Τετάρτη 8 Νοέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΣΧΟΛΩΝ
Ενωτικά ενάντια στη μεταρρύθμιση της υγείας

Δυναμικά και μαζικά απάντησαν και χτες οι φοιτητές Ιατρικής από σχολές της χώρας που συγκεντρώθηκαν στην Αθήνα
Δυναμικά και μαζικά απάντησαν και χτες οι φοιτητές Ιατρικής από σχολές της χώρας που συγκεντρώθηκαν στην Αθήνα
Η μαζικότητα, η ζωντάνια και ο παλμός ήταν τα χαρακτηριστικά του χτεσινού πανελλαδικού συλλαλητηρίου των φοιτητών από τις ιατρικές σχολές όλης της Ελλάδας, που διαδήλωσαν στους δρόμους της Αθήνας την απαίτησή τους για δημόσια και δωρεάν υγεία ενάντια στα αντιλαϊκά κυβερνητικά σχέδια για μεταρρύθμιση στον τομέα αυτό, που προωθεί το υπουργείο Υγείας. Το συλλαλητήριο διοργάνωσαν οι Σύλλογοι Φοιτητών Ιατρικής Αθήνας, Πάτρας, Λάρισας, Ιωαννίνων και Οδοντιατρικής Αθήνας, ενώ συμμετείχαν επίσης φοιτητές από την Ιατρική της Κρήτης, της Αλεξανδρούπολης και της Θεσσαλονίκης.

Στις 12 περίπου το μεσημέρι ύψωσαν τα πανό τους και ξεκίνησαν από τα Προπύλαια για το υπουργείο Υγείας με φοιτητές που φορούσαν τις ιατρικές τους μπλούζες και το πανό της Ιατρικής Αθήνας που κατέγραφε την απαίτησή τους για «υγεία, παιδεία, εργασία» στην κορυφή. «Αγώνας, αγώνας, αγώνας διαρκείας θα είναι η απάντηση στον υπουργό Υγείας» και «Θέλουμε δουλιά κι όχι ανεργία, κάτω τα χέρια από τα πτυχία», ήταν τα συνθήματα που έδιναν τον παλμό της κινητοποίησης. Ιδιαίτερη μνεία έκαναν στο δικαίωμα που έχουν στη δημόσια, δωρεάν υγεία οι μετανάστες και οι ανασφάλιστοι, φωνάζοντας χαρακτηριστικά «Αυτό το υπουργείο δεν είναι της Υγείας, αλλά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας». Παράλληλα, καλούσαν τους περαστικούς, που κοίταζαν με έκπληξη τον όγκο της πορείας, να τους ακολουθήσουν και να αγωνιστούν μαζί τους για δωρεάν υγεία.


Διασχίζοντας την Πανεπιστημίου, την Ομόνοια και τις οδούς 3η Σεπτεμβρίου και Στουρνάρη έφτασαν ως το υπουργείο, που όμως ήταν ζωσμένο με κλούβες και ΜΑΤ έτοιμα να «υποδεχτούν» τους αγωνιζόμενους φοιτητές. Αντιπροσωπεία από 14 φοιτητές (δυο από κάθε Σύλλογο) ανέβηκε να συναντήσει τον υπουργό, αλλά εκείνος «αδυνατούσε» να τους δεχτεί λόγω φόρτου εργασίας και τους παρέπεμψε στον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου. Οι φοιτητές κατήγγειλαν αυτή την αντιμετώπιση ως «εμπαιγμό» και προτίμησαν να τοιχοκολλήσουν τα ψηφίσματά τους στην είσοδο του υπουργείου και να πραγματοποιήσουν συμβολικά καθιστική διαμαρτυρία «μέχρι να τους δεχτεί ο υπουργός». Μάλιστα ήταν πολύ ευρηματικοί στη δημιουργία συνθημάτων και προειδοποίησαν τον υπουργό ότι «αν περάσει ο νόμος της ντροπής, θα τον περιμένει ο βελονιστής».

Σήμερα, ξεκινάει νέος κύκλος γενικών συνελεύσεων των φοιτητικών συλλόγων στις ιατρικές σχολές για να αποφασίσουν την παραπέρα δράση τους. Παραμένουν πάντως προσανατολισμένοι στην απόσυρση του συνόλου της μεταρρύθμισης «υγεία για τον πολίτη» και δηλώνουν αποφασισμένοι να μη δεχτούν καμιά ρύθμιση που θα αποσυνδέει το πτυχίο από το επάγγελμα και θα βάζει φραγμούς για την απόκτηση της ειδικότητας, παλεύοντας ταυτόχρονα για δημόσια, δωρεάν, ισότιμη υγεία για όλο το λαό και δημόσια δωρεάν παιδεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ