Τρίτη 27 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
Μαζικό αίτημα η άρση του αποκλεισμού κατά της Κούβας

Αύριο η ψηφοφορία για το σχέδιο ψηφίσματος στον ΟΗΕ

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ καλείται να ψηφίσει αύριο το σχέδιο ψηφίσματος που έχει καταθέσει η Κούβα σχετικά με την άρση του οικονομικού, εμπορικού και χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού που επιβάλλουν οι ΗΠΑ σχεδόν για 50 χρόνια στο Νησί της Επανάστασης. Η ψηφοφορία έρχεται σε μια στιγμή που περίπου 30 Πρόεδροι κρατών και άλλοι ηγέτες έχουν ασκήσει κριτική στον αποκλεισμό από τα έδρανα του ΟΗΕ πριν ένα μήνα στην 64η σύνοδο του συγκεκριμένου σώματος.

Πρόκειται για τη 18η συνεχή φορά που η Κούβα καταθέτει στη ΓΣ του ΟΗΕ παρόμοιο σχέδιο ψηφίσματος. Πέρσι, 185 κράτη - μέλη ψήφισαν υπέρ αυτού του ψηφίσματος (καταψήφισαν οι ΗΠΑ, Ισραήλ και Νήσοι Παλάου), κάτι που αποτελεί απόδειξη της σχεδόν ομόφωνης απόρριψης από πλευράς της διεθνούς κοινότητας της πολιτικής γενοκτονίας της κυβέρνησης των ΗΠΑ κατά της Κούβας και της επιβολής εξωεδαφικών νόμων που αντιβαίνουν στο Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Η άμεση οικονομική ζημιά για τον κουβανικό λαό λόγω της επιβολής του οικονομικού, εμπορικού και χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού των ΗΠΑ, έως το Δεκέμβρη του 2008, ανέρχεται στα 96 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό που θα ανερχόταν σε 236,22 δισ. δολάρια, αν ο υπολογισμός γινόταν με τις σημερινές τιμές του αμερικανικού δολαρίου.

Η κυβέρνηση της Κούβας έχει επανειλημμένα ανακοινώσει πως η πολιορκία των ΗΠΑ αποτελεί «μονομερή πράξη επιθετικότητας που θα πρέπει να λήξει μονομερώς». Οπως επισημαίνεται στο σχέδιο ψηφίσματος, η σημερινή κυβέρνηση των ΗΠΑ - παρά τις όποιες μεμονωμένες υποσχέσεις - συνεχίζει να επιβάλλει τον απάνθρωπο αποκλεισμό στο Νησί της Επανάστασης. Συνεχίζουν να υφίστανται οι πολιτικοί, διοικητικοί και κατασταλτικοί μηχανισμοί που εξασφαλίζουν την αυστηρή και αποτελεσματική επιβολή του αποκλεισμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ