Τετάρτη 21 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
«Πράσινο φως» για την εξαγορά της BP Hellas

Την αποκτούν τα ΕΛΠΕ, ενισχύοντας την παρουσία τους στον κλάδο

Το «πράσινο φως» για την απόκτηση της ΒΡ Hellas από τα ΕΛΠΕ έδωσε η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε χτες, η Επιτροπή διενήργησε έρευνα στο επίπεδο της λιανικής διάθεσης βενζίνης και πετρελαίου κίνησης στις περιοχές όπου προκύπτουν «πολύ υψηλά» μερίδια αγοράς των δύο εταιρειών μετά τη συγκέντρωση, κυρίως σε περιοχές της νησιωτικής Ελλάδας με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά όπως στους νομούς Ηρακλείου, Ρεθύμνου, Λασιθίου, Χανίων, Δωδεκανήσου και Λέσβου, καθώς και στο επίπεδο πρόσβασης τρίτων εταιρειών εμπορίας σε αποθηκευτικούς χώρους των ΕΛΠΕ, ενώ εξετάστηκε και η δυνητική επίδραση της συγκέντρωσης σε επίπεδο χονδρικής εμπορίας καυσίμων. Από την έρευνα κατέληξε ότι η συγκεκριμένη συγκέντρωση μπορεί να οδηγήσει σε δημιουργία δεσπόζουσας θέσης σε επιμέρους αγορές λιανικής διάθεσης βενζίνης και πετρελαίου κίνησης. Μ' αυτό το σκεπτικό, η Επιτροπή Ανταγωνισμού αποφάσισε ότι εγκρίνει τη συγκέντρωση των ΕΛΠΕ με τη BP Hellas υπό τις εξής προϋποθέσεις:

  • Στις αγορές των παραπάνω περιοχών η εξαγοράζουσα, δηλαδή τα ΕΛΠΕ, θα πρέπει να αποδεσμεύσει από το δίκτυό της πρατήρια καυσίμων που ισοδυναμούν με μείωση όγκου πωλήσεων και αντίστοιχη μείωση μεριδίων αγοράς κάτω από 55%, δέσμευση που αντιστοιχεί σε αποδέσμευση περίπου 94 πρατηρίων καυσίμων στις συγκεκριμένες περιοχές με βάση τις μέσες διακινούμενες ποσότητες ανά πρατήριο και νομό για το 2008.
  • Η διαδικασία αποδέσμευσης θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέσα σε προθεσμία λίγων μηνών, πριν από τη θερινή περίοδο. Τα ΕΛΠΕ δεν μπορούν να επανακτήσουν τα συγκεκριμένα πρατήρια για τα επόμενα έξι χρόνια μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας.
  • Τα ΕΛΠΑ δεσμεύονται ότι θα παρέχουν πρόσβαση σε τρίτες εταιρείες εμπορίας σε αποθηκευτικές εγκαταστάσεις της στην Κρήτη με «εύλογους όρους και χωρίς διακριτική μεταχείριση».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ