Πέμπτη 1 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΧΟΥΝΤΑ ΣΤΗΝ ΟΝΔΟΥΡΑ
Επιδρομή του στρατού και δεκάδες συλλήψεις

Προετοιμασίες από κύκλους επιχειρηματιών για πιθανό συμβιβασμό

Ο λαός καθημερινά αντιμέτωπος με τις δυνάμεις καταστολής της χούντας
Ο λαός καθημερινά αντιμέτωπος με τις δυνάμεις καταστολής της χούντας
ΤΕΓΚΟΥΣΙΓΚΑΛΠΑ.--

Δυνάμεις του στρατού της Ονδούρας εισέβαλαν χτες στο κτίριο του Εθνικού Αγροτικού Ιδρύματος που είχαν καταλάβει από τα τέλη Ιούνη δεκάδες υποστηρικτές του εκλεγμένου Προέδρου Μανουέλ Σελάγια και το εκκένωσαν, συλλαμβάνοντας τουλάχιστον 54 άτομα (στην πλειοψηφία τους ηλικιωμένοι).

Οι αξιωματικοί πραγματοποίησαν την επιχείρηση, επικαλούμενοι το διάταγμα «εκτάκτου ανάγκης» που έχει εκδώσει η χούντα Μιτσελέτι, το οποίο παύει την ισχύ βασικών πολιτικών ελευθεριών.

Η επιδρομή του στρατού στο κτίριο ήρθε σε αντίφαση με πρόσφατες ενδείξεις από την πολιτική και οικονομική ελίτ της Ονδούρας που φωτογραφίζουν κινήσεις για τερματισμό της κρίσης που μαστίζει από τις 28 Ιούνη τη χώρα. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ασοσιέιτεντ Πρες, η πολιτική και επιχειρηματική ελίτ και χτες άσκησε «έντονες πιέσεις» στο καθεστώς Μιτσελέτι για πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση με τον εκλεγμένο Πρόεδρο Σελάγια που παραμένει εδώ και περίπου δύο βδομάδες στη βραζιλιάνικη πρεσβεία έχοντας βρει καταφύγιο εκεί. Ο ίδιος ο Σελάγια δήλωσε το βράδυ της Τρίτης πως βλέπει «θετικά» την πρόταση του επιχειρηματικού Επιμελητηρίου της χώρας, σύμφωνα με την οποία εκείνος θα επανέλθει στο προεδρικό του αξίωμα με περιορισμένες, ωστόσο, τις εξουσίες και υπό την «εγγύηση» ξένης στρατιωτικής δύναμης στην Ονδούρα. Μιλώντας στο «Κανάλι 11», ο Σελάγια χαρακτήρισε ως «θετικό οιωνό» το ότι συντηρητικοί φορείς της χώρας «αναλύουν πρόταση» που συμπεριλαμβάνει την επάνοδό του στην εξουσία.

Τέλος, ο Χουάν Μπαραόνα, γενικός συντονιστής από το Εθνικό Μέτωπο που δρα κατά της χούντας Μιτσελέτι, διαβεβαίωσε για τη θέληση και την αποφασιστικότητα της οργάνωσης για συνέχιση των αντιχουντικών διαδηλώσεων στους δρόμους παρά την καταστολή του καθεστώτος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ