Τρίτη 10 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Πιστοποίηση απ' τους «φορείς της οικονομίας»

Στον εθνικό φορέα πιστοποίησης θα «σχεδιάζουν» και θα «υλοποιούν» οι επιχειρήσεις, όπως προέκυψε απ' τη χτεσινή συνάντηση της υπουργού Παιδείας με τα προεδρεία των ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ

Το θέμα του ενιαίου συστήματος επαγγελματικής κατάρτισης με πιστοποίηση τόσο των σχολών όσο και των επαγγελματικών δικαιωμάτων επανέφερε, χτες, η υπουργός Παιδείας, μετά τις συναντήσεις που είχε με τα προεδρεία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) και της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ). Μάλιστα, δεν είχε κανένα πρόβλημα να ...αποκαλύψει ποιος θα πιστοποιεί τα κάθε είδους πτυχία: «Θα υπάρχει συνεργασία του υπουργείου με τους φορείς της οικονομίας στα θέματα της επαγγελματικής κατάρτισης και συμμετοχή στα όργανα τα οποία αφορούν το σχεδιασμό και την υλοποίηση του εθνικού συστήματος πιστοποίησης».

Με το πρόσχημα της ...«τάξης» στην εκπαιδευτική «αγορά» και στα διάφορα διπλώματα που κυκλοφορούν, στην ουσία, το υπουργείο θα νομιμοποιήσει και επίσημα τους εμπόρους της γνώσης, με κρατικό πιστοποιητικό. Απ' τα παραπάνω είναι φανερό ότι ο εθνικός φορέας πιστοποίησης θα λειτουργεί με κριτήρια της αγοράς, αφού όπως είπε και η ίδια η Α. Διαμαντοπούλου «η σύνδεση της Παιδείας και της επαγγελματικής κατάρτισης με την αγορά, αποτελεί για το Υπουργείο μεγάλη πρόκληση», ενώ «ο χώρος της επαγγελματικής κατάρτισης και της Διά Βίου εκπαίδευσης είναι το αντικείμενο συνεργασίας με τους παραγωγικούς φορείς και τους φορείς της οικονομίας». Μάλιστα, έκανε λόγο για «συμμετοχή των εμπόρων στη διαμόρφωση της πολιτικής της Διά Βίου εκπαίδευσης», για να έρθει να συμπληρώσει ξεκάθαρα ο Δ. Αρμενάκης, πρόεδρος της ΕΣΕΕ: «Θεωρούμε ότι το Υπουργείο Παιδείας δεν αφορά τους εκπαιδευτικούς αλλά όλη την κοινωνία, ιδίως την αγορά»!

Να σημειώσουμε ότι η κατάρτιση δεν αφορά μόνο τους νέους, αλλά τον εργαζόμενο ...διά βίου, αφού θα πρέπει συνεχώς να επανακαταρτίζεται, σύμφωνα με τις ανάγκες των επιχειρήσεων. Το είπε κι αυτό ξεκάθαρα η υπουργός: «Η δράση του υπουργείου Παιδείας, με τις νέες του αρμοδιότητες, απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ