Πέμπτη 22 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Με ... «εθελοντισμό» θα καλύψει τα κενά στα σχολεία!

Τις άμεσες προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής για την Παιδεία παρουσίασε χτες η ηγεσία του υπουργείου

Τα θέμα της αναγνώρισης των κολεγίων θα προχωρήσει (με την επανεξέταση των φακέλων), θα ενσωματωθεί η οδηγία 36/05, οι ωρομισθίες στους εκπαιδευτικούς δε θα καταργηθούν (παρά μόνο στα βασικά μαθήματα), ενώ οι προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών που προγραμματίζονται δε φτάνουν για να καλύψουν τον αριθμό των 5.000 κενών που υπάρχουν σήμερα στα σχολεία.

Σε συνάντηση που είχαν, χτες, δημοσιογράφοι με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου προέκυψε αυτό που ήταν φανερό εδώ και καιρό: Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν πρόκειται να σταματήσει το θέμα της αναγνώρισης των κολεγίων, αλλά θα προχωρήσει όσο πιο γρήγορα γίνεται στην ενσωμάτωση της οδηγίας 36/05, που σημαίνει ότι θα αποκτήσουν τον «τίτλο» του ιδιωτικού πανεπιστημίου. Παράλληλα, το υπουργείο σκοπεύει να δημιουργήσει επιτροπή πιστοποίησης των κολεγίων και στη χώρα μας, με στόχο τη «συνεργασία» μεταξύ των αρχών πιστοποίησης χωρών της ΕΕ, ώστε να ...ξεκαθαριστούν οι «καλοί» και «κακοί» έμποροι της γνώσης.

Το υπουργείο, παρά τα μεγάλα λόγια, σκοπεύει να προχωρήσει σε 1.000 προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών και αργότερα σε άλλες 1.000. Ομως, σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας, τα κενά στα σχολεία φτάνουν τα 5.000! Για την κάλυψη των κενών, λοιπόν, ανακοινώθηκε ότι για το θέμα θα επιδιωχθεί η ...εθελοντική επιστροφή στα σχολεία των αποσπασμένων εκπαιδευτικών σε διοικητικές υπηρεσίες! Επίσης, έγινε ξεκάθαρο - παρά τα ...πανηγύρια της ΠΑΣΚ στη ΔΟΕ - ότι η ωρομισθία στους εκπαιδευτικούς δεν μπορεί να καταργηθεί, αλλά θα σταματήσει στα βασικά μαθήματα.

Προωθούν «δημόσιο πανεπιστήμιο της αγοράς»

Χτες, η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου είχε συνάντηση και με την Εκτελεστική Γραμματεία της ΠΟΣΔΕΠ. Σε δηλώσεις της, αμέσως μετά, επανέλαβε ότι στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι «ένα πανεπιστήμιο που θα είναι αυτοδιοικούμενο και αυτοτελές, εξωστρεφές, με αξιολόγηση και λογοδοσία» και ισχυρίστηκε πως η κυβέρνηση ενδιαφέρεται πάνω απ' όλα για την «ποιότητα στην παιδεία». Αυτοδιοικούμενο και αυτοτελές πανεπιστήμιο για να πλασάρεται καλύτερα στην αγορά και να αξιολογείται πιο εύκολα απ' τις επιχειρήσεις...

Σε ερώτηση για την αναγνώριση των κολεγίων απάντησε ότι το θέμα είναι «εξαιρετικά σύνθετο, γιατί ο τρόπος που δόθηκαν οι συγκεκριμένες άδειες, έγιναν χωρίς προϋποθέσεις, χωρίς εξέταση των φακέλων, χωρίς να πληρούνται οι ελάχιστες των προϋποθέσεων. Μετά τη νομική επεξεργασία θα σας πω και την τελική μας θέση». Στην ουσία, η αναγνώριση θα προχωρήσει και απλά θα αλλάξει το ...χρώμα της.

Ο πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ, Νίκος Σταυρακάκης, για το θέμα των κολεγίων ζήτησε έλεγχο για όλα, κάνοντας σαφές ότι η ηγεσία της ΠΟΣΔΕΠ δεν έχει κανένα πρόβλημα με την αναγνώρισή τους, αρκεί να είναι ...καλά ελεγμένα. Απ' τη συνάντηση έγινε φανερό πως το υπουργείο θέλει την ΠΟΣΔΕΠ ως ...«συμβουλευτική του επιτροπή» και η ηγεσία της έδειξε πρόθυμη να αναλάβει έναν τέτοιο ρόλο. Τη θέση του διαχώρισε ο εκπρόσωπος της ΔΗΠΑΚ, διατυπώνοντας τις σαφείς θέσεις της παράταξης για το δημόσιο πανεπιστήμιο, ενάντια σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ