Τετάρτη 21 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΕΓΑΛΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Ικανοποίηση από τις προγραμματικές δηλώσεις

Βρίσκονται σε αντιστοιχία με τις θέσεις μας, λένε οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ

«Ριζική εθνική αλλαγή» απαιτεί ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων με την τοποθέτησή του για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, τις οποίες και επιδοκιμάζει σε υπερθετικό βαθμό, επισημαίνοντας ότι βρίσκονται «σε αντιστοιχία με το οικονομικό πλαίσιο αναφοράς του ΣΕΒ». Οι μεγαλοβιομήχανοι είναι κάτι παραπάνω από σίγουροι ότι τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου θα εξυπηρετηθούν στο ακέραιο, αλλά και κάτι παραπάνω από ενθουσιασμένοι από τα πρώτα βήματα της κυβέρνησης, δηλώνοντας ότι «ήδη σε βασικούς τομείς διατυπώνονται προτάσεις και γίνονται βήματα που σηματοδοτούν μία αντίληψη ουσιαστικής και ελπιδοφόρας αλλαγής». Η ικανοποίηση των μεγαλοβιομηχάνων αρκεί για να σημάνει «συναγερμός» στην εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, προειδοποιεί από μόνη της για τα χειρότερα που έρχονται με το χαρακτήρα του μονόδρομου της κυβερνητικής πολιτικής υπέρ των πλουτοκρατών.

Το εύρος των ζητημάτων, που θέτουν για άλλη μια φορά οι μεγαλοεργοδότες και με την χτεσινή τους ανακοίνωση, είναι ενδεικτικό για το πού θα χτυπήσει το κεφάλαιο και η φιλική του κυβέρνηση το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Ειδικότερα ο ΣΕΒ επαναφέρει τους «άξονες εκσυγχρονισμού»:

  • Να υπάρξει ισχυρή διακυβέρνηση με ισχυρή λαϊκή εντολή.
  • Να εξυγιανθεί το πελατειακό και διαπλεκόμενο κράτος, με στόχο την αποκομματικοποίηση του κράτους και τη δημιουργία σχέσης αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ του πολίτη και του κράτους.
  • Να καταπολεμηθεί η διαφθορά που νοθεύει τη λειτουργία της δημοκρατίας μας.
  • Να διαφυλαχθεί η κοινωνική συνοχή με την οργάνωση ενός κοινωνικού κράτους πραγματικών κοινωνικών υπηρεσιών και όχι συντεχνιακών επιδομάτων.
  • Να υιοθετηθεί ένα νέο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης - που ενσωματώνει και την πράσινη ανάπτυξη.
  • Να αναβαθμιστούν τα δημόσια αγαθά της Παιδείας και της Υγείας.
  • Να αντιμετωπιστεί, με τη σύμπραξη όλων των κοινωνικών εταίρων, η όχι και τόσο βραδυφλεγής πλέον βόμβα του Ασφαλιστικού.
  • Να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα ως προϋπόθεση της οικονομικής ανάπτυξης και ως πεδίο ανάδειξης των ζωντανών δυνάμεων του τόπου.

Η παραπλανητική φρασεολογία του ΣΕΒ δεν μπορεί να ξεγελάσει κανέναν. Ζητά πολύ και «ζεστό» χρήμα για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Να δοθεί καίριο χτύπημα στο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης. Να πληγούν ανεπανόρθωτα οι όποιες δομές στήριξης των ανέργων. Να «αλώσει» τους τομείς της Παιδείας και της Υγείας με την περαιτέρω ενίσχυση της εμπορευματοποίησής τους. Να ενισχυθούν οι κρατικές δομές εξυπηρέτησης των επιχειρηματικών τους δράσεων. Η αστική τάξη εκτιμά επιπρόσθετα ότι η αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ και η πολιτική που διακηρύσσει αποτελούν την εγγύηση για την επίτευξη των αξιώσεών του όσο ποτέ άλλοτε. Το δηλώνει απερίφραστα και προκλητικά: «Το νέο περιβάλλον, η νέα διακυβέρνηση που έχει προκύψει από τις εκλογές, διαθέτει τις προϋποθέσεις για να προχωρήσει την αναγκαία ανασυγκρότηση της χώρας».

Την ίδια στιγμή προειδοποιεί την κυβέρνηση ότι οι στόχοι για «την αναζωογόνηση της αγοράς, την άμβλυνση των επιπτώσεων της κρίσης στους οικονομικά ασθενέστερους, την εκκίνηση της δημοσιονομικής εξυγίανσης, την υιοθέτηση ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης», που κρίνει ότι επιδιώκονται, «δεν είναι όλοι συμβατοί μεταξύ τους - κάτι που σίγουρα θα επισημανθεί από την ΕΕ και τις διεθνείς κεφαλαιαγορές. Είναι λοιπόν απαραίτητο να προωθηθούν άμεσα και αποφασιστικά οι διαρθρωτικές αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος, ώστε η τρέχουσα δημοσιονομική εκτροπή να αντιμετωπιστεί ως μια μεταβατική φάση μέσα σ' ένα ευρύτερο, σταθερό και συνεπές μεταρρυθμιστικό πλαίσιο».

Στα παραπάνω πλαίσια, ο ΣΕΒ δηλώνει «ετοιμότητα συνεισφοράς και συνεργασίας με την κυβέρνηση στις δύσκολες αποφάσεις που θα διαμορφώσουν το κοινό μας μέλλον» και έτοιμος να διατυπώσει τις προτάσεις του (μετά τα 10 μέτρα - φωτιά για τους ανέργους), σε ζητήματα φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής, διαμόρφωσης νέου αναπτυξιακού πλαισίου, προστασία του... περιβάλλοντος και φυσικά αναζήτησης «βιώσιμης λύσης για το Ασφαλιστικό», προφανώς για να μην αφήσει τίποτα στην τύχη. Ειρωνική - προς τους εργαζόμενους - μοιάζει μετά από όλα αυτά η επισήμανση ότι «δε θα είναι όλες οι αποφάσεις ανώδυνες».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανάκαμψη για το κεφάλαιο, «αρχίζουν τα δύσκολα» για το λαό (2017-12-19 00:00:00.0)
Στην αιχμή της αντιλαϊκής επίθεσης (2011-12-24 00:00:00.0)
Χαιρετίζει τις σαρωτικές ανατροπές (2010-05-04 00:00:00.0)
Προκαλούν για ακρίβεια και Ασφαλιστικό (2008-03-06 00:00:00.0)
Αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις (2006-07-14 00:00:00.0)
«Καλή χρονιά» με μεγαλύτερες αξιώσεις (2003-01-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ