Τετάρτη 9 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΙΤΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΛΑΡΙΣΑΣ
Απ' το κακό, στο χειρότερο!

Μόνο 18 λεπτά το κιλό δίνει για τα σιτηρά η «γαλάζια» διοίκηση της Ενωσης Συνεταιρισμών Λάρισας

Στην περαιτέρω μείωση του εισοδήματος των σιτοπαραγωγών, οδηγεί η τακτική της διοίκησης της Ενωσης Συνεταιρισμών Λάρισας, που πρόσκειται στη ΝΔ, να καθορίζει «ανοιχτή τιμή» στα προϊόντα τους. Σ' αυτά τα πλαίσια, η «γαλάζια» διοίκηση της Ενωσης, αποφάσισε να δώσει μόνο 18 λεπτά το κιλό στα σιτηρά, μειώνοντας κι άλλο, τα ήδη εξευτελιστικά επίπεδα των 20 λεπτών το κιλό, που είχε καθορίσει ως τιμή εκκίνησης στην έναρξη της αλωνιστικής περιόδου.

Οι σιτοπαραγωγοί του νομού, που βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο - η τιμή πώλησης των προϊόντων τους μειώνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια και το κόστος παραγωγής αυξάνεται αλματωδώς - αντιδρώντας έντονα για τα ψίχουλα των 18 λεπτών, καταγγέλλουν ότι διοικούντες της Ενωσης λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια σε βάρος των συμφερόντων τους, στα πρότυπα της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, που στηρίζουν. Η κατάσταση που βιώνουν, άλλωστε, και χρόνο με το χρόνο χειροτερεύει, είναι αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής, που δημιουργεί, οξύνει και πολλαπλασιάζει τα αγροτικά προβλήματα, με στόχο τη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λίγα χέρια μεγαλοαγροτών. Αξίζει να σημειωθεί ότι στα πλαίσια αυτής της πολιτικής, η τιμή παρέμβασης στα δημητριακά είναι μόλις 10 λεπτά το κιλό.

Υπενθυμίζουμε ότι το διεκδικητικό πλαίσιο που διαμορφώθηκε σε σύσκεψη σιτοπαραγωγών της Λάρισας, την οποία διοργάνωσε η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού κατά την έναρξη της αλωνιστικής περιόδου είναι:

Κατώτερη εγγυημένη τιμή στα 40 λεπτά ανά κιλό ώστε να διασφαλιστεί εισόδημα και να καλυφθεί το για μια ακόμη φορά αυξημένο κόστος παραγωγής.

Προστασία της εγχώριας παραγωγής από τις αθρόες εισαγωγές από χώρες της ΕΕ αλλά και τρίτες χώρες. Να διατεθεί πρώτα το ελληνικό ποιοτικό και υγιεινό σιτάρι πριν αρχίσουν οι ανεξέλεγκτες εισαγωγές από άλλες χώρες, σιταριού αμφιβόλου ποιότητας.

Να πραγματοποιηθεί η συγκέντρωση των σιτηρών με ευθύνη του κράτους και να διασφαλιστεί ότι δε θα υπάρξει αισχροκέρδεια σε βάρος των αγροτών αλλά και των καταναλωτών.

Οι έμποροι - με ευθύνη της πολιτείας - οφείλουν να καταθέτουν εγγυητικές επιταγές στην τράπεζα για να έχουν δικαίωμα εμπορίας των προϊόντων ώστε να αποφευχθούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό εξαπάτηση, ακάλυπτες επιταγές και «κανόνια» ενάντια στο μόχθο των παραγωγών.

Μείωση του κόστους παραγωγής.

Απέναντι σ' αυτή την κατάσταση οι σιτοπαραγωγοί, γενικότερα, οι μικρομεσαίοι αγρότες, πρέπει να συντονίσουν την αγωνιστική δράση τους, συσπειρωμένοι στην ΠΑΣΥ και να παλέψουν για την ανατροπή της πολιτικής ξεκληρίσματος της ΕΕ και των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και να επιβάλουν την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής, φιλοαγροτικής, στα πλαίσια της Λαϊκής Εξουσίας, Λαϊκής Οικονομίας. Απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνει αυτό, είναι η ανατροπή του πολιτικού συσχετισμού δυνάμεων σε βάρος του δικομματισμού και των άλλων κομμάτων του ευρωμονόδρομου και η ενίσχυση του ΚΚΕ, που συνέχεια και με συνέπεια μάχεται για τα συμφέροντά τους. Κι έχουν την ευκαιρία να κάνουν ένα αποφασιστικό βήμα μπροστά, σ' αυτή την κατεύθυνση στις επικείμενες εκλογές, αποδυναμώνοντας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και υπερψηφίζοντας το ΚΚΕ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αγώνας για αξιοπρεπείς αγροτικές τιμές (2009-10-27 00:00:00.0)
Νέα κατρακύλα στις τιμές των αγροτικών προϊόντων! (2009-10-14 00:00:00.0)
Εκμεταλλεύονται τους σιτοπαραγωγούς (2008-08-19 00:00:00.0)
Κάθε χρόνο και χειρότερα! (2005-07-08 00:00:00.0)
Πολιτική ενίσχυσης των βιομηχάνων (2004-09-10 00:00:00.0)
Μειώνονται τιμές και παραγωγή (1996-08-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ