Τρίτη 27 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Υπογραφή συμφωνιών

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Πέντε σημαντικές διμερείς συμφωνίες (ανάμεσά τους και μία «ελεύθερου εμπορίου» που θα ενεργοποιηθεί πριν το τέλος τρέχοντος έτους) με στόχο την ανάπτυξη οικονομικών και εμπορικών σχέσεων υπέγραψε χτες κατά την επίσκεψή του στο Βελιγράδι ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ.

Ο Γκιουλ χαρακτήρισε τις σχέσεις Βελιγραδίου - Αγκυρας «πολύ καλές», εκφράζοντας το ζωηρό ενδιαφέρον Τούρκων εργολάβων για συμμετοχή σε μεγάλα έργα, όπως η κατασκευή του οδικού άξονα 10 που περνά και απ' τη Σερβία.

Ο Σέρβος πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς διαπίστωσε επίσης ότι οι διμερείς σχέσεις βρίσκονται σε «καλό επίπεδο μολονότι στο παρελθόν δοκιμάστηκαν». Σχολιάζοντας την αναγνώριση της «ανεξαρτησίας» του Κοσσυφοπεδίου απ' την Τουρκία, ο Τάντιτς είπε ότι αυτό δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο για την ανάπτυξη των σχέσεων Βελιγραδίου - Αγκυρας, αν και όπως σημείωσε η κυβέρνησή του ποτέ δε θα συναινέσει σ' αυτή την εξέλιξη.

Πάντως, στην Αλβανία (χώρα που ήταν απ' τις πρώτες που αναγνώρισε το προτεκτοράτο του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο) ο υπουργός Εξωτερικών Ιλιρ Μέτα τάχθηκε υπέρ της ανάπτυξης καλών σχέσεων ανάμεσα στα Τίρανα και το Βελιγράδι, λέγοντας ότι αυτό είναι «μία πολύ σημαντική προτεραιότητα της αλβανικής πολιτικής ενόψει της ενίσχυσης της συνεργασίας και του διαλόγου για τα περιφερειακά θέματα». Κάλεσε μάλιστα τους ηγέτες των Κοσσοβάρων Αλβανών να συνεργαστούν στενά με την αστυνομικο-δικαστική αποστολή της ΕΕ στο προτεκτοράτο (EULEX) «ώστε να φθάσουν στις προδιαγραφές που απαιτούνται για την εγκαθίδρυση ενός κράτους δικαίου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ