Πέμπτη 22 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ «ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ»
Επανάληψη των ημίμετρων για τα σχολεία

Επανάληψη των ημίμετρων του περασμένου Αυγούστου αποτελεί και η επικαιροποιημένη εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας της νέας γρίπης Η1Ν1 στα σχολεία που στάλθηκε χτες στα υπουργεία Παιδείας, Οικονομίας, Εργασίας, Πολιτισμού και Αγροτικής Ανάπτυξης.

Η επικαιροποιημένη εγκύκλιος αποτελεί, όπως αναφέρει το υπουργείο Υγείας, υλοποίηση των προτάσεων του Εθνικού Επιστημονικού και Επιχειρησιακού Συμβουλίου και στην ουσία είναι σχεδόν αντιγραφή της εγκυκλίου της 27.8.2009. Μάλιστα, σε σχέση με εκείνη την εγκύκλιο, δεν υπάρχει ούτε η επισήμανση για την «ανάγκη ιδιαίτερης επίβλεψης της εφαρμογής των οδηγιών σε σχολεία όπου εκπαιδεύονται παιδιά με ειδικές ανάγκες». Μια δευτερεύουσα, βέβαια, διαφορά της νέας εγκυκλίου με την προηγούμενη είναι ότι στην κλινική συμπτωματολογία της γρίπης προβλέπεται «πυρετός (μεγαλύτερος ή ίσος με 38 βαθμούς Κελσίου) και ένα από τα συμπτώματα: Βήχας, πονόλαιμος, μυαλγίες, συνάχι, πονοκέφαλος, ρίγος, αίσθημα κόπωσης, διάρροια και εμέτους». Η προηγούμενη εγκύκλιος για την κλινική συμπτωματολογία προέβλεπε «ένα ή περισσότερα συμπτώματα» και απαριθμούσε - χωρίς να αναφέρει τους 38 βαθμούς Κελσίου - τον πυρετό με τα υπόλοιπα συμπτώματα που απαριθμούνται στη νέα εγκύκλιο. Κατά τα άλλα προβλέπονται τα ίδια, όπως ο ορισμός του υπευθύνου «Συντονιστή Γρίπης» σε κάθε σχολείο κλπ.

Οι ανάγκες, όμως, σήμερα επιβάλλουν τη λήψη άμεσων και ουσιαστικών μέτρων πρόληψης και περιορισμού της εξάπλωσης της γρίπης στα σχολεία και όχι μόνο. Επιβάλλεται η αποστολή κινητών μονάδων υγείας από το υπουργείο Υγείας σε κάθε σχολείο της χώρας που θα παρέχει έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση των περιστατικών, θα καταγράφει τις ανάγκες, θα παρέχει δωρεάν τις αναγκαίες προληπτικές εξετάσεις σε παιδιά και προσωπικό του σχολείου. Οι υπηρεσίες αυτές θα πρέπει να στελεχώνονται με το κατάλληλο εξειδικευμένο προσωπικό. Ακόμα επιβάλλεται η εντατικοποίηση των ελέγχων των κυλικείων και των χώρων υψηλού υγειονομικού ενδιαφέροντος (τουαλέτες και χώροι εστίασης).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ