Τρίτη 20 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΕΑΕ - ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Πρώτος γύρος συζητήσεων

ΒΙΕΝΝΗ.--

«Καλή αρχή» και «εποικοδομητικές» χαρακτήρισε τις πρώτες συνομιλίες μεταξύ της ιρανικής αντιπροσωπείας και των εκπροσώπων των Ρωσίας, ΗΠΑ, Γαλλίας στους κόλπους της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, ο ΓΓ της Επιτροπής. Ο Μουχάμαντ αλ Μπάρανταϊ τόνισε ότι τέθηκαν όλα τα τεχνικά ζητήματα, που είχαν συμφωνηθεί επί τάπητος και ότι η συζήτηση θα επαναληφθεί σήμερα.

Εκπρόσωποι των αντιπροσωπειών δε θέλησαν να κάνουν δηλώσεις, αν και Ιρανός διπλωμάτης δε διέψευσε τις δηλώσεις Μπάρανταϊ. Εντούτοις, λίγες ώρες νωρίτερα, η Τεχεράνη άφηνε να εννοηθεί ότι είναι ιδιαίτερα επιφυλακτική και ότι πιθανότατα οι επαφές δε θα καταλήξουν σε συμφωνία, κάτι που δε θα πρέπει, σε καμία περίπτωση, να αποκλείεται ακόμη και μετά τον πρώτο γύρο.

Υπενθυμίζεται ότι οι πέντε χώρες μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία) και η Γερμανία πρότειναν στην Τεχεράνη, την 1η Οκτώβρη, οπότε έγινε η πρώτη επαφή, να δώσει σε ένα τρίτο μέρος, πιθανότατα στη Ρωσία, το απόθεμα εμπλουτισμένου, σε χαμηλό ποσοστό, ουρανίου, προκειμένου να εμπλουτιστεί, σε μεγαλύτερο ποσοστό από τη Μόσχα, και στη συνέχεια να τροποποιηθεί (ίσως και από τη Γαλλία) έτσι όπως είναι αναγκαίο για να χρησιμοποιηθεί ως πυρηνικό καύσιμο στον αντιδραστήρα της. Η Τεχεράνη δεν έχει ξεκαθαρίσει αν συμφωνεί ή όχι με την πρόταση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ