Τρίτη 27 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΠΕ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ
Παρέπεμψε τις αποφάσεις σε νέα συνεδρίαση

Σε 15 μέρες συγκαλείται και πάλι για να διαμορφώσει την πρότασή της προς την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ

Να παραπέμψει όλα τα «φλέγοντα» ζητήματα στο απώτερο μέλλον, αποφάσισε η ΚΠΕ του ΣΥΝ που συνεδρίασε το περασμένο Σαββατοκύριακο, εγκρίνοντας με ευρεία πλειοψηφία την εισήγηση της ΠΓ (τα βασικά σημεία καταγράφηκαν στον «Ριζοσπάστη» του Σαββάτου). Ενσταση υπήρξε μόνο ως προς το σημείο που εισήγαγε περιορισμούς στην εμφάνιση στελεχών στα ΜΜΕ, το οποίο τελικά αποσύρθηκε.

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε να ανοίξει διάλογος στο εσωτερικό του ΣΥΝ για τα ζητήματα λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ και η ΚΠΕ να εξετάσει σε νέα συνεδρίασή της μετά από 15 ημέρες τις προτάσεις, προκειμένου να διαμορφώσει την τελική πρόταση του κόμματος προς την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ (έχει οριστεί για το τέλος Νοέμβρη, αν και ο Αλ. Τσίπρας άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να μετατεθεί χρονικά για αργότερα).

Στην εισηγητική του τοποθέτηση, αλλά και στο κλείσιμο των εργασιών της ΚΠΕ, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Τσίπρας υπερασπίστηκε την τακτική της «προγραμματικής αντιπολίτευσης» και αιτιολόγησε την «περίοδο χάριτος» που το κόμμα του δίνει απλόχερα στην κυβέρνηση, χρεώνοντας την «πίστωση χρόνου» στον ίδιο το λαό. Επανέλαβε τα περί «θετικών εξαγγελιών», προσάπτοντας στο ΠΑΣΟΚ κάποιες μόνο «αντιφατικές πρακτικές».

Αποκαλυπτικός ήταν και όταν - με αφορμή δηλώσεις του Θ. Πάγκαλου - κάλεσε τον Γ. Παπανδρέου να ανακαλέσει στην τάξη τον αντιπρόεδρό του, αν πραγματικά πιστεύει όσα προεκλογικά έλεγε για «την ανάγκη να υπάρξει ένα άλλο πλαίσιο συζήτησης με την Αριστερά». Και συμπλήρωσε: «Εχουμε να πούμε πάρα πολλά και να ασκήσουμε έναν ουσιαστικό ρόλο στην πολιτική ζωή, θέλοντας να πάνε τα πράγματα σε προοδευτική κατεύθυνση (...) να δούμε πώς προοπτικά θα δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για ένα μεγάλο κόμμα της δημοκρατικής και ριζοσπαστικής αριστεράς» που θα παίξει καταλυτικό ρόλο στις διεργασίες.

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ ανακύκλωσε την αστική αντιΚΚΕ προπαγάνδα, ισχυριζόμενος ότι το ΚΚΕ «βρίσκεται ήδη μπροστά στο αδιέξοδο στο οποίο οδηγήθηκε εξαιτίας του απομονωτισμού του» και ποιώντας την ανάγκη φιλοτιμία, έκλινε για μια ακόμα φορά σε όλες τις πτώσεις «τη στρατηγική της ενότητας της Αριστεράς». Λίγο μετά, ο ίδιος επέκρινε «αγκυλώσεις και αρνητικά φαινόμενα που συνηθίζουμε να κουκουλώνουμε κάτω από το χαλί» και στηλίτευε «μηχανισμούς» που δεν «αφήνουν χώρο στο κόμμα να αναπνεύσει, να πάρει πρωτοβουλίες, να ανοιχτεί στην κοινωνία».

Ως αιχμή εναντίον του Αλ. Αλαβάνου, για τον οποίο ήδη κυκλοφορούν σενάρια πως προετοιμάζεται για παρέμβαση στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, εξελήφθη η αναφορά του πως «τα ηγετικά στελέχη δεν είναι ανάγκη να είναι στα έδρανα της Βουλής για να έχουν κεντρικό ρόλο και καταξίωση».

Για τον ΣΥΡΙΖΑ

Μπροστά στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ, η ηγεσία του ΣΥΝ φαίνεται να επιμένει σε δύο τουλάχιστον σημεία που αφορούν στην επικαιροποίηση της πολιτικής συμφωνίας του ΣΥΡΙΖΑ, ορίζοντας την αριστερή προγραμματική αντιπολίτευση ως τη βασική τακτική και στην άρνηση κάθε σκέψης μετατροπής του σε ενιαίο πολιτικό φορέα.

Η πρόταση που επεξεργάστηκε ο Αλ. Φλαμπουράρης και απευθύνεται στις οργανώσεις του ΣΥΝ ως βάση συζήτησης, προβλέπει μεταξύ άλλων διατήρηση της αυτονομίας των συνιστωσών, κάρτα μέλους στους ανένταχτους και τεχνικές ρυθμίσεις για τον τρόπο συγκρότησης των οργάνων και λήψης των αποφάσεων. Ο αντίλογος είναι ισχυρός και προέρχεται απ' τους ανένταχτους οι οποίοι με τη σειρά τους επίσης επιμένουν σε προτάσεις «κόκκινο πανί» για τον ΣΥΝ. Μεταξύ αυτών: Πανελλαδικές συσκέψεις όχι από αντιπροσώπους αλλά από όλα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που το επιθυμούν, οικονομική διαφάνεια και λογοδοσία, αποφάσεις απ' τα μέλη...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ