Σάββατο 31 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Φτωχοί, πλην ... «Ευρωπαίοι»!

Γρηγοριάδης Κώστας

Η φτώχεια θερίζει τους λαούς των χωρών της ΕΕ, παρά τις μεγαλόστομες διακηρύξεις των ηγετών της πριν από 10 χρόνια ότι ως το 2010 «θα γίνει ένα αποφασιστικό βήμα προς την εξάλειψη της φτώχειας».

Οπως προκύπτει από έρευνα του ευρωβαρόμετρου που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 28 Αυγούστου και 17 Σεπτέμβρη 2009 ανάμεσα σε 27.000 κατοίκους της ΕΕ το 73% των Ευρωπαίων θεωρεί ότι η φτώχεια είναι διαδεδομένο πρόβλημα στη χώρα του. Το 52% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι για το φαινόμενο της φτώχειας κυριότερος παράγοντας είναι η ανεργία, το 49% πιστεύει ότι σ' αυτό συντελεί το μεγάλο ποσοστό των χαμηλόμισθων, το 29% ότι φταίνε οι ανεπαρκείς κοινωνικές παροχές και συντάξεις και το 26% το υπερβολικό κόστος αξιοπρεπούς στέγασης.

Σύμφωνα επίσης με την ίδια έρευνα, σχεδόν οι εννέα στους δέκα Ευρωπαίους (87%) πιστεύουν ότι η φτώχεια περιορίζει τη δυνατότητα πρόσβασης σε αξιοπρεπή στέγαση. Οι οκτώ στους δέκα αισθάνονται ότι η φτώχεια περιορίζει την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ή στη μάθηση ενηλίκων και το 74% πιστεύει ότι συρρικνώνει τις δυνατότητες εξεύρεσης εργασίας. Η πλειονότητα των Ευρωπαίων (60%) πιστεύει ότι επηρεάζεται η πρόσβαση σε αξιοπρεπή βασική σχολική εκπαίδευση και το 54% πιστεύει ότι η ικανότητα διατήρησης ενός δικτύου φίλων και γνωστών περιορίζεται εξαιτίας της φτώχειας.

Τι έχουν να πουν άραγε όλοι αυτοί οι ευρωλάγνοι που κάποτε έσκουζαν από το πρωί ως το βράδυ πως με την ένταξή μας στην ΕΟΚ ή με την ενσωμάτωσή μας στο «σκληρό πυρήνα του ευρώ» θα ...«τρώμε με χρυσά κουτάλια»;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ