Τρίτη 27 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΟΝΤΟΠΟΡΟΙ ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ - ΠΝΟ
«Εκλεισαν» σύμβαση για αυξήσεις - κοροϊδία

Τη συνενοχή της στην ένταση της εργοδοτικής επίθεσης επιβεβαίωσε ακόμα μια φορά η συμβιβασμένη πλειοψηφία

Μετά από ένα παζάρι 10 μηνών σε βάρος των δικαιωμάτων των ναυτεργατών, χτες η υποταγμένη στα κελεύσματα του εφοπλιστικού κεφαλαίου πλειοψηφία της διοίκησης της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, συμφώνησε με τη διοίκηση της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ), να υπογραφεί η Συλλογική Σύμβασης Εργασίας του 2009 για τους ναυτεργάτες των ποντοπόρων πλοίων, με ποσοστό αύξησης μόλις 3,5%. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί στο ...«υπέρογκο» ποσό των 3 ευρώ αύξηση την ημέρα στο βασικό μισθό του πλοιάρχου.

Παράλληλα, η πλειοψηφία απεμπόλησε όλα τα υπόλοιπα αιτήματα των ναυτεργατών. Να σημειωθεί ότι με τις απανωτές μειώσεις των οργανικών συνθέσεων, από τις κυβερνήσεις των ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, τις οποίες επικρότησε αυτή η πλειοψηφία, σήμερα στα ποντοπόρα πλοία είναι ναυτολογημένοι 4 ως 6 Ελληνες ναυτεργάτες, δηλαδή ναυτεργάτες με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα. Το υπόλοιπο πλήρωμα αποτελείται από χαμηλόμισθους ανασφάλιστους, των οποίων οι μισθοί καθορίζονται από τα δουλεμπορικά γραφεία μέσω των οποίων διακινούνται. Ταυτόχρονα, την ίδια ώρα που οι ναυτεργάτες θα δουν αυτό το ψίχουλο αύξηση στο μισθό τους, οι Ελληνες εφοπλιστές, ακόμα και στη σημερινή περίοδο της οικονομικής κρίσης, εξακολουθούν να πλέουν σε πελάγη κερδών. Αδιάψευστος μάρτυρας είναι ότι αυτό τον καιρό ναυπηγούν 777 πλοία, αξίας 30 δισ. δολαρίων! Βέβαια, στην Ελλάδα δεν κατασκευάζουν ούτε βάρκα.

Σε δελτίο Τύπου τους τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ - ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ καταγγέλλουν στους ναυτεργάτες τη συμφωνία μεταξύ των «εργατοκάπηλων - όπως τους χαρακτηρίζουν - της πλειοψηφίας της ΠΝΟ» και της ΕΕΕ και επισημαίνουν ότι από κοινού συμβιβασμένοι και εφοπλιστές συμφώνησαν να μεταφέρουν τα βάρη της οικονομικής κρίσης στις πλάτες των ναυτεργατών, Ελλήνων και αλλοδαπών. Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με τα σωματεία, εντάσσεται στην επίθεση που έχουν εξαπολύσει οι εφοπλιστές, με τον αέρα που τους δίνει η αντιλαϊκή πολιτική και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, συνολικά σε βάρος των συγκροτημένων εργασιακών δικαιωμάτων των ναυτεργατών και τονίζουν: «Τα διοικητικά συμβούλια των σωματείων μας προχωράνε σε έκτακτες ανοικτές συνεδριάσεις με την παρουσία ναυτεργατών την Πέμπτη 29 Οκτώβρη στις 5 το απόγευμα για την οργάνωση και ανάπτυξη απεργιακών αγώνων». Καλούν τους ναυτεργάτες, παραμερίζοντας τις δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, να απαιτήσουν τη συνεδρίαση των συνδικαλιστικών τους οργάνων επιβάλλοντας αποφάσεις στο δρόμο οργάνωσης και ανάπτυξης των αγώνων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ