Κυριακή 27 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΔΙΕΘΝΗ
Αντιλαϊκή ... οικονομία των εξοπλισμών

Η αγχώδης προεκλογική συζήτηση, ειδικά από τους εκπροσώπους των κομμάτων του κεφαλαίου, συνεχίζεται περιχαρακωμένη σε μια περίκλειστη οικονομολογία. Οι συνυπεύθυνοι της οικονομικής λαϊκής ανεπάρκειας της χώρας διαγκωνίζονται ωσάν το πρόβλημα της οικονομίας να είναι αποκομμένο από κάθε άλλη κοινωνική λειτουργία. Ωσάν να μην υπόκειται σε αλληλεπιδράσεις άλλων τομέων της κοινωνικής ζωής που κάνουν εμφανέστερη την οικονομική ανεπάρκεια του λαού. Ωσάν να είναι μια υπερβατική λειτουργία αριθμών που η βελτίωσή τους σημαίνει και τη βελτίωση του λαϊκού εισοδήματος.

Οι υπεύθυνοι της λαϊκής αποταμιευτικής ανεπάρκειας έως και εξαθλίωσης μεγάλου ποσοστού των Ελλήνων καταγίνονται ξεδιάντροπα στα στημένα τηλεοπτικά παράθυρα με την οικονομία των αριθμών και των τρόπων που θα αναζωογονήσουν την αγορά του κεφαλαίου. Γι' αυτούς, τα πάντα επικεντρώνονται στην οικονομική κίνηση του κεφαλαίου, που θα δώσει διέξοδο ενεργοποίησης της αγοράς σε μια απρόσκοπτη ανάπτυξη της κερδοφορίας. Γι' αυτούς δεν έχει σημασία πόσο η τρέχουσα κρίση επιβαρύνει κι εξαθλιώνει λαϊκά στρώματα, διαλύει κοινωνικούς τομείς, πόσο αυτή η κρίση πολλαπλασιάζεται από διπλανούς τομείς της αλληλένδετης κοινωνικής λειτουργίας. Το κίνημα ειρήνης επικεντρώνει παρατηρήσεις, επισημάνσεις και συμπεράσματα στην προσπάθειά του, να αντισταθεί στη χρόνια πολύπλευρη και ποικίλων πολιτικών ιδεολογημάτων επιχείρηση παραγκωνισμού έως κι εξαφανισμού του.

Η περιχαρακωμένη περίκλειστη οικονομολογία της αγχώδους προεκλογικής αντιπαράθεσης που επιχειρεί να χώσει τις ποικίλες κοινωνικές επιπτώσεις στην αφάνεια, πεισματώνει τους αμετανόητους αγωνιστές του φιλειρηνικού αντιιμπεριαλιστικού κινήματος. Τους ωθεί να καταδείξουν όλους αυτούς τους πολιτικούς εκφραστές που πίσω από φαινομενικές δικαιολογήσεις και ιδεολογήματα προσπαθούν να παραποιήσουν ή να αποκρύψουν τις αλήθειες μιας παγκόσμιας οικονομίας που στηρίζεται στο βούρκο εκσυγχρονισμένων οπλικών συστημάτων και πολεμικών καταναλώσεων. Ολους αυτούς του ηθελημένους και αθέλητους αγκιτάτορες της οικονομίας των όπλων και του πολέμου, που είτε με ανοιχτή υπεράσπιση αυτής της οικονομίας, είτε με προσχηματικές προοδευτικές επικλίσεις αποκρύπτουν τις αλήθειες των κινδύνων.

Μιλούν ασύστολα για οικονομική θεραπεία και ανάπτυξη είτε με ντούρα, είτε με δακρύβρεχτη επίκληση στο λαό. Λένε πολλά αληθοφανή και κρύβουν την ουσία μιας αφόρητης κοινωνικο - οικονομικής πραγματικότητας που αυξάνει την εκμετάλλευση του κεφαλαίου. Κρύβουν την αλήθεια της παγκόσμιας οικονομίας που έχει αναγάγει τα οπλικά συστήματα ως το εμπόρευμα των εμπορευμάτων της παγκόσμιας αγοράς. Κρύβουν την αλήθεια της διεθνούς οικονομίας που ισχυρά καπιταλιστικά κράτη εξαρτούν το ισοζύγιο της οικονομίας τους και τον ετήσιο προϋπολογισμό τους από την αγοραστική κίνηση των οπλικών τους συστημάτων.

Θλιβεροί και μοιραίοι βάζουν την Ελλάδα στο πάγκο της αγοράς εκλιπαρώντας το έλεος του Προκρούστη. Το κίνημα ειρήνης αγωνίζεται κι απαιτεί:

α) Εθνικός λαϊκός έλεγχος των εξοπλισμών, να περιορίζονται στις αποκλειστικές ανάγκες της εθνικής άμυνας.

β) Κατάργηση της ιδιότητας μισθοφορικού στρατού και μετατροπή του σε λαϊκό στρατό με κοινωνικό λαϊκό έλεγχο.

γ) Εμπέδωση της συνείδησης στράτευσης των νέων Ελλήνων πέρα από τις ατομικές ιδιωτικές τους υποχρεώσεις με συμμετοχή τους σε οργανώσεις λαϊκής άμυνας και ελέγχου.

δ) Ο εθνικός λαϊκός στρατός να έχει συνείδηση της υπεράσπισης των εθνικών συνόρων και των λαϊκών συμφερόντων ως ενιαίο αδιάσπαστο σύνολο.


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αποφασιστικότητα για τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις (2009-07-11 00:00:00.0)
Πρόκληση και κοροϊδία (2007-08-10 00:00:00.0)
Ψηφοθηρική «αποστασιοποίηση» από Μητσοτάκη (2003-12-18 00:00:00.0)
Μπορεί να παίξει θετικό ρόλο (2003-11-06 00:00:00.0)
Νέα μαθήματα (2000-12-08 00:00:00.0)
Κούφια "αντιδικομματική" ρητορική (1996-09-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ