Κυριακή 20 Σεπτέμβρη 2009 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
Βουλευτικές Εκλογές 2009
Θέλουν κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και ισχυρό δικομματισμό

Από την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ζητήθηκε να εξηγήσει, γιατί είπε ότι οι βιομήχανοι έχουν επιλέξει το ΠΑΣΟΚ και να μην κουτσαίνει πολύ η ΝΔ. Γιατί το λέτε αυτό;

«Εμείς παρακολουθούμε όλες τις τοποθετήσεις των βιομηχάνων τα κείμενά τους, τα συμπόσια, τις ημερίδες που γίνονται και δε μένουμε μόνο στις φράσεις που εξ αντικειμένου, αποσπασματικά, περνάνε μέσα από τα μέσα ενημέρωσης. Από την πρώτη μέρα που εκλέχθηκε η ΝΔ μέχρι σήμερα κάναν συνεχείς παρεμβάσεις - είναι τώρα οι σύγχρονοι βιομήχανοι, δεν είναι οι παλιοί που δε βγαίνανε μπροστά στα κανάλια - και οι οποίοι βάζουνε ένα πράγμα: Επιτάχυνση μέτρων. Ξέρουνε ότι η ΝΔ θα έπαιρνε μέτρα υπέρ τους, αλλά θέλανε επιτάχυνση. Τι φοβούνται αυτοί; Φοβούνται την αργοπορία, την παρέμβαση του λαϊκού κινήματος. Σου λέει "τώρα έχουμε δημοτικές εκλογές, τώρα θα κάνουν πίσω στα μέτρα". Εφθασαν σε ένα σημείο και βλέπουν ότι η ΝΔ έχει φθαρεί. Και σου λέει "θέλω τώρα μία κυβέρνηση να κάνει τη δουλειά μας, να κερδίσει χρόνο".

Πάρτε τις συναντήσεις που είχε ο κ. Παπανδρέου με τις "συνδικαλιστικές" οργανώσεις των βιομηχάνων. Είπανε ότι συμφωνούν. Τι ζητάνε; Γρηγοράδα. Να μην υπάρχει χαμένος χρόνος.

Εκανε συνάντηση προχτές με πέντε ελληνο-ξενικά επιμελητήρια, το Ελληνο-γαλλικό, το Ελληνο-αμερικανικό, το Ελληνο-γερμανικό κ.ά. Μη φαντάζεστε ότι είναι επιμελητήρια τέχνης, κουλτούρας, πολιτισμού. Είναι επιχειρηματικά. Τι είπαν οι άνθρωποι; "Συμφωνούμε, έχουμε, όμως, λίγα συμπληρωματικά". Ε, βέβαια, πάντα ο οικονομικός παράγοντας θέλει να συμπληρώνει και ασκεί πίεση πάνω στο πολιτικό του προσωπικό.

Τα πράγματα είναι ολοφάνερα. Δείτε ποια είναι η διαφορά: Παραμονές του '81 που φαινόταν ότι θα νικήσει το ΠΑΣΟΚ οι επιχειρηματίες βγαίναν και απειλούσαν «θα πάρουμε τα χρήματά μας, θα φύγουμε από την Ελλάδα». Θυμάμαι, χαρακτηριστικά, όταν είχε βγει ο Ανδρέας Παπανδρέου και έλεγε ότι θα κλείσει όλα τα ιδιωτικά σχολεία. Υπήρξαν ιδιωτικά σχολεία τα οποία δεν έκαναν εγγραφές - οι εκλογές ήταν τον Οκτώβρη - για την επόμενη χρονιά γιατί λέγανε "θα μας κλείσει". Και δεν έκλεισε κανένα βέβαια. Επομένως, άρχισαν να ηρεμούν οι επιχειρηματίες. Εχετε δει παραμονές των εκλογών να αισθάνονται πανικό; Απλώς επαναλαμβάνουν τι θέλουν να γίνει. Και αισθάνονται μεγάλη ασφάλεια.

Σου λέει, "η σοσιαλδημοκρατία σε όλη την Ευρώπη μαγείρεψε ενός σημαντικού μέρους των εργαζομένων τα μυαλά". Υπάρχει, όμως, μια διαφορά εδώ στην Ελλάδα. Σε αρκετές χώρες της Ευρώπης το εργατικό κίνημα είχε βάλει νερό στο κρασί του και υπήρχαν κομμουνιστικά και διάφορα ανανεωτικά κόμματα, τα οποία έβαλαν ακόμα περισσότερο νερό στο κρασί του. Ετσι, η σοσιαλδημοκρατία μπόρεσε να δουλέψει καλύτερα. Ομως εδώ, είτε είναι η ΝΔ στην κυβέρνηση, είτε είναι το ΠΑΣΟΚ, εμείς δεν πρόκειται να τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί. Αλλά πρέπει να έχουν γίνει θετικές διεργασίες και στην ψήφο. Εμείς τη δουλειά μας θα την κάνουμε. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην την κάνουμε. Θα την κάνουμε και καλύτερα. Κάθε μέρα γινόμαστε πιο έμπειροι. Αλλά ο λαός τι θέλει; Θέλει πάλι να γράφει υπομνήματα; Μέχρι τώρα, υπάρχουν φορείς που ζητάνε συνάντηση παραμονές των εκλογών, για να τα βάλουμε στη νέα Βουλή. Αντί να βγούνε και να τους καταγγείλουν, τους υποβάλλουν υπόμνημα. Δεν είναι μοιρολατρία αυτό; Φυσικά μετά, όταν θα γίνει μια Βουλή, θα γίνουν και τα υπομνήματα, υπάρχει μια κοινοβουλευτική διαδικασία. Αλλά παραμονές των εκλογών ετοιμάζεις το υπόμνημα για όταν θα ανοίξει η Βουλή;»


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ