Τετάρτη 2 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΑΡΜΕΝΙΑ
Συμφώνησαν για αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΙΣΤΑΝΜΠΟΥΛ.--

Σε συμφωνία να αποκαταστήσουν τις μεταξύ τους διπλωματικές σχέσεις κατέληξαν Αρμενία και Τουρκία, μετά τις εντατικές συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες έξι βδομάδες. Σε κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε στην Τουρκία, στην Αρμενία και στην Ελβετία, σχετικά με τα αποτελέσματα των συνομιλιών, υπογραμμίζεται ότι στόχος είναι «μέχρι το τέλος του χρόνου να ανοίξουν και τα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, δεδομένων και των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Αγκυρα στο πλαίσιο των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων με την ΕΕ και την οδηγούν σε τέτοιου είδους κινήσεις «καλής θέλησης», σημείωσε ότι «το σημαντικότερο στοιχείο των σχέσεων καλής γειτονίας είναι η αναγνώριση των συνόρων μεταξύ των γειτόνων και η συμφωνία για ένα σχετικό νόμιμο πλαίσιο», κάτι που προβλέπεται και στα δύο πρωτόκολλα που μονογράφηκαν μεταξύ Τουρκίας και Αρμενίας. Η συμφωνία προβλέπει ότι δύο μήνες μετά την υπογραφή των πρωτοκόλλων θα ανοίξουν και τα σύνορα.

Ο Α. Νταβούτογλου αναφερόμενος στο Αζερμπαϊτζάν η διαμάχη του οποίου με την Αρμενία για το Ναγκόρνο Καραμπάχ, το 1993, έδωσε στην Αγκυρα την αφορμή να κλείσει τα σύνορά της με την Αρμενία, ανάφερε ότι η συμφωνία Τουρκίας - Αρμενίας δεν πρόκειται να βλάψει «τα εθνικά συμφέροντα του Αζερμπαϊτζάν, αλλά θα επιταχύνει την επίλυση του ζητήματος».

Την ικανοποίησή της για τις εξελίξεις σχετικά με την διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων Τουρκίας - Αρμενίας δήλωσε και η ΕΕ, σημειώνοντας ότι η αποκατάσταση των σχέσεων μετά από εχθρότητα δεκαετιών, μπορεί να προαγάγει την «ειρήνη και την ασφάλεια στο Νότιο Καύκασο», τονίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «αποδίδει μεγάλη σημασία σε μία ταχεία και σταθερή εφαρμογή των πρωτοκόλλων για εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων και την ανάπτυξη διμερών σχέσεων». Τη συμφωνία χαιρέτισαν επίσης η Γαλλία και η Ρωσία.

Την ίδια στιγμή στην Τουρκία φουντώνει η συζήτηση για το κουρδικό, μετά και τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εσωτερικών Μπεσίρ Αταλάι περί «συναίνεσης» στο πλαίσιο της τουρκικής κοινωνίας όσον αφορά το σχέδιο «δημοκρατικού ανοίγματος» προς τους Κούρδους, με στόχο τη διευθέτηση του κουρδικού ζητήματος, ώστε να «δοθεί τέλος στην τρομοκρατία».

Απαντώντας στις δηλώσεις αυτές η βουλευτής του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Κοινωνίας, Αϊσέλ Τουγλούκ, υποστήριξε ότι «μπορεί να συζητηθεί ακόμα και θέμα απόσχισης αν τελματώσει η διαδικασία», σημειώνοντας ότι οι δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών δεν προτείνουν μέτρα που λύνουν το πρόβλημα. Η Α. Τογλούκ επεσήμανε ακόμα ότι «το ΡΚΚ και ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν θα πρέπει να γίνουν μέρος της λύσης» δεδομένου ότι «το ΡΚΚ δεν πρέπει να θεωρείται μόνο ένοπλη δύναμη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ