Τρίτη 27 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Πτώσεις ελικοπτέρων και παζάρια εκλογών

ΚΑΜΠΟΥΛ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Απώλειες για τα αμερικανικά κατοχικά στρατεύματα σημειώθηκαν χθες στο Αφγανιστάν, μετά τη συντριβή τριών μαχητικών ελικοπτέρων, που κόστισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 14 κατοχικούς Αμερικανούς στρατιώτες. Τα δύο ΝΑΤΟικά ελικόπτερα συγκρούστηκαν μεταξύ τους, ενώ το τρίτο, που κόστισε τη ζωή σε 10 Αμερικανούς κατοχικούς στρατιώτες και ακόμα τρεις αμάχους, συνετρίβη κατά τους ισχυρισμούς των κατοχικών δυνάμεων από άγνωστη αιτία, στα δυτικά του Αφγανιστάν, υποστηρίζοντας ωστόσο ότι δεν επρόκειτο για «εχθρική ενέργεια», σε μία προσπάθεια να μη δείξουν νίκη των δυνάμεων των «Ταλιμπάν», εναντίον τους.

Την ίδια στιγμή, στην Καμπούλ πραγματοποιούνται διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για το κάψιμο αντίτυπου του Κορανίου από κατοχικούς στρατιώτες. Χθες τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν σε διαδηλώσεις, όταν η αστυνομία που προσπαθούσε να εμποδίσει φοιτητές να κάνουν πορεία προς το εθνικό Κοινοβούλιο άνοιξε πυρ εναντίον τους.

Το Σάββατο, Αμερικανοί κατοχικοί στρατιώτες στην Κανταχάρ άνοιξαν πυρ εναντίον οχήματος, στο οποίο επέβαιναν άμαχοι, σκοτώνοντας δύο παιδιά και δύο ενήλικες, με τις κατοχικές δυνάμεις να υπόσχονται για ακόμα μία φορά «διεξαγωγή έρευνας», για το περιστατικό...

Σε αυτό το κλίμα συνεχίζεται και το εκλογικό παζάρι για το δεύτερο γύρο της προεδρικής αναμέτρησης μεταξύ του Χαμίντ Καρζάι και του ανθυποψηφίου του Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ, σε μία προσπάθεια να αποδείξουν ποιος θα είναι το πιστότερο ανδρείκελο στα στρατεύματα κατοχής και δη στις αμερικανικές δυνάμεις. Σε δηλώσεις του, ο Α. Αμπντουλάχ υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ θα σημειώσουν πρόοδο στη χώρα, μόνο αν αποκτήσουν ένα «νόμιμο εταίρο», υποδεικνύοντας τον εαυτό του, ενώ ζήτησε και την αποπομπή του προέδρου της ανεξάρτητης εκλογικής επιτροπής, Αζιζουλάχ Λουντίν, γιατί στέρησε την «αξιοπιστία του θεσμού»... Παράλληλα, οι «Ταλιμπάν» εξακολουθούν να εξαπολύουν απειλές σχετικά με την εκλογική διαδικασία, ζητώντας το μποϊκοτάζ των εκλογών, του κατοχικού καθεστώτος.

Συνεχίζονται οι επιθέσεις

Στο Πακιστάν, νέα επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους σκότωσε 10 ανθρώπους, όταν η οβίδα του έπληξε κατοικία φερόμενου στελέχους των «Ταλιμπάν», στην περιοχή των φυλών Μπαζαούρ, το Σάββατο. Χθες ο πακιστανικός κυβερνητικός στρατός ανακοίνωσε ότι σκοτώθηκαν 19 «ισλαμιστές μαχητές» και έξι στρατιώτες, στα σύνορα με το Αφγανιστάν, ενώ δειλά προσπαθούν να επαναλειτουργήσουν τα σχολεία υπό το φόβο των επιθέσεων. Αποτέλεσμα της κλιμακούμενης έντασης το νέο κύμα προσφύγων, με 200.000 ανθρώπους να υπολογίζεται ότι εγκαταλείπουν τις εστίες τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ