Οι υπηρεσίες αυτές θα πρέπει να στελεχώνονται με το κατάλληλο εξειδικευμένο προσωπικό. Η άμεση αποστολή των υπηρεσιών υγειονομικής υπηρεσίας και της επιτροπής καταλληλότητας του ΟΣΚ στα σχολεία για τον έλεγχο των κυλικείων και των χώρων υψηλού υγειονομικού ενδιαφέροντος (τουαλέτες και χώροι εστίασης).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ