Κυριακή 20 Σεπτέμβρη 2009 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
Βουλευτικές Εκλογές 2009
ΤΗΛΕΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ
Μια βολική για το σύστημα παρωδία

Οι όροι με τους οποίους τελικά διεξάγεται το αυριανό ντιμπέιτ και ο τρόπος που αυτοί μεθοδεύτηκαν πρέπει να αποτελέσουν έναν επιπλέον λόγο για την εκλογική αποδυνάμωση του δικομματισμού και την ενίσχυση του ΚΚΕ

Χαρακτηριστικά πρωτοσέλιδα του αστικού Τύπου μετά από παλιότερα ντιμπέιτ. Στις εσωτερικές σελίδες, το ρεπορτάζ θύμιζε περισσότερο πασαρέλα, ή ...κρεβάτι ψυχαναλυτή
Χαρακτηριστικά πρωτοσέλιδα του αστικού Τύπου μετά από παλιότερα ντιμπέιτ. Στις εσωτερικές σελίδες, το ρεπορτάζ θύμιζε περισσότερο πασαρέλα, ή ...κρεβάτι ψυχαναλυτή
Αύριο το βράδυ, στις 8 μ.μ., θα γίνει τελικά η τηλεμαχία μεταξύ των έξι πολιτικών αρχηγών από τα κόμματα που εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο και το Ευρωκοινοβούλιο. Οι όροι με τους οποίους διεξάγεται το αυριανό ντιμπέιτ σε τίποτα δε διαφέρουν από εκείνους των προηγούμενων χρόνων, καθιστώντας και αυτήν την τηλεμαχία μια προδιαγεγραμμένη παρωδία. Ευθύνη γι' αυτό έχουν κατά κύριο λόγο η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα, πλην του ΚΚΕ, αφού πρόβαλαν εξ αρχής ή υιοθέτησαν στη συνέχεια τη λογική τού «ντιμπέιτ να 'ναι και ό,τι να 'ναι».

Οπως αποφάσισε η διακομματική επιτροπή την περασμένη Πέμπτη, η «συζήτηση» θα γίνει σε δύο κύκλους, οι οποίοι θα έχουν από τρεις ενότητες ο καθένας (Οικονομία, Περιβάλλον, Κοινωνική Πολιτική, Δημόσια Διοίκηση, Παιδεία και Εξωτερική Πολιτική). Τις ερωτήσεις θα τις υποβάλουν έξι δημοσιογράφοι (Νίκος Ευαγγελάτος - ΑΝΤΕΝΝΑ, Παύλος Τσίμας - MEGA, Αντώνης Σρόιτερ - ALPHA, Αιμίλιος Λιάτσος - STAR, Σία Κοσιώνη - SKAI και Ανδρέας Κωνσταντάτος - ALTER, με συντονίστρια την Μαρία Χούκλη - ΝΕΤ), τρεις στον πρώτο κύκλο και τρεις στον δεύτερο. Στο τέλος κάθε κύκλου, ο κάθε πολιτικός αρχηγός θα έχει το δικαίωμα να υποβάλει μια ερώτηση σε όποιο πολιτικό αρχηγό επιθυμεί, χωρίς, όμως, να έχει τη δυνατότητα να σχολιάσει την απάντηση. Στο τέλος της συζήτησης, ο κάθε αρχηγός θα έχει τη δυνατότητα να κάνει και έναν καταληκτικό σχολιασμό.

Ξεκάθαρη στάση από την πρώτη ώρα


Το ΚΚΕ ήταν το μόνο κόμμα που από την πρώτη στιγμή, με προτάσεις ουσίας για το περιεχόμενο, αντιτάχθηκε στον τρόπο με τον οποίο μεθοδευόταν το ντιμπέιτ. Πριν ακόμα ξεκινήσουν οι συνεδριάσεις της αρμόδιας διακομματικής επιτροπής, με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ, ζήτησε να συζητηθούν συγκεκριμένες αλλαγές, οι οποίες, αν υιοθετούνταν, θα μπορούσαν να βελτιώσουν - στο βαθμό του δυνατού - τον πολιτικό διάλογο στην τηλεμαχία και να βάλουν τέλος στους παράλληλους μονολόγους των πολιτικών αρχηγών.

Τις ίδιες προτάσεις παρουσίασε το Κόμμα και σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Μάλιστα, η Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε διατεθειμένη να δεχθεί σε ειδική συνέντευξη, δίχως πολιτική εισήγηση, οποιαδήποτε ερώτηση ήθελαν να υποβάλουν οι δημοσιογράφοι, προκειμένου να μη θεωρηθεί ότι το ΚΚΕ φοβάται να απαντήσει σε οτιδήποτε. Οι βασικές προτάσεις του ΚΚΕ για τους όρους διεξαγωγής της τηλεμαχίας αφορούσαν στα εξής:

  • Στη διατύπωση κοινών ερωτήσεων σε όλους τους αρχηγούς των κομμάτων, με βάση τη θεματολογία που καθόρισε η διακομματική επιτροπή.
  • Στη δυνατότητα κάθε αρχηγού κόμματος να ανταπαντά σε άλλον ή σε περισσότερους, που ο ίδιος θα κρίνει.
  • Στον καθορισμό ενός επιπλέον γύρου ερωτήσεων, κατά τον οποίον οι δημοσιογράφοι θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν και οποιοδήποτε άλλο ερώτημα, πέραν αυτών της θεματολογίας.
Αποκαλύφθηκαν οι πραγματικές προθέσεις τους

Τα ζητήματα που έθεσε προς συζήτηση το ΚΚΕ πατούσαν στην ανάγκη να γίνει μια συζήτηση τέτοια που θα βοηθούσε τους ψηφοφόρους - στο βαθμό που αυτό μπορεί να γίνει μέσα από μια τηλεοπτική διαδικασία αυτού του είδους - να συγκρίνουν τις θέσεις των κομμάτων πάνω στα ίδια, σημαντικά θέματα και να σπάσει η πεπατημένη των παράλληλων διαλόγων, που στόχο έχουν να αφήσουν ατσαλάκωτους από την πολιτική κριτική κύρια τους εταίρους του δικομματισμού. Στη διατύπωση των προτάσεών του, το ΚΚΕ πήρε υπόψη του και τη συνολικότερη κριτική που ασκήθηκε στη διαδικασία των ντιμπέιτ τα προηγούμενα χρόνια, ακόμα και από τους ίδιους τους δημοσιογράφους και τα κανάλια που συμμετείχαν.

Η συνεπής στάση του ΚΚΕ απέναντι στην όλη διαδικασία επιβεβαίωσε ότι κανένα από τα άλλα κόμματα, ούτε κανένα από τα ΜΜΕ, δεν επιθυμούσε αλλαγές ουσίας στον τρόπο διεξαγωγής των ντιμπέιτ. Γι' αυτό ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στη διακομματική επιτροπή απέρριψαν τις προτάσεις του ΚΚΕ. Γι' αυτό έγινε προσπάθεια οι προτάσεις του ΚΚΕ είτε να παρουσιαστούν με τρόπο συκοφαντικό σαν προσπάθεια φυγομαχίας του Κόμματος από το ντιμπέιτ, είτε λοιδορήθηκαν ακόμα και από δημοσιογράφους που με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο διαμαρτύρονταν τα προηγούμενα χρόνια για τη διαδικασία των ντιμπέιτ!

Κυρίαρχο ρόλο στην παραπάνω μεθόδευση διεκδίκησε, για μια ακόμη φορά, ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Οταν, όμως, διαφάνηκε η ισχυρή πιθανότητα να γίνει το ντιμπέιτ, ανακάλυψε ότι διαφωνεί δήθεν με τους όρους και θυμήθηκε ότι κατέθεσε και συγκεκριμένες προτάσεις. Η «Αυγή», μάλιστα, έφτασε στο σημείο να μπλέξει ακόμα και τον ...Λένιν στην επιχειρηματολογία της για την αναγκαιότητα ενός ντιμπέιτ - παρωδία, για να δικαιολογήσει τη στάση του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, φτάνοντας στα όρια του γελοίου. Το κερασάκι στην τούρτα ήρθε από τους δημοσιογράφους που ορίστηκαν από τα κανάλια τους να τα εκπροσωπήσουν στην τηλεμαχία. Με κοινή τους ανακοίνωση, μετά από συνάντηση που είχαν την περασμένη Παρασκευή, κατέθεσαν τις ενστάσεις τους για επιμέρους όρους του ντιμπέιτ, αποδεχόμενοι πλήρως τη διαδικασία των παράλληλων μονολόγων!

Στο ίδιο γήπεδο

ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είχαν κάθε λόγο να απορρίψουν τις προτάσεις του ΚΚΕ. Το βλέμμα τους, άλλωστε, ήταν από την πρώτη στιγμή στραμμένο στο ντιμπέιτ μεταξύ των δυο, το οποίο αποφασίστηκε να γίνει μεθαύριο Τρίτη. Η στάση τους απέναντι στο ντιμπέιτ καθορίστηκε από τους κομματικούς προεκλογικούς τακτικισμούς, με αποκλειστικό στόχο να φτιαχτεί το κατάλληλο εκείνο πλαίσιο, που, από τη μια, θα ακύρωνε κάθε προσπάθεια ουσιαστικής συζήτησης και κριτικής και, από την άλλη, θα εγκλώβιζε για μια ακόμη φορά την κριτική της επόμενης μέρας στο πόσο όμορφος ή άσχημος ήταν ο ένας ή ο άλλος πολιτικός αρχηγός, το αν κόμπιασε ή όχι στην τάδε ή στη δείνα ερώτηση, στο τι φορούσαν οι δημοσιογράφοι και οι πολιτικοί αρχηγοί και άλλα παρόμοια και χιλιοϊδωμένα στα πρωτοσέλιδα του αστικού Τύπου όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Στο ίδιο γήπεδο επέλεξαν να παίξουν στον έναν ή στον άλλο βαθμό και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, ο ΛΑ.Ο.Σ. και οι Οικολόγοι Πράσινοι, κάνοντας παιχνίδι εντυπώσεων. Ο ΛΑ.Ο.Σ., μάλιστα, και ο πρόεδρός του Γ. Καρατζαφέρης, ο πιο ένθερμος οπαδός της τηλεοπτικής εντυπωσιοθηρίας, εμφανίστηκε την Παρασκευή να διαφωνεί με τους όρους του ντιμπέιτ και διέρρεε ότι μπορεί ακόμα και να μη συμμετέχει.

Από κοντά και τα αστικά ΜΜΕ, τα οποία όλα τα προηγούμενα χρόνια κατήγγειλαν τους όρους του ντιμπέιτ, απολάμβαναν, όμως, παράλληλα να αναπαράγουν το επικοινωνιακό παιχνίδι των κυρίαρχων κομμάτων, ξεκινώντας από τη γραβάτα των πολιτικών αρχηγών και φτάνοντας μέχρι το ψυχογράφημά τους από την εικόνα που εξέπεμπαν από την τηλεόραση. Απ' όλη τη διαδικασία βέβαια, αυτό που έλειπε ήταν η ουσία για τους ανθρώπους του μόχθου, που κάθε άλλο παρά σοφότεροι έβγαιναν από κάθε τηλεοπτική αναμέτρηση.

Κριτήριο η πείρα του λαού

Να γιατί το ΚΚΕ δήλωσε πως ο μόνος λόγος για τον οποίο συμμετέχει στο αυριανό ντιμπέιτ είναι για να μη γίνει η απουσία του αφορμή αποπροσανατολιστικών συζητήσεων, τη στιγμή που υπάρχουν πολύ πιο σημαντικά θέματα από τις τηλεμαχίες. Σε ό,τι αφορά τους δημοσιογράφους και τις ενστάσεις τους, το ΚΚΕ ξεκαθάρισε πως θεωρεί το ρόλο τους σημαντικό, αλλά πρωταγωνιστές στην τηλεμαχία είναι οι αρχηγοί των κομμάτων.

Σε ό,τι αφορά τους μεροκαματιάρηδες και τους άλλους ανθρώπους των λαϊκών στρωμάτων, που αύριο θα ανοίξουν την τηλεόραση για να δουν το ντιμπέιτ, το ΚΚΕ λέει καθαρά: Κριτήριο για να διαμορφώσουν εικόνα σχετικά με τα κόμματα και την πολιτική τους δεν είναι το «γυαλί», αλλά η ίδια τους η πείρα. Τα πεπραγμένα των κομμάτων και τα προγράμματά τους. Με άλλα λόγια, η εφ' όλης της ύλης πολιτική τους. Κι εδώ ο καθένας πρέπει να κριθεί με αυστηρότητα, για να του αποδοθούν στην κάλπη τα δέοντα.

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν δώσει δείγματα γραφής, έχουν φορτώσει με χίλια μύρια δεινά την εργατική τάξη και το λαό. Κι αυτό δε χρειάζεται κανένα ντιμπέιτ - παρωδία για να το επιβεβαιώσει. Μ' αυτό το κριτήριο και έχοντας στο μυαλό του το σύνολο των στόχων που εξυπηρετεί μια διαδικασία που αγγίζει τη γελοιότητα, πρέπει να δουν οι εργαζόμενοι και ο λαός το ντιμπέιτ. Να είναι και αυτός ένας ακόμα λόγος που στις 4 του Οκτώβρη θα οδηγήσει ακόμα περισσότερους ανθρώπους του μόχθου να μαυρίσουν τους εκπροσώπους του δικομματισμού, να φτάσουν μέχρι την κάλπη με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ.


Περ. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ