Πέμπτη 22 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Καμιά ουσιαστική διασφάλιση για τη λειτουργία της Λέσχης

Από πρόσφατη κινητοποίηση ενάντια στην ιδιωτικοποίηση ή το κλείσιμο της Φοιτητικής Λέσχης στο ΑΠΘ

MotionTeam

Από πρόσφατη κινητοποίηση ενάντια στην ιδιωτικοποίηση ή το κλείσιμο της Φοιτητικής Λέσχης στο ΑΠΘ
Την προσφιλή τακτική που τον βγάζει από την υποχρέωση να λαμβάνει αποφάσεις σε θέματα που καίνε, ακολούθησε για άλλη μια φορά, χθες, ο πρύτανης του ΑΠΘ, διακόπτοντας τη συνεδρίαση της Συγκλήτου, με πρόσχημα τη φραστική ένταση που υπήρξε μετά από παρέμβαση ομάδας φοιτητών. Απέφυγε έτσι η Σύγκλητος να πάρει αποφάσεις για τη διασφάλιση της λειτουργίας της Φοιτητικής Λέσχης και το καθεστώς των εργαζομένων που απασχολούνται στο ΑΠΘ μέσω των εργολάβων «δουλέμπορων».

Στη συνεδρίαση της Συγκλήτου, μαζική παρέμβαση έκαναν εκπρόσωποι της ΠΚΣ, των Συλλόγων Γεωλογικού, Νομικής, Θεολογίας, Ιταλικού και της Επιτροπής Αγώνα Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων. Απαίτησαν: Κανονική λειτουργία της φοιτητικής λέσχης, η οποία να παράγει φαγητό ικανό να θρέψει όλους τους φοιτητές του πανεπιστημίου. Την ταυτόχρονη λειτουργία και των δύο κτιρίων της. Μόνιμο προσωπικό, με κανονικό ωράριο και ασφάλιση, εργαζόμενους του πανεπιστημίου. Κατάργηση των εργολαβιών.

Ανέδειξαν επίσης τις ευθύνες της Πρυτανείας και της συντριπτικής πλειοψηφίας της Συγκλήτου που υπερψήφισαν πριν λίγο καιρό τον προϋπολογισμό υποχρηματοδότησης του Πανεπιστημίου, που φέρνει τη λέσχη μπροστά στον κίνδυνο λουκέτου και ιδιωτικοποίησης. Αυτόν τον κίνδυνο ήρθε να επιβεβαιώσει η πρυτανική αρχή λέγοντας χθες πως η λειτουργία της Λέσχης διασφαλίστηκε για ένα χρόνο και πως στη διάρκεια της δικής της θητείας (που λήγει στις 31/8/2010) δε θα ιδιωτικοποιηθεί η λέσχη. Μετά, δηλαδή, τι;

Η Πανσπουδαστική ΚΣ, συνεχίζοντας τις παρεμβάσεις της ενάντια στην παραπέρα υποβάθμιση της φοιτητικής μέριμνας, κομμάτι της οποίας είναι η δωρεάν σίτιση, διοργανώνει κινητοποίηση σήμερα Πέμπτη 22 Οκτώβρη, στις 12 το μεσημέρι, στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Σε μαζική συμμετοχή καλεί η Επιτροπή Αγώνα της ΣΤΕΦ.

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Τα προβλήματα της Φοιτητικής Λέσχης του ΑΠΘ φέρνει στη Βουλή το ΚΚΕ, με Ερώτηση που κατέθεσαν χθες οι βουλευτές του Κόμματος Αγγελος Τζέκης, Γιάννης Ζιώγας και Σοφία Καλαντίδου, προς τους υπουργούς Παιδείας και Εργασίας. Οι βουλευτές ζητούν επαρκή χρηματοδότηση της λέσχης, ώστε να συνεχιστεί η δωρεάν σίτιση των φοιτητών και εξασφάλιση της λειτουργίας της λέσχης με πρόσληψη και μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με πλήρη ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα για να σταματήσει το απαράδεκτο καθεστώς των εργολαβιών.

Στο κείμενο της Ερώτησης, σημειώνουν μεταξύ άλλων: «Είναι προκλητικό το γεγονός ότι την ίδια ώρα που δίνονται από την κυβέρνηση τεράστια χρηματικά ποσά στο τραπεζικό και βιομηχανικό κεφάλαιο, η Φοιτητική Λέσχη απειλείται με κλείσιμο λόγω της υποχρηματοδότησης. Η εξέλιξη αυτή δεν είναι κεραυνός εν αιθρία, καθώς χρόνια τώρα εμφανίζονταν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία της Λέσχης (μείωση προσωπικού, μείωση μερίδων, δε λειτουργούσαν ταυτόχρονα η πάνω και η κάτω λέσχη).

Η φοιτητική μέριμνα, κομμάτι της οποίας είναι η δωρεάν σίτιση, είναι δικαίωμα όλων των φοιτητών και δεν πρέπει να γίνεται δυσβάσταχτο έξοδο, που, μαζί με άλλα, αναγκάζει χιλιάδες φοιτητές να δουλεύουν ενώ σπουδάζουν για να τα βγάλουν πέρα. Δεν μπορεί να γίνεται δυσβάσταχτο έξοδο για τις οικογένειές τους, που σήμερα βρίσκονται αντιμέτωπες με την πιο άγρια επίθεση στο εισόδημα, στα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα, στο όνομα της οικονομικής κρίσης», τονίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ