Κυριακή 20 Σεπτέμβρη 2009 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
Βουλευτικές Εκλογές 2009
Απαράδεκτο να αναπαράγει το ντιμπέιτ τη λογική των «κους κους»

Σε ερώτηση σχετικά με το ντιμπέιτ, η Αλέκα Παπαρήγα απάντησε:

«Βλέπετε, η πολιτική είναι το φαίνεσθαι και το είναι. Τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ ενδιαφέρονται για το ντιμπέιτ των δύο. Και τα υπόταξαν όλα εκεί. Αρνιόντουσαν τα πάντα ή είναι αποφασισμένοι να δεχτούν τα πάντα, αρκεί να τα λύσουν μεταξύ τους. Και τα λύσανε. Και δε λύσανε μόνο το καθιστοί και όρθιοι. Εκεί ήταν το μυαλό τους, δεν τους ενδιέφερε το άλλο.

Και επομένως δεν έδιναν τη μάχη γι' αυτό. Αυτό πια είναι εντελώς βέβαιο. Θα πω τώρα για τους δημοσιογράφους, εν γνώσει μου ότι τη Δευτέρα θα βρεθώ απέναντί τους, μπορεί να κάνουν και καμιά κακιούλα. Θεωρώ απαράδεκτο να θεωρούν οι δημοσιογράφοι τον εαυτό τους ότι είναι πρωταγωνιστές. Και να αναπαράγουμε στο ντιμπέιτ τη λογική των κους - κους που γίνονται στα τηλεοπτικά παράθυρα. Θα μου πείτε, τι είναι οι δημοσιογράφοι; Υποτίθεται ότι εκπροσωπούν την κοινή γνώμη. Δύσκολο πράγμα. Κανένας δεν μπορεί να εκπροσωπήσει την κοινή γνώμη. Ούτε εγώ μπορώ να πω ότι θα κάνω μια ερώτηση που εκπροσωπεί την κοινή γνώμη. Κανένας δεν μπορεί να εκπροσωπεί την κοινή γνώμη. Ούτε όμως ο δημοσιογράφος θα είναι ένα παπαγαλάκι. Σε καμία περίπτωση. Αυτό να το ξεκαθαρίσουμε.

Ο δημοσιογράφος όμως από τα ίδια τα πράγματα υποχρεώνεται, θα έλεγα από την κοινή γνώμη - όπως κι εμείς υποχρεωνόμαστε από την κοινή γνώμη να απαντάμε συγκεκριμένα, να είμαστε όσο πιο γίνεται συγκεκριμένοι και να μη λέμε φανφάρες - να εκμαιεύσει, να στριμώξει - αυτό είναι και θέμα της ικανότητας του δημοσιογράφου - τον εκπρόσωπο του κάθε κόμματος να πάρει θέση σε συγκεκριμένα ζητήματα. Εδώ 200 είναι τα συγκεκριμένα ζητήματα. Ε, θα βάλεις κάποιες ενότητες, 4 - 5. Δηλαδή, τι λέμε για το Ασφαλιστικό, από πού θα βρεθούν τα λεφτά για το Ασφαλιστικό, τι λέμε για τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, κ.λπ.

Κάναμε συγκεκριμένες προτάσεις

Εμείς, λοιπόν, είπαμε να γίνουν ενιαίες ερωτήσεις, για να κάνει σύγκριση ο κόσμος, τι λέει ο Καραμανλής, τι λέει ο Παπανδρέου, τι λέει η Παπαρήγα και οι άλλοι. Αυτό δεν είναι βαρετό, όπως είπε ο κύριος Παπακωνσταντίνου. Γιατί όταν ρωτάς τον καθένα ένα άλλο θέμα, είναι πιθανόν ο οπαδός, αφού μιλάει ο κ. Παπανδρέου να κάνει ζάπινγκ και να δει και κάτι άλλο, ή να μην παρακολουθήσει. Σου λέει εγώ θα ψηφίσω ΠΑΣΟΚ δεν με ενδιαφέρει τι λέει στο άλλο θέμα που ρωτάνε τον άλλο. Ενώ περιμένει να δει και από περιέργεια, ακόμα και αν ξέρει, ακόμα και αν δεν επηρεάζεται η ψήφος, τι απαντάνε.

Επιπλέον, εμείς προτείναμε να υπάρχει ένας κύκλος «ελεύθερων» ερωτήσεων - το ελεύθερων είναι εντός εισαγωγικών γιατί όλες είναι ελεύθερες - με την έννοια ότι κάθε δημοσιογράφος μπορεί να ρωτήσει έξω από θέματα, οτιδήποτε, από προσωπικές και πονηρές ερωτήσεις. Και μου έκανε εντύπωση, ότι οι περισσότεροι δημοσιογράφοι που έχουν οριστεί από τα κανάλια να είναι στο ντιμπέιτ, όταν είδαν τις προτάσεις του ΚΚΕ, προβάλλουν μόνο ότι το ΚΚΕ λέει για ίδιες ερωτήσεις, δηλαδή τι, θα κάνουμε ίδιες και πώς θα κάνουμε τις διαφοροποιημένες. Και δεν προβάλλουν ότι αμέσως μετά λέμε και ζώνη ελεύθερων ερωτήσεων. Είναι απαράδεκτο αυτό.

Επομένως, κύριοι, θέλετε να είστε οι πρωταγωνιστές. Θέλετε να είστε ελεύθεροι να κάνετε ό,τι θέλετε. Εσείς ρωτάτε, δε ρωτάμε εμείς. Ετσι κι αλλιώς ο δημοσιογράφος παίζει ενεργητικό ρόλο. Λοιπόν, δε θα μιλούσα με αυτήν τη σκληρή γλώσσα, γιατί καταλαβαίνω και αυτό που λένε, ότι δεν μπορώ εγώ να είμαι ένας διαμεσολαβητής. Αλλά, εν πάση περιπτώσει, γιατί όταν μεταφέρετε τις προτάσεις του ΚΚΕ στα δελτία ειδήσεων δε μιλάτε για τις ελεύθερες ερωτήσεις, αλλά προβάλλετε και επικρίνετε και λοιδορείτε ότι οι ερωτήσεις πρέπει να είναι ίδιες στα θέματα;

Θέλουν παράλληλους μονολόγους

Ολα τα άλλα τώρα, αν θα είναι μπλόγκερς, αν θα είναι κοινό, δε βάλαμε κανένα ζήτημα, παρότι στημένο θα ήταν το κοινό. Θα μας λέγανε φέρτε πέντε κομμουνιστές, να μην είναι γνωστοί - δε θα φέρναμε τον Παφίλη να μου κάνει εμένα ερώτηση - φέρτε εσείς τόσους... Ετσι είναι, στημένα. Τι, θα πήγαιναν από το δρόμο να πάρουν; Δε θα το διακινδύνευαν να φέρουν τους "αγνώστους χ", γιατί θα μπορούσαν να κάνουν μια προσβλητική ερώτηση στον πρωθυπουργό, στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, σε εμένα, στον άλλο. Δε θα είχαν στημένους ανθρώπους, δηλαδή, πολιτικοποιημένους, ενταγμένους; Δε θα κοίταγαν να σώσουν και κάποια προσχήματα; Θα μας λέγανε, φέρνετε και κάποια ονόματα; Και στους μπλόγκερς επίσης, θα μπορούσαμε να βάλουμε στο διαδίκτυο ΚΝίτη να βάλει ερώτημα.

Αλλωστε, και να ξεκαθαρίσω, εμείς δεν έχουμε εκεί το δημοσιογράφο του "Ριζοσπάστη" και του "902". Πάμε και ξέρουμε ότι δεν έχουμε το δικό μας άνθρωπο εκεί. Πάμε και έχουμε να αντιμετωπίσουμε μέσα ενημέρωσης τα οποία - δικαίωμά τους - είναι αντίθετα με το ΚΚΕ, θέσει, φύσει και μέσα από τα δελτία ειδήσεων. Δε βάλαμε κανέναν όρο ποιος θα μας ρωτήσει για την Υγεία, για την Παιδεία. Αλλά άμα θέλουμε να κάνουμε κους κους, να πούμε, θα κάνουμε ένα ντιμπέιτ που ο καθένας θα απαντάει ελεύθερα σε διάφορες ερωτήσεις, αλλά όχι ντιμπέιτ ενημέρωσης και διαλόγου. Εδώ δεν κάνουμε στη Βουλή διάλογο και κάνουμε μονολόγους, θα κάνουμε τώρα στο ντιμπέιτ παραμονές εκλογών; Μα μη γελάμε τώρα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ισοτιμία και τήρηση της θεματικότητας (2009-09-16 00:00:00.0)
Αλλα αντί άλλων (2009-05-30 00:00:00.0)
Οι εργαζόμενοι δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα (2007-09-06 00:00:00.0)
Εδώ και τώρα να οριστεί η μέρα και η ώρα της συζήτησης (2004-02-26 00:00:00.0)
«Η ζωή θα δείξει...» (2001-11-13 00:00:00.0)
ΤΗΛΕΠΑΘΗ (2001-10-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ