Πέμπτη 1 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΟΜΑΔΑ ΤΩΝ «ΕΞΙ»
Σήμερα η «πρώτη» συνάντηση στη Γενεύη

TΕΧΕΡΑΝΗ - ΓΕΝΕΥΗ.--

Με «καλές προθέσεις» δήλωσε ότι μεταβαίνει στη Γενεύη για την πρώτη του συνάντηση, μετά από 14 μήνες απραξίας, με την ομάδα των «6» (πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας - Ρωσία, Κίνα, ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία - και Γερμανία) ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, Σαγιάντ Τζαλίλι. Χαρακτήρισε «ευκαιρία» τη συνάντηση που έχει προγραμματιστεί για σήμερα το πρωί, μιλώντας για «δοκιμασία για τις δυτικές χώρες, για το κατά πόσο έχουν και αυτές καλή πρόθεση».

Πριν την αναχώρηση Τζαλίλι από την Τεχεράνη, ο Ιρανός Πρόεδρος δήλωνε, σε εμφανώς εντονότερο τόνο, ότι «το Ιράν θα βγει αλώβητο από τις διαπραγματεύσεις. Δεν πρόκειται να συζητήσουμε το κυρίαρχο δικαίωμά μας στην πυρηνική ενέργεια και έχουμε προετοιμαστεί για οποιοδήποτε ενδεχόμενο» τόνιζε ο Αχμαντινετζάντ. Και κατέληξε ότι η χώρα του θα ενημερώσει «σύντομα» τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας για την νέα εγκατάσταση εμπλουτισμού ουρανίου, που κατασκευάζεται, υπογείως, έξω από την πόλη Κομ.

Την ίδια ώρα, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών καλούσε, για άλλη μια φορά, το Ιράν να «διαλέξει ανάμεσα στη συνεργασία και την απομόνωση μέσα από σκληρότερες κυρώσεις». Οι ΗΠΑ, για πρώτη φορά, θα συμμετάσχουν στη συνάντηση διά του υφυπουργού Εξωτερικών Νίκολας Μπερνς. Από την άλλη, ο Ρώσος Πρόεδρος, διά της εκπροσώπου του, καλούσε την Τεχεράνη «να συνεργαστεί άμεσα».

Ολα αυτά ενώ η εφημερίδα «Financial Times» υποστήριζε ότι κατά τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες, η Τεχεράνη έχει, ήδη, προχωρήσει στη διαδικασία κατασκευής πυρηνικών κεφαλών. Πάντως είναι φανερό ότι οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις προετοιμάζουν το κλίμα και τη δημιουργία προσχημάτων σε ό,τι αφορά την παρέμβασή τους στην ευρύτερη περιοχή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ