Κυριακή 11 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η δυναμική της πολιτικής του ΚΚΕ

Eurokinissi

1. Το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα διαμορφώθηκε μέσα σε συγκεκριμένες συνθήκες, οικονομικές και πολιτικές. Οι συνθήκες αυτές πρέπει σωστά να αξιολογηθούν και εκτιμηθούν.

Οι παράγοντες που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο θα συνεχίζουν να ασκούν την επίδρασή τους στις κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις και στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Θα επιδρούν στη διάταξη των δυνάμεων και στους συσχετισμούς δύναμης.

Θα αποτελέσουν αντικειμενικά την αφετηρία οξυμένων πολιτικών και ταξικών αντιπαραθέσεων. Θα φέρουν με μεγαλύτερη ένταση στην επιφάνεια τους δυο δρόμους ανάπτυξης της ελληνικής κοινωνίας που είναι σε σύγκρουση και αντιπαράθεση.

Ποιοι είναι αυτοί οι παράγοντες:

Είναι πριν απ' όλα η οικονομική κρίση και οι πολιτικές διεξόδου. Η οικονομική κρίση, με δεδομένο το επίπεδο ανάπτυξης του εργατικού και λαϊκού κινήματος, επέδρασε στην εκλογική συμπεριφορά πλατιών εργατικών και λαϊκών μαζών. Επέδρασε στη φάση αυτή αρνητικά.

Ο φόβος, η αβεβαιότητα, η ανασφάλεια, οι πολύπλευρες πιέσεις που ασκούνται στη ζωή τους, σε συνδυασμό με την ιδεολογική σύγχυση σε ό,τι αφορά τις αιτίες της οικονομικής κρίσης και τις πολιτικές ευθύνες, διαμορφώνουν συνειδήσεις υποχώρησης, συμβιβασμού, ευάλωτες στις πιέσεις, τάση επιλογής του μικρότερου κακού, αυταπάτες ότι πρόκειται για μπόρα που θα περάσει ή ότι μπορούν να αντιμετωπιστούν ή μετριαστούν οι συνέπειες με μια καλύτερη πολιτική διαχείρισης.

Αξίζει εδώ να σημειώσουμε τις ευθύνες των ρεφορμιστικών και οπορτουνιστικών δυνάμεων, για τη συμβολή τους στην ιδεολογική σύγχυση, σχετικά με το χαρακτήρα και τις αιτίες της οικονομικής κρίσης.

Στο επόμενο διάστημα θα καταρρεύσουν όλες αυτές οι αυταπάτες και οι ψευδαισθήσεις, καθώς θα αποδειχτεί η θεμελιωμένη εκτίμηση του ΚΚΕ ότι η έξοδος από την κρίση και το πέρασμα σε φάση ανάκαμψης δεν μπορεί να γίνει «αναίμακτα». Οι εργαζόμενοι θα ματώσουν αν δεν ορθώσουν ισχυρό μέτωπο αντίστασης και αντεπίθεσης. Το εκλογικό αποτέλεσμα, όπως εκτιμάει η ΚΕ, δυσκολεύει το λαό να αντιπαλέψει με επιτυχία τη θύελλα των μέτρων που έρχεται. Αν δεν σημειωθεί άμεσα ανάκαμψη του κινήματος, θα ενισχυθεί το κλίμα απογοήτευσης καθώς θα διαψευσθούν παταγωδώς οι όποιες ελπίδες για κάτι καλύτερο με την κυβερνητική εναλλαγή.

Αλλος παράγοντας που επέδρασε στο συγκεκριμένο εκλογικό αποτέλεσμα είναι η επιλογή των ισχυρών οικονομικών συμφερόντων, ντόπιων και ξένων, να αλλάξουν άλογο. Επέλεξαν το ΠΑΣΟΚ ως τον καλύτερο διαχειριστή των συμφερόντων τους και ως πιο ικανό να παίξει το ρόλο του κυματοθραύστη της εργατικής και λαϊκής αφύπνισης. Δεν είναι μια απλή εναλλαγή, αλλά σηματοδοτεί βαθύτερες οικονομικές και πολιτικές ανακατατάξεις στους κύκλους της οικονομικής ολιγαρχίας, στα σχέδια των ιμπεριαλιστών. Η εξέλιξη αυτή θα φέρει στην επιφάνεια νέους ανταγωνισμούς και αντιθέσεις που θα ασκήσουν έτσι ή αλλιώς την επίδρασή τους στις πολιτικές εξελίξεις.

Ενας ακόμα παράγοντας που επέδρασε ήταν η στρατηγική της αντιμετώπισης της επιρροής και του ρόλου του ΚΚΕ. Στρατηγική που συνενώνει διαφορετικές δυνάμεις, είναι ενιαία και διαφοροποιείται ως προς τις μεθόδους. Στόχος ήταν να πλήξουν, να συσκοτίσουν την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης την πολιτική συσπείρωσης και ρήξης με τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό ως όρο για τη βελτίωση της ζωής του λαού.

2. Μέσα σε αυτές τις σύνθετες και δύσκολες συνθήκες πάλεψε το ΚΚΕ. Τα έβγαλε πέρα με μικρές εκλογικές απώλειες. Αντεξε στα διλήμματα, στις φοβίες, στους εκβιασμούς. Εδειξε αντοχή.

Η αντοχή περικλείει σημαντική δυναμική που θα φανεί ακόμα περισσότερο τα επόμενα χρόνια.

Σε τι ακριβώς συνίσταται η σημαντική δυναμική που περικλείει αυτή η αντοχή.

Συνίσταται στο ότι η πολιτική του για την ικανοποίηση των βασικών αναγκών της εργατικής και λαϊκής οικογένειας, για την έξοδο από την κρίση και τη γενική πρόοδο του τόπου απαιτεί άλλο προσανατολισμό στην οργάνωση της παραγωγής και της κοινωνίας.

Σχεδιασμένη ανάπτυξη της παραγωγής με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες.

Ανάπτυξη για το λαό και όχι για την κερδοφορία των μονοπωλίων.

Απαιτεί αλλαγές και ανατροπές που θα προέλθουν όχι από την κάλπη, αλλά μέσα από συγκρούσεις και ρήξεις με τα μονοπώλια και όλο το σύστημα που στηρίζει τα συμφέροντά τους, την εξουσία τους.

Αλλαγές και ανατροπές που θα κριθούν από τη δυναμική του οργανωμένου εργατικού και λαϊκού κινήματος, από τη συμμαχία τους.

Προϋποθέτει αλλαγές και ανατροπές στους συσχετισμούς δύναμης, στις συνειδήσεις, αλλαγές που θα κριθούν στο στίβο της ταξικής πάλης με έναν τέτοιο και μόνο τέτοιο προσανατολισμό πάλης. Ανατροπές με στόχο τη λαϊκή εξουσία και οικονομία. Το εκλογικό αποτέλεσμα έδειξε ότι η γραμμή αυτή συσπειρώνει ένα συνειδητοποιημένο τμήμα σήμερα καθόλου μικρό ή ευκαταφρόνητο. Προβληματίζει ένα ακόμα επίσης μεγάλο τμήμα εργαζομένων, αλλά δεν είναι ακόμα έτοιμο να μπει σε αυτόν τον αγώνα. Φυσικά, υπάρχουν και δυνάμεις που επίσης θέλουν ορισμένες αλλαγές, ή, μεταρρυθμίσεις, αλλά για να διατηρήσουν μια ορισμένη προνομιακή θέση που έχουν κατακτήσει στο σύστημα ή να τη βελτιώσουν. Είναι οι δυνάμεις που τροφοδοτούν οπορτουνιστικές και ρεφορμιστικές αντιλήψεις. Πρόκειται για μια σειρά κατηγορίες μικροαστικών στρωμάτων.

Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση προς όφελος των εργαζομένων από την προοπτική της λαϊκής εξουσίας και οικονομίας και δεν μπορεί να κυριαρχήσει παρά μόνο μέσα από σκληρούς ταξικούς αγώνες και σωστή πολιτική και τακτική.

Η ζωή, οι εξελίξεις θα φέρουν καθημερινά με ένταση στην επιφάνεια το κεντρικό αυτό πολιτικό πρόβλημα. Με τα μονοπώλια ή με το λαό. Ανάπτυξη για το λαό ή τα μονοπώλια.

Η νεολαία, τα παιδιά των λαϊκών στρωμάτων που δέχονται σήμερα την πιο βάναυση επίθεση μπορούν, κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, να τραβηχτούν μαζικά σε αυτόν τον αγώνα. Είναι θέμα καλύτερου προσανατολισμού των κομματικών δυνάμεων και ειδικά της ΚΝΕ και κυρίως πιο ανεβασμένης και προσαρμοσμένης ιδεολογικής πολιτικής παρέμβασης.

Τα περιθώρια πολιτικών ελιγμών είναι πολύ περιορισμένα και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όπως κι άλλες σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις θα αποκαλυφθούν πολύ γρήγορα στα μάτια των εργαζομένων ότι δεν έχουν και δεν μπορούν να έχουν άλλη πολιτική.

Το ΚΚΕ εξοπλισμένο με τις αποφάσεις του 18ου Συνεδρίου είναι έτοιμο και σε θέση να στηρίξει ένα δυναμικό κίνημα αντεπίθεσης.

Χρειάζεται μόνο να συνειδητοποιηθεί ότι η υλοποίηση αυτής της πολιτικής απαιτεί σήμερα ένα πιο υψηλό επίπεδο στράτευσης, σταθερότητας, αποφασιστικότητας και ικανότητας για να μπει στο κέντρο της ιδεολογικής πολιτικής πάλης η αναγκαιότητα του άλλου δρόμου ανάπτυξης.

Αποκτά απόλυτη προτεραιότητα η οργάνωση της ιδεολογικής αντεπίθεσης, για να διαλυθούν τα σύννεφα του αποπροσανατολισμού και της ιδεολογικής σύγχυσης που θα επιχειρήσει η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση να καλλιεργήσει, για να καλύψει τον ταξικό προσανατολισμό της πολιτικής της.

Ενα πρώτο δείγμα γραφής έδειξε από τις πρώτες κιόλας μέρες. Ολη αυτή η ακατάσχετη προπαγάνδα για διαφάνεια, για αξιοκρατία και νοικοκυροσύνη συσκοτίζει τις πραγματικές αιτίες που επιδεινώνουν τη θέση των εργαζομένων. Συσκοτίζει το ρόλο του αστικού κράτους. Κρύβει τον αυταρχισμό που έρχεται στο βάθος.

Η τακτική του καρότου ως ένα βαθμό και ως ένα σημείο μπορεί να αποδώσει στη χειραγώγηση και ενσωμάτωση λαϊκών μαζών. Το μαστίγιο θα κάνει όλο και πιο συχνά την εμφάνισή του απέναντι στο ταξικό κίνημα και ειδικά απέναντι στην πρωτοπορία του το ΚΚΕ.

Αρχίζει ένας νέος κύκλος σκληρών αγώνων σε πολλά επίπεδα. Ας ετοιμαστούμε.


Του
Δημήτρη ΓΟΝΤΙΚΑ μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ