Τρίτη 20 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
«Βαρύς χειμώνας» για τους εργαζόμενους

ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Εξαιρετικά δύσκολος προβλέπεται ο χειμώνας για τους εργαζομένους καθώς είναι αντιμέτωποι με την ανεργία και την επιδείνωση του βιοτικού τους επιπέδου, εξαιτίας της επίθεσης που δέχονται για τη διάσωση της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Σε 20.000 νέες απολύσεις θα προχωρήσει o όμιλος «ThyssenKrupp» μετά την κατάργηση 12.000 θέσεων εργασίας σε Γερμανία - Γαλλία - Βρετανία και Ρουμανία για το οικονομικό έτος 2008-2009, όπως ανέφερε δημοσίευμα της εφημερίδας «Frankfurter Allgemeine Zeitung» το περασμένο Σάββατο.

Στο μεταξύ τα ισπανικά εργατικά συνδικάτα απέρριψαν την προσφορά της καναδικής «Magna» για την εξαγορά της «Opel», καθώς αυτή περιλαμβάνει σημαντικές περικοπές θέσεων εργασίας, ενώ ήδη δρομολογούν απεργιακές κινητοποιήσεις. Η πώληση πάντως της «Opel» στη «Magna», παρότι ήταν να υπογραφεί την περασμένη εβδομάδα, αναβλήθηκε. Η συμφωνία προβλέπει την πώληση του 55% στην κοινοπραξία μεταξύ της «Magna International» και της ρωσικής κρατικής τράπεζας «Sberbank», το 35% θα παραμείνει στη GM και το 10% στους εργαζόμενους.

Στην Κροατία οι εργαζόμενοι στους σιδηρόδρομους έχουν ξεκινήσει απεργία πείνας. Ενώ στη Βρετανία προετοιμάζονται μεγάλες κινητοποιήσεις στα ταχυδρομεία για την Πέμπτη.

Τέλος, στις ΗΠΑ, το έλλειμμα του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού τριπλασιάστηκε και έφθασε στο επίπεδο ρεκόρ των 1,42 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για το οικονομικό έτος 2009, που έληξε στις 30 Σεπτέμβρη, και απεικονίζει περίπου το 10% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος των ΗΠΑ, το μεγαλύτερο ποσοστό από το 1945. Ανησυχία επίσης επικρατεί για την άνοδο του ευρώ σε βάρος του δολαρίου, αλλά και για την πρωτοβουλία καθιέρωσης κοινού νομίσματος στις χώρες της ALBA.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ