Τρίτη 27 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στην υπηρεσία του κεφαλαίου

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

«Πιστεύω ότι θα είναι μία καλή ομάδα», δήλωσε η καγκελάριος Ανκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου όπου παρουσίασε το νέο κυβερνητικό σχήμα του συνασπισμού των δύο χριστιανικών κομμάτων (CDU-CSU) και των Ελευθέρων Δημοκρατών (FDP), μετά την επιτυχή κατάληξη των περίπου 4 εβδομάδων διαπραγματεύσεων. Πράγματι, «είναι μία καλή ομάδα» για την υπεράσπιση του κεφαλαίου, γι' αυτό και έτυχε πολύ θετικών έως και εγκωμιαστικών αντιδράσεων εκ μέρους του βιομηχανικού και επιχειρηματικού κόσμου

Την παρουσίαση της νέας κυβέρνησης έκανε η Γερμανίδα καγκελάριος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου έχοντας στο πλευρό της τον Γκίντο Βεστερβέλε, επικεφαλής του FDP, ο οποίος θα διορισθεί αύριο, που είναι και προγραμματισμένη η ορκωμοσία, αντικαγκελάριος και υπουργός Εξωτερικών.

Κύριο στίγμα της νέας κυβέρνησης, οι φορολογικές μειώσεις ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ προς τις επιχειρήσεις, που κατά την Μέρκελ είναι «μία ευκαιρία για αναζωογόνηση της οικονομίας της χώρας». «Δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι θα αποδώσει, αλλά μας παρέχει μια ευκαιρία», είπε και πρόσθεσε ότι η ιστορία έδειξε πως η πολιτική των εξοικονομήσεων και εξυγίανσης των δημοσιονομικών αποδείχθηκε λάθος επιλογή στην περίοδο των οικονομικών προκλήσεων.

Από την πλευρά του, ο Βεστερβέλε τόνισε ότι μόλις αναλάβει καθήκοντα θα αρχίσει συνομιλίες με την κυβέρνηση του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για την απομάκρυνση των αμερικανικών πυρηνικών πυραύλων που έχουν αναπτυχθεί στη Γερμανία, καθώς - όπως επισήμανε - στόχος του είναι να απαλλάξει τη χώρα του από τα πυρηνικά όπλα.

Το 124 σελίδων κυβερνητικό συμβόλαιο, που τιτλοφορείται «Ανάπτυξη, Παιδεία, Συνοχή», προβλέπει μεταξύ άλλων την παράταση ζωής των πυρηνικών εργοστασίων τα οποία είχε προγραμματιστεί να καταργηθούν μέχρι το 2020.

Το 16μελές κυβερνητικό επιτελείο περιλαμβάνει εννέα νέους υπουργούς, μεταξύ των οποίων τον πρώην υπουργό Οικονομίας Καρλ - Τέοντορ τσου Γκούτεμπεργκ, που αναλαμβάνει υπουργός Αμυνας διαδεχόμενος τον Φραντς - Γιόζεφ Γιουνγκ, ενώ ο απερχόμενος υπουργός Εσωτερικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αναλαμβάνει υπουργός Οικονομικών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ