Τρίτη 10 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
Πολλά και οξυμένα τα προβλήματα στην εκπαίδευση

Αγωνιστικές αποφάσεις σε σύσκεψη της Επιτροπής Εκπαιδευτικών Μαγνησίας του ΠΑΜΕ

Οι πρωτοβουλίες των εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ βάζουν στο προσκήνιο τη δράση για την Παιδεία που έχει ανάγκη ο λαός (φωτ. από παλιότερη κινητοποίηση)
Οι πρωτοβουλίες των εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ βάζουν στο προσκήνιο τη δράση για την Παιδεία που έχει ανάγκη ο λαός (φωτ. από παλιότερη κινητοποίηση)
Με τη συμμετοχή πολλών μαθητών, φοιτητών, εργαζομένων, γονιών και εκπαιδευτικών πραγματοποιήθηκε στο Βόλο, σύσκεψη για την Παιδεία, που κάλεσε η Επιτροπή Εκπαιδευτικών Μαγνησίας του ΠΑΜΕ. Στη σύσκεψη έγινε πλούσια και εποικοδομητική συζήτηση για τις αρνητικές εξελίξεις στην εκπαίδευση, ως αποτέλεσμα της αντιλαϊκής - αντιεκπαιδευτικής πολιτικής των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ενώ πάρθηκαν μια σειρά αποφάσεις για αγωνιστικές κινητοποιήσεις και άλλες εκδηλώσεις.

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε: Να πραγματοποιηθεί παράσταση διαμαρτυρίας μαθητών, εκπαιδευτικών κι εργαζομένων, στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, σήμερα Τρίτη, στη 1.30 το μεσημέρι, να κληθούν οι φορείς και τα σωματεία να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο για το Πολυτεχνείο που διοργανώνει το ΠΑΜΕ στις 17/11, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Δημαρχείου Βόλου και στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, την Τρίτη 24/11, στην πλατεία Ελευθερίας, ώρα 6.30 μ.μ. Ακόμη να πραγματοποιηθεί σύσκεψη στα γραφεία του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για την Προσχολική Αγωγή, την Τετάρτη 25/11, στις 7.00 το απόγευμα.

Στο μεταξύ, σε συνέντευξη Τύπου της Επιτροπής Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ έγινε ιδιαίτερη αναφορά στα προβλήματα στη Μαγνησία, που σχετίζονται με το κτιριακό πρόβλημα και τις υποδομές, τις μεγάλες ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς, το απαράδεκτο ζήτημα της αγοράς διδακτικών βιβλίων από τους μαθητές και τα προβλήματα εκατοντάδων εκπαιδευτικών, που απασχολούνται με απαράδεκτες ελαστικές σχέσεις εργασίας, απαιτώντας το μόνιμο διορισμό τους.

Επίσης, τονίστηκε ότι απαράδεκτη είναι η κατάσταση, ιδιαίτερα, στην Προσχολική Αγωγή, αφού στο πολεοδομικό συγκρότημα πάνω από 15 νηπιαγωγεία στεγάζονται σε ακατάλληλους νοικιασμένους χώρους. Αύλιοι χώροι, υποδομές για αθλητικές δραστηριότητες, για εργαστήρια (πληροφορικής, φυσικής, χημείας, τεχνολογικών μαθημάτων) είναι ανύπαρκτα. Ολοήμερα σχολεία λειτουργούν χωρίς στοιχειώδεις υποδομές. Οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό είναι τεράστιες.

Στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση οι κενές θέσεις εκπαιδευτικών επίσημα ανέρχονται περίπου σε 20 (8 ειδικής αγωγής, 1 νηπιαγωγών, 10 δασκάλων), ενώ τα πραγματικά κενά ανέρχονται περίπου σε 80, αν συνυπολογιστούν τα κενά που καλύπτονται με υπερωριακή απασχόληση και οι ανάγκες για αναπλήρωση εκπαιδευτικών που παίρνουν αναρρωτικές άδειες. Οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί ανέρχονται σε 75, ενώ οι ωρομίσθιοι φτάνουν τους 150 και αναμένεται να ξεπεράσουν τους 250. Οι εκπαιδευτικοί είναι ο κλάδος που πλήττεται περισσότερο από τις ελαστικές σχέσεις εργασίας που ξεπερνούν το 20%. Παρόμοια κατάσταση επικρατεί και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, που τα επίσημα κενά ανέρχονται σε 12, ενώ είναι αδιευκρίνιστο πόσα είναι τα πραγματικά, εφόσον πολλές είναι οι διδακτικές ώρες που καλύπτονται με υπερωρίες, ενώ η αναπλήρωση καθηγητών για βραχυχρόνιες άδειες είναι ανύπαρκτη.

Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας αντιμετωπίζεται έντονο κτιριακό πρόβλημα, εγκρίθηκαν μόνο 30 εκατομμύρια ευρώ από τα 80 που ζητούσαν οι πρυτανικές αρχές από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό, ενώ δεκάδες είναι οι συμβασιούχοι, στους καθηγητές και στο διοικητικό προσωπικό. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας μετατρέπεται σταδιακά σε επιχείρηση, αφού σε όλες τις σχολές ...«πωλούνται» μεταπτυχιακά και σεμινάρια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ