Πέμπτη 10 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΥΓΕΙΑ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ
Στον «αέρα» η καθαριότητα των σχολείων

Η πολιτική που βάζει έναν (!) άνθρωπο να καθαρίζει 7.500 τ.μ. συνεπάγεται σοβαρούς κινδύνους για την υγεία μαθητών και εργαζομένων αλλά και εξοντωτικές συνθήκες εργασίας για τις καθαρίστριες

Χωρίς προσωπικό καθαριότητας σε συνθήκες πανδημίας και χωρίς ουσιαστική μέριμνα για την επαρκή και απαραίτητη καθαριότητα βρίσκει η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όλης της χώρας. Αυτό καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αγώνα Πρωτοβάθμιων Σωματείων και Συνδικαλιστών Καθαριστών - Καθαριστριών Δημόσιων Σχολείων, απαιτώντας ταυτόχρονα μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Πλήρη και σταθερή εργασία για όλους με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Οπως καταγγέλλει η Επιτροπή, η κυβέρνηση στήνοντας μια επιχείρηση αποπροσανατολισμού μετατοπίζει τις ευθύνες της (σε ό,τι αφορά τη «νέα γρίπη») στους εργαζόμενους στην καθαριότητα των σχολείων. «Αφού - συνεχίζει - σύμφωνα με τις οδηγίες και τις σχετικές εγκυκλίους (καθαρισμός λείων επιφανειών π.χ. πόμολα, χερούλια, κουπαστή από σκάλες ή κιγκλιδώματα, βρύσες, μετά από κάθε διάλειμμα) οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα που δεν επαρκούσαν να καλύψουν μέχρι τώρα, ούτε τις στοιχειώδες ανάγκες της καθαριότητας των σχολικών μονάδων, καλούνται σήμερα να εφαρμόσουν μια σειρά απαραιτήτων ούτως ή άλλως μέτρων χωρίς στην ουσία να μπορούν να ανταποκριθούν».

Και μεταξύ άλλων συνεχίζει: «Αυτό όμως που δεν μας λέει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας είναι πώς και με ποιο προσωπικό θα εφαρμοστούν τα παραπάνω μετρά; Οταν έχουμε έναν εργαζόμενο που εξαναγκάζεται μέσα σε 7,5 ώρες να καθαρίσει πάνω από 2.500 τ.μ. και μόλις και μετά βίας προλαβαίνει να παρέχει τη στοιχειώδη καθαριότητα. Οταν έχουμε εργαζομένους με καθεστώς μερικής απασχόλησης με μισή και τέσσερις ώρες εργασίας. Και σαν μην έφθαναν όλα αυτά, το ΥΠΕΘΠ από τις αρχές του καλοκαιριού ζήτησε να μειωθεί και ο αριθμός των συμβασιούχων από 10% έως 20%».

Η επιτροπή προειδοποιεί «την κυβέρνηση, την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΠΘ αλλά και τις διευθύνσεις της εκπαίδευσης, ότι φέρουν ακέραια και αποκλειστική ευθύνη για τον τρόπο με τον όποιο αντιμετωπίζουν την υγιεινή και την ασφάλεια τόσο των μαθητών όσο και του εκπαιδευτικού προσωπικού. Δηλώνουμε ότι δε θα επιτρέψουμε τη μετακύλιση των ευθυνών στους εργαζόμενους στην καθαριότητα».

Και καταλήγει ότι «μαζί με τις συνεπείς ταξικές δυνάμεις, την Επιτροπή Αγώνα, τη ΔΑΣ στη ΟΙΥΕ και το ΠΑΜΕ θα αποκαλύψουμε την πραγματική κατάσταση που επικρατεί σήμερα στα σχολεία. Θα αγωνιστούμε για καθαρά και ασφαλή σχολεία που να υπηρετούν τις σύγχρονες ανάγκες των παιδιών του λαού».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ