Πέμπτη 10 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΣΤΗ «ΝΕΟΚΕΜ» ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ ΤΟΥ 2008
Ηταν ζήτημα χρόνου να συμβεί

Τα ανύπαρκτα μέτρα ασφάλειας, που οδήγησαν στο θάνατο ενός 47χρονου, καταγράφει το πόρισμα του ΚΕΠΕΚ, ένα χρόνο μετά το «ατύχημα» που συν τοις άλλοις οδήγησε στην απόλυση ενός εργαζόμενου ο οποίος κατήγγειλε το επικίνδυνο εργασιακό περιβάλλον

Αμεση ήταν η παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων, μετά το «ατύχημα» στη ΝΕΟΚΕΜ. «Οχι άλλα κέρδη βουτηγμένα στο αίμα εργατών», έγραφε το πανό του ΠΑΜΕ στην πύλη του εργοστασίου
Αμεση ήταν η παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων, μετά το «ατύχημα» στη ΝΕΟΚΕΜ. «Οχι άλλα κέρδη βουτηγμένα στο αίμα εργατών», έγραφε το πανό του ΠΑΜΕ στην πύλη του εργοστασίου
Θέμα χρόνου ήταν να συμβεί το εργατικό «ατύχημα» που σημειώθηκε ένα χρόνο πριν, στην επιχείρηση παραγωγής βιομηχανικών χρωμάτων «ΝΕΟΚΕΜ», στο Κορωπί, προκαλώντας το θάνατο ενός εργάτη και την απόλυση ενός συναδέλφου του ο οποίος με θάρρος κατήγγειλε τις επικίνδυνες συνθήκες εργασίας στο εργοστάσιο. Το ίδιο το πόρισμα του αρμόδιου υποκαταστήματος του Κέντρου Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου (ΚΕΠΕΚ) - το οποίο έχει στη διάθεσή του ο «Ρ» - βεβαιώνει πως ο 47χρονος Σωτήρης Μπλέσης που, στις 15 Σεπτέμβρη 2008 αντί να γυρίσει σπίτι του από το μεροκάματο βρέθηκε στο νοσοκομείο με καμένα σωθικά και στις 21 Οκτώβρη 2008 υπέκυψε στα τραύματά του, ήταν ένα ακόμα θύμα της εργοδοτικής ασυδοσίας και της πολιτικής που υπηρετώντας την «ανταγωνιστικότητα», έχει μετατρέψει τους τόπους δουλειάς σε κάτεργα.

Στην προσπάθειά της να προλάβει τις αντιδράσεις των εργαζομένων και να τους τρομοκρατήσει, η εργοδοσία λίγες μέρες μετά το «ατύχημα», απέλυσε το Βαγγέλη Χατζηζώη, εργαζόμενο στη ΝΕΟΚΕΜ ο οποίος κατήγγειλε τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας και απευθύνθηκε στα ταξικά συνδικάτα. Απάντηση στην προσπάθεια της εργοδοσίας να επιβάλλει «σιωπητήριο» στους εργάτες, έδωσε το ΠΑΜΕ που από την πρώτη στιγμή βρέθηκε έξω από την εταιρεία, καλώντας τους εργαζόμενους να μη σκύψουν το κεφάλι και οργανωμένα να διεκδικήσουν ουσιαστικά μέτρα ασφάλειας και προστασίας της ζωής και της υγείας τους.

Ανύπαρκτα μέτρα ασφαλείας

Το πόρισμα του ΚΕΠΕΚ επιβεβαιώνει την ίδια την καταγγελία του Β. Χατζηζώη ότι, το μηχάνημα παραγωγής χρώματος (πούδρα) όπου σημειώθηκε η έκρηξη η οποία οδήγησε στο θάνατο του 47χρονου εργάτη, ήταν «πατέντα» που χρησιμοποιούσε η «ΝΕΟΚΕΜ» χωρίς επαρκή μέτρα προστασίας.

Συγκεκριμένα, το πόρισμα - όπου αναφέρεται πως το «ατύχημα» «θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί ή θα περιορίζονταν οι συνεπειές του» αν υπήρχαν τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας» - καταγράφει μεταξύ άλλων ότι:

  • Η βεβαίωση αδειούχου ηλεκτρολόγου για την καλή λειτουργία της ηλεκτρικής εγκατάστασης (στην οποία τελικά διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχε «πιστοποιημένη εγκατάσταση εξοπλισμού αντιεκρηκτικού τύπου») εκδόθηκε στις 29/9/2008, δηλαδή 14 μέρες μετά το δυστύχημα.
  • Δεν υπήρχε μητρώο συντήρησης του περιστροφικού αναδευτήρα (το μηχάνημα όπου έγινε η έκρηξη) ο οποίος αποτελούσε «ιδιοκατασκευή της ΝΕΟΚΕΜ».
  • Ο εξοπλισμός που η επιχείρηση είχε χορηγήσει στον εργαζόμενο «δεν έφερε αντιστατικά χαρακτηριστικά και ως εκ τούτου δεν απέτρεπε τη δημιουργία σπινθήρων ηλεκτρικής εκκένωσης. Ο εργαζόμενος επίσης δεν χρησιμοποιούσε μάσκα προστασίας κεφαλής, προσώπου και αναπνευστικής οδού σε περίπτωση φωτιάς».

Ουσιαστικά αυτό που λέει το πόρισμα είναι ότι ο εργαζόμενος ήταν στην κυριολεξία «γυμνός» σε μια άκρως επικίνδυνη εργασία και μάλιστα με μηχάνημα χωρίς πιστοποίηση.

Το πόρισμα καταγράφει ακόμα μια σειρά άλλες παραβάσεις που αφορούν την υγιεινή και ασφάλεια στο χώρο εργασίας όπως, ότι δεν υπήρχε επόπτης που να επιβλέπει την «εγκυμονούσα σοβαρούς κινδύνους εργασία», εξουσιοδοτημένος και εξειδικευμένος στον τομέα της ασφάλειας και της υγείας της εργασίας. Ακόμα ότι η γραπτή εκτίμηση επαγγελματικού κινδύνου δεν περιλάμβανε «καταγραφή και αξιολόγηση των κινδύνων που προέρχονται από τη διαχείριση εύφλεκτων χημικών μέσων, τα οποία υπό συγκεκριμένες συνθήκες ατμόσφαιρας και σε συγκεκριμένες αναλογίες ενδέχεται να δημιουργήσουν εκρηκτική ατμόσφαιρα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ