Κυριακή 18 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Στον αστερισμό της τζαζ

Branford Marsalis
Branford Marsalis
Τρεις συναρπαστικές βραδιές, με σπουδαίους Jazz Masters θα πραγματοποιηθούν τον Νοέμβρη, στο «Παλλάς». Στις 3/11 στη σκηνή ανεβαίνει ο γεννημένος στη Ν. Ορλεάνη συνθέτης και σαξοφωνίστας Branford Marsalis (ο μεγαλύτερος των αδελφών Marsalis), με το κουαρτέτο του. Ενας πολυβραβευμένος μουσικός, ο οποίος εκτός από τη μοναδική δεξιοτεχνία του, διακρίνεται για την ευρηματικότητα και τη δυνατότητά του να διεισδύει με ευκολία σε όλα τα είδη μουσικής έκφρασης. Ξεκίνησε παίζοντας στο πλευρό του Art Blakey, συνέχισε με τη μπάντα των Lionel Hampton και Clarke Terry, συμμετείχε σε περιοδεία του Herbie Hancock στην Ιαπωνία, με τον αδελφό Wynton δημιούργησαν το Wynton Marsalis quintet. Το αστείρευτο ταλέντο του, που ξεδιπλώθηκε μέσα από τον πρώτο του προσωπικό δίσκο το '85, τράβηξε το ενδιαφέρον των Miles Davis, Dizzy Gillespie και Sonny Rollins με τους οποίους συνεργάστηκε. Η μακροχρόνια συνεργασία του με τον Sting τον καθιέρωσε παγκοσμίως και σε κοινό εκτός της τζαζ σκηνής, ενώ το ενδιαφέρον του για την κλασική και σύγχρονη μουσική τον οδήγησε να συμπράξει ως σολίστ με διάσημες ορχήστρες - πρόσφατα με την Philarmonia Brasileira παρουσίασε μουσική του Villa Lobos. Στο ενεργητικό του, 26 προσωπικά άλμπουμ με το κουαρτέτο του, αλλά και άλλους μουσικούς καθώς και εμφανίσεις του στις σπουδαιότερες αίθουσες του κόσμου.

Διπλή θα είναι η συναυλία στις 9/11 στο «Παλλάς» όπου στις 9 μ.μ., εμφανίζεται ο πολυτάλαντος Bela Fleck, ο σπουδαιότερος ίσως βιρτουόζος του banjo παγκοσμίως, που επαναπροσδιόρισε την εικόνα και τον ήχο του οργάνου αυτού, διαπερνώντας με την πορεία του όλο το φάσμα και εύρος της μουσικής. Μαζί του, οι «Flecktones», ένα από τα πλέον ευρηματικά και πολυβραβευμένα σχήματα της σύγχρονης εποχής, ο κολοσσός του μπάσου VictorWooten, ο ασυνήθιστος περκασιονίστας RoyWooten, γνωστός ως Futureman, και ο σαξοφωνίστας Howard Levy.

Chick Corea, Stanley Clarke και Lenny White
Chick Corea, Stanley Clarke και Lenny White
Την ίδια βραδιά θα εμφανισθούν τρεις θρυλικοί μουσικοί, ο Chick Corea, o Stanley Clarke και ο Lenny White και τα μέλη του σημαντικότερου ίσως ηλεκτρικού γκρουπ της ιστορίας της τζαζ, των «Return To Forever», που μόλις πέρυσι έκανε μία ιστορική επανένωση και παγκόσμια περιοδεία με σκοπό την αναζήτηση κοινών νέων δρόμων στη μουσική. Ο βιρτουόζος Chick Corea με τα 50 χρόνια καριέρας και τις μνημειώδεις συνεργασίες, ο νεότερος και με μεγάλες επιτυχίες Stanley Clarke και ο αριστερόχειρας ντράμερ Lenny White που παίζει σε σετ για δεξιόχειρες, αυτοί οι τρεις masters του fusion με τις απεριόριστες αυτοσχεδιαστικές δυνατότητές τους, κινούνται με τρόπο μοναδικό ανάμεσα σε κλασικά ή ακουστικά μοτίβα, σε τζαζ ή funky ηλεκτρικούς ήχους αλλά και σε όλα τα πεδία ανάμεσα σ' αυτά τα είδη μουσικής, σαν μία αρμονική, εντελώς φυσική πανδαισία ήχων και διαθέσεων.

Για πρώτη φορά στην Αθήνα εμφανίζεται ο Kurt Elling (16/11, 9 μ.μ., «Παλλάς») ένας σημαντικός ερμηνευτής της τζαζ, που χαρακτηρίζεται για τη μεγάλη έκταση και καθαρότητα της φωνής του. Εξαιρετικοί δίσκοι και εμφανίσεις στις μεγαλύτερες αίθουσες του κόσμου, δίνουν το στίγμα της πορείας του πολυτάλαντου συνθέτη και τραγουδιστή. Στη διαδρομή του, οκτώ υποψηφιότητες για Γκράμι και αναρίθμητες βραβεύσεις ως καλύτερου τζαζ τραγουδιστή, καθώς και συνεργασίες του με καλλιτέχνες όπως ο Al Jarreau, o Dave Brubeck, o Benny Golson, η Marian Mc Partland και ο John Clayton.

Πάντα ανοικτός στις προκλήσεις, ο δημιουργικός Kurt Elling αναμετρήθηκε με συνθέσεις των Keith Jarrett, Wayne Shorter και Pat Metheny ανάμεσα σε άλλους, στις οποίες και πρόσθεσε εμπνευσμένους στίχους και τους έδωσε μία τελείως διαφορετική, σχεδόν μαγική διάσταση. Μια τέτοια πρόκληση είναι και η τελευταία του δουλειά που - αφού παίχτηκε ζωντανά με τεράστια επιτυχία - αποτυπώθηκε και δισκογραφικά με τίτλο «Dedicated to you» βασιζόμενη στη μουσική των John Coltrane και Johnny Hartman. Στην αθηναϊκή συναυλία του τον συνοδεύουν το υπέροχο τρίο του και ο master τενόρο σαξοφωνίστας Ernie Watts.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Φεστιβάλ τζαζ στην Πάτρα (2019-06-06 00:00:00.0)
Τζαζ στην Τήνο (2010-08-26 00:00:00.0)
Μεσάνυχτα... και κάτι (2003-12-25 00:00:00.0)
Οι διάσημοι τζαζίστες (2003-09-14 00:00:00.0)
Μνήμη Κώστα Γιαννουλόπουλου (1999-01-27 00:00:00.0)
Βραδιές μουσικής (1997-05-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ