Πέμπτη 10 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΒΙΝΤΕΡ ΑΕ»
Σχεδιάζει 63 απολύσεις... .

... επειδή έτσι επιβάλλει η κερδοφορία της εταιρείας

Την απόλυση 63 απ' τους 77 εργαζόμενους ανακοίνωσε η διοίκηση της πολυεθνικής ΒΙΝΤΕΡ ΑΕ, στη διάρκεια τριμερούς συνάντησης που έγινε χτες με το επιχειρησιακό σωματείο των εργαζομένων και την Επιθεώρηση Εργασίας Θήβας.

Από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι διατράνωσαν την απόφασή τους να συνεχίσουν και να εντείνουν τον αγώνα τους, για να μη χαθεί καμιά θέση εργασίας, για να συνεχίσει η απρόσκοπτη λειτουργία του εργοστασίου.

Αναλυτικά, ο εκπρόσωπος της μητρικής εταιρείας, αφού επικαλέστηκε ότι ο όμιλος (σ.σ.: «WINTERSTONE», με εργοστάσια σε 35 χώρες) είχε μείωση πωλήσεων κατά 41% το 2007 λόγω κρίσης, ότι η ελληνική μονάδα είχε ζημιές 1,5 εκατ. ευρώ το πρώτο οκτάμηνο του 2009, ισχυρίστηκε πως η επιχείρηση δε μπορεί να συνεχίσει τη λειτουργία της. Ετσι θα διώξει όλους τους εργαζόμενους από το τμήμα της παραγωγής και σε λειτουργία θα μείνει μόνο το εμπορικό τμήμα της εταιρείας, με 14 εργάτες. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι η διοίκηση θα προχωρήσει σε «διαπραγματεύσεις» με τους εργαζόμενους, εξηγώντας ότι αναφέρεται στη δημιουργία μιας επιτροπής που ... θα προσπαθήσει να βρει δουλειά στους απολυμένους στην ευρύτερη περιοχή της Θήβας. Μέχρι το τέλος αυτών των «διαπραγματεύσεων», ο εκπρόσωπος της εργοδοσίας ανακοίνωσε πως θα συνεχιστούν οι διαθεσιμότητες. Υπενθυμίζεται πως το σύνολο των εργαζομένων στην εταιρεία βρίσκεται σε διαθεσιμότητα για δεύτερη εβδομάδα.

Το σωματείο αποφάσισε να συνεχιστεί η περιφρούρηση του εργοστασίου που έχει ξεκινήσει από την προηγούμενη Πέμπτη. Αρνούνται την όποια διαπραγμάτευση που βάζει το δικαίωμά τους στην εργασία κάτω απ' τη «δαμόκλειο σπάθη» των κερδών της εταιρείας. Απαιτούν τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και τη συνέχιση της παραγωγής.

Ο Δημήτρης Τσουμπρής, γραμματέας της Ομοσπονδίας Μετάλλου και στέλεχος του ΠΑΜΕ, δήλωσε στον «Ριζοσπάστη»: «Η "ανταγωνιστικότητα της οικονομίας" σημαίνει την απόλυση των 63 εργαζομένων. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και των κομμάτων του ευρωμονόδρομου που τον ακολουθούν τόσα χρόνια. Και η ΒΙΝΤΕΡ βλέπει τους εργαζόμενους σαν στατιστικά, οικονομικά νούμερα και τα μέτρα που παίρνει για τη μείωση των κερδών της, έχουν σαν αποτέλεσμα να πετιούνται 63 εργάτες στο δρόμο. Για τους εργάτες, ένας δρόμος υπάρχει: της ενότητας, της διεύρυνσης του αγώνα για την περιφρούρηση των δικαιωμάτων τους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ