Σάββατο 5 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΧΟΛΙΚΑ ΕΙΔΗ
«Φτήνια» βλέπει το υπουργείο Ανάπτυξης...

Κυβερνητικός εμπαιγμός στα λαϊκά νοικοκυριά που αναγκάζονται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη κάθε νέα σχολική χρονιά

Οι τιμές όλο και ανεβαίνουν, αλλά τα κυβερνητικά επιτελεία βλέπουν παντού «φτήνια»

ICON

Οι τιμές όλο και ανεβαίνουν, αλλά τα κυβερνητικά επιτελεία βλέπουν παντού «φτήνια»
Πρόκληση αποτελεί η προσπάθεια της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης να «διαμορφώσει» για άλλη μια χρονιά το πακέτο με τα σχολικά είδη για Νηπιαγωγείο, Δημοτικό και Γυμνάσιο - Λύκειο με τρόπο ώστε να βγάζει σώνει και καλά μειώσεις τιμών και να πείσει τους γονείς ότι αφ' ενός η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για την ακρίβεια, αφ' ετέρου ότι μπορούν να τη «βγάλουν» φθηνά. Ακόμα, όμως, και με τις λίστες που επιλεκτικά έφτιαξε το υπουργείο δεν πετυχαίνει ούτε τον πρωταρχικό του στόχο. Οι ...μειώσεις είναι της τάξης του 1,17%-4,32%.

Σε απόλυτα νούμερα για το Νηπιαγωγείο το πακέτο του υπουργείου εμφανίζεται φθηνότερο σε σύγκριση με πέρσι, γιατί αντί για 49,89 ευρώ φέτος βγαίνει 48,07 ευρώ, για το Δημοτικό πέρσι ήταν 64,77 και φέτος 61,97 ευρώ και για το Γυμνάσιο και Λύκειο πέρσι ήταν 65,55 ευρώ και φέτος 64,78 ευρώ! Τέτοιες είναι οι διαφορές για τις οποίες ο υφυπουργός Ανάπτυξης κομπάζει ότι οι τιμές παρουσιάζουν μειώσεις! Ακόμη, δεν μπορεί να περάσουν απαρατήρητα τα προϊόντα και οι ποσότητες που επιλέχτηκε για τους συγκεκριμένους λόγους να περιληφθούν στα τρία πακέτα για τις τρεις αντίστοιχες εκπαιδευτικές βαθμίδες. Ενδεικτικά, στο πακέτο για το Νηπιαγωγείο δεν συμπεριλήφθηκαν μια σειρά από υλικά που είναι βέβαιο ότι θα κληθούν να αγοράσουν οι γονείς όταν παραλάβουν το κατεβατό με τα απαραίτητα, που αναγκαστικά ζητούν οι νηπιαγωγοί αφού δεν τα παρέχει η «δημόσια δωρεάν» παιδεία και ανεβάζουν κατά πολύ το συνολικό κόστος. Αντίστοιχα, για το Δημοτικό και το Γυμνάσιο και Λύκειο το υπουργείο εκτιμά ότι οι μαθητές θα χρειαστούν μία γόμα (προφανώς η τιμή της γόμας «χαλάει» τη συνταγή) και ένα ντοσιέ και ό,τι άλλο εξυπηρετούσε το στόχο της πολιτικής ηγεσίας.

Είναι ολοφάνερο ότι η προκλητική προσπάθεια του υπουργείου να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα, που έχει διαμορφώσει η πολιτική της «ελεύθερης αγοράς», στο όνομα της οποίας πίνουν νερό ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, και της απαξίωσης της δημόσιας Παιδείας δεν μπορεί να πιάσει τόπο. Τα αδιέξοδα με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι οι γονείς, προκειμένου να καλύψουν τις στοιχειώδεις ανάγκες της εκπαίδευσης για τα παιδιά τους, είναι καθημερινά και διαρκώς οξύνονται και είναι βέβαιο ότι για άλλη μια χρονιά θα χρειαστεί να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, καθώς το κόστος της εκπαίδευσης δεν εξαντλείται στα σχολικά είδη που αγοράζονται το Σεπτέμβρη, και μάλιστα με μια γόμα και μια ξύστρα και τέσσερα στιλό.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκρηκτικά τα προβλήματα σε όλες τις βαθμίδες Εκπαίδευσης στο νομό (2020-10-08 00:00:00.0)
Ολο και περισσότερα προβλήματα συσσωρεύονται μέρα με τη μέρα (2020-09-18 00:00:00.0)
Εκρηκτική η κατάσταση και στα ειδικά σχολεία (2011-09-10 00:00:00.0)
Σοβαρά προβλήματα υποδομής στα σχολεία (2009-10-03 00:00:00.0)
Κάθε χρόνο και ακριβότερα (2007-10-04 00:00:00.0)
Μαθητές... "δεύτερης κατηγορίας" (1996-09-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ