Τετάρτη 21 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Συμφωνία για μακροχρόνια λιτότητα

Συνολικό πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και λιτότητα 3-4 χρόνων για την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας συμφώνησαν στο Λουξεμβούργο η κυβέρνηση με την ΕΕ

Στην εφαρμογή μεσοπρόθεσμου προγράμματος λιτότητας, αλλά και στην προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, με στόχο την έξοδο του ελληνικού καπιταλισμού από την κρίση, την ενίσχυση της ανταγωνιστικής του θέσης και την αντιμετώπιση των ελλειμμάτων και του χρέους, συμφώνησαν Ευρωπαϊκή Ενωση και ελληνική κυβέρνηση.

Πρόκειται για εξέλιξη, που οδηγεί σε «χειρότερες μέρες» τον ελληνικό λαό, ο οποίος θα κληθεί να επωμισθεί τα βάρη της νέας λιτότητας, ενώ οι μόνοι κερδισμένοι θα είναι και πάλι οι μονοπωλιακοί όμιλοι, καθώς μέσω των πολιτικών ενίσχυσης του ανταγωνισμού προσδοκούν ενίσχυση της κεφαλαιοκρατικής συσσώρευσης και νέα άνθηση της κερδοφορίας.

Οι θέσεις αυτές συναποφασίστηκαν και από τις δύο πλευρές, στη διάρκεια των εργασιών των Συμβουλίων Γιουρογκρούπ και Εκοφίν, που πραγματοποιήθηκαν χτες και προχτές στο Λουξεμβούργο. Ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, όπως και αναμενόταν, πραγματοποίησε διαδοχικές συναντήσεις με τον κοινοτικό επίτροπο για θέματα οικονομίας, Χ. Αλμούνια, τον πρόεδρο του Γιουρογκρούπ, Ζ. Κ. Γιούγκερ, και τον διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζ. Κ. Τρισέ. Στις δηλώσεις που έγιναν αμέσως μετά, είναι ενδεικτικό το πνεύμα ομοφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών για τον τρόπο αντιμετώπισης των οικονομικών προβλημάτων που θεωρούν ότι αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Συγκεκριμένα, ο Γ. Παπακωνσταντίνου αφού αρχικά ανέφερε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας θα κλείσει στο τέλος του χρόνου στο 12,5%, στη συνέχεια υποστήριξε ότι «θα υποβάλουμε τις επόμενες εβδομάδες, μετά από συζήτηση και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ένα πρόγραμμα μεσοπρόθεσμο, το οποίο ταυτόχρονα θα βοηθάει την ελληνική οικονομία να βγει από την κρίση, αλλά και να βάζει τα δημόσια οικονομικά, σε ένα χρονικό ορίζοντα 3-4 ετών, σε μία βιώσιμη βάση, βάση στην οποία δυστυχώς δε βρίσκονται σήμερα».

Από την πλευρά του ο Χ. Αλμούνια, σε γραπτή δήλωση, την οποία έκανε μετά τη συνάντηση με τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «η υιοθέτηση ενός φιλόδοξου δημοσιονομικού προγράμματος σταθερότητας για τα επόμενα χρόνια που θα συνοδεύεται από ένα συνολικό πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας της χώρας, αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για την Ελλάδα».

Η συνεχής αναθεώρηση των στοιχείων που αφορούν στα δημοσιονομικά της χώρας, όπως αυτά παρουσιάζονται πότε από τη ΝΔ πότε από το ΠΑΣΟΚ, προκάλεσε τη δυσαρέσκεια των εκπροσώπων της ΕΕ, οι οποίοι, ούτε λίγο ούτε πολύ, τα χαρακτήρισαν αναξιόπιστα... Ο μεν Χ. Αλμούνια ανέφερε ότι «είμαι βαθύτατα ανήσυχος για τις σημαντικές νέες στατιστικές αποκλίσεις», ο δε Ζ. Π. Γιούγκερ εμφανίστηκε να δηλώνει «το παιγνίδι τελείωσε για την Ελλάδα».

Πάντως, ελληνική κυβέρνηση και Βρυξέλλες συμφώνησαν στο βασικό. Οτι θα πρέπει να εφαρμοστεί για την επόμενη περίοδο σκληρό πρόγραμμα λιτότητας. Από εκεί και πέρα, υπήρξε συζήτηση για τις επιμέρους πλευρές. Με στόχο τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ, η ελληνική πλευρά ζήτησε χρονική παράταση τριών - τεσσάρων ετών. Στο συγκεκριμένο θέμα, οι εκπρόσωποι της ΕΕ απέφυγαν να δεσμευτούν, λέγοντας ότι το θέμα θα συζητηθεί στη σύνοδο του Δεκέμβρη. Είναι προφανές ότι πριν αποφασίσουν για το θέμα της παράτασης, αναμένουν πρώτα δείγμα γραφής από τη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Και αυτό δεν είναι παρά ο Κρατικός Προϋπολογισμός του 2010, ο οποίος θα πρέπει να απεικονίζει το συμφωνηθέν πλαίσιο λιτότητας, να ενσωματώνει δηλαδή όλα τα μέτρα τα οποία ζητούν οι Βρυξέλλες από την Αθήνα. Αυτό άλλωστε προκύπτει και από τις δηλώσεις Αλμούνια, ο οποίος ανέφερε συγκεκριμένα: «Ελπίζω πραγματικά ότι η προετοιμασία του προϋπολογισμού του 2010 θα αποδεικνύει αυτή την αποφασιστικότητα για την αποκατάσταση των δημόσιων οικονομικών σε βιώσιμο δρόμο». Το δεύτερο βήμα θα είναι η κατάθεση στις Βρυξέλλες του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, με βάση το οποίο κρίνεται η πρόοδος των στόχων της στρατηγικής της Λισαβόνας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα μέτρα πεσκέσι με την «επιμήκυνση» (2012-11-13 00:00:00.0)
Δεσμεύσεις για συνέχιση των ανατροπών (2007-11-14 00:00:00.0)
Τα νέα μέτρα λιτότητας και η ...επιτήρηση (2007-04-29 00:00:00.0)
Θα εφαρμοστεί ό,τι συμφωνήσαμε... (2005-11-05 00:00:00.0)
Επιμένει σε μέτρα για σκληρότερη λιτότητα (2005-10-07 00:00:00.0)
Οι «Βρυξέλλες» βάζουν πλάτη (2005-03-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ