Τρίτη 10 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΑΙΔΕΙΑ
36η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ
Προετοιμάζεται ο αγωνιστικός εορτασμός

Συσκέψεις φορέων και μαθητικών Συντονιστικών γίνονται σε διάφορες πόλεις και αποφασίζονται αγωνιστικές πρωτοβουλίες και εκδηλώσεις

Eurokinissi

Με πολύμορφες δραστηριότητες μέσα κι έξω από τα σχολεία, σε χώρους δουλειάς, σε εργοστάσια και γειτονιές θα τιμήσουν μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές, εργαζόμενοι και φορείς, τη 36η επέτειο του ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου, κρατώντας ζωντανό το μήνυμά του, κόντρα στην ηττοπάθεια, τη μοιρολατρία και το συμβιβασμό, διεκδικώντας «Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία». Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν την Τρίτη 17 Νοέμβρη με τη συμμετοχή τους στις μεγάλες αντιιμπεριαλιστικές πορείες που θα γίνουν σε πολλές πόλεις.

Με πρωτοβουλία σχεδόν όλων των δεκαπενταμελών συμβουλίων των Γυμνασίων και Λυκείων της Χωράφας, στο Περιστέρι και των Συλλόγων Γονέων, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση αφιερωμένη στον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου, την Κυριακή 15 Νοέμβρη, στις 6 το απόγευμα, στην αίθουσα των Πολιτιστικών Εκδηλώσεων του 10ου Γυμνασίου Χωράφας (συμβολή οδών Ιωαννίνων και Κάκτου). Σύλλογοι Γονέων και 15μελή καλούν τους μαθητές, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς να τιμήσουν την επέτειο, σημειώνοντας: «Ο Νοέμβρης του '73 μας διδάσκει ότι η Ιστορία δε γράφεται με συναίνεση και κοινωνικούς διαλόγους, γράφεται με ανυπακοή. Αντεπίθεση τώρα. Για τα δικαιώματά μας στη μόρφωση και τη δουλειά. Λέμε ΟΧΙ στην ενσωμάτωση και τον εφησυχασμό. Οι Σειρήνες που μας λένε να δεχτούμε το λιγότερο κακό και το εφικτό δε μας αγγίζουν. Μόνη ελπίδα ο αγώνας μας, όσο δύσκολος κι αν είναι, ο εχθρός μας με την πάλη μας θα νικηθεί». Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει έκθεση φωτογραφίας, παράνομες αφίσες από αντιδικτατορικές οργανώσεις, δημιουργίες μαθητών, χορωδία και τραγούδια.


Στην Αθήνα, το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων θα καταθέσει στεφάνι στο χώρο του Πολυτεχνείου την Τρίτη 17 Νοέμβρη, στις 12 το μεσημέρι και θα συμμετάσχει στη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία. Μέχρι στιγμής, ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του Συντονιστικού και έχουν πάρει αποφάσεις για κατάθεση στεφανιού και συμμετοχή στην πορεία, τα εξής σχολεία: 3ο Λύκειο και 4ο Λύκειο Πετρούπολης, 5ο Γυμνάσιο και 5ο Λύκειο Ζωγράφου, Πειραματικό Λύκειο και 3ο Λύκειο Αγίων Αναργύρων, 2ο Λύκειο Βύρωνα.

Στην Πάτρα

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε χτες με πρωτοβουλία της Επιτροπής Ειρήνης Πάτρας, στην αίθουσα του Παμμικρασιατικού Συνδέσμου, όπου συμμετείχαν εκπρόσωποι φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων, επιτροπών αγώνα φοιτητών και σπουδαστών, μαθητικών συμβουλίων και του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων, πολιτιστικών συλλόγων και εργατικών σωματείων. Οι φορείς θα πραγματοποιήσουν για τον τριήμερο εορτασμό του ξεσηκωμού πολύμορφες εκδηλώσεις. Την Τρίτη 17 Νοέμβρη εργατικά σωματεία και συνδικάτα θα κηρύξουν στάση εργασίας στα εργοστάσια.

Τη Δευτέρα 26 Νοέμβρη, όπως προβλέπει και το πλαίσιο πάλης του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων, θα πραγματοποιηθούν πορείες από τα Γυμνάσια και τα Λύκεια προς το παράρτημα του Πανεπιστημίου όπου θα καταθέσουν στεφάνι. Την ίδια μέρα στις 6 το απόγευμα στεφάνι θα καταθέσουν το ΠΑΜΕ και εργατικά σωματεία.

Την Τρίτη 17 Νοέμβρη στις 12 το μεσημέρι μαθητικά συγκροτήματα θα πραγματοποιήσουν συναυλία στην πλατεία Γεωργίου. Και στις 6 το απόγευμα θα γίνει μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία που θα ξεκινήσει και θα καταλήξει στο παράρτημα του Πανεπιστημίου, διασχίζοντας κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Στη Λάρισα

Το περασμένο Σάββατο συνεδρίασε η Επιτροπή Φορέων Λάρισας στο Εργατικό Κέντρο του νομού, όπου αποφασίστηκε η κεντρική εκδήλωση του Πολυτεχνείου να πραγματοποιηθεί την Τρίτη 17 Νοέμβρη, στην Πλατεία Ταχυδρομείου, στις 6 το απόγευμα. Οι φορείς που συνεδρίασαν και θα συμμετάσχουν είναι: Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας, ΕΒΕ, αγρότες, παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, Ενωση Γυναικών Λάρισας (μέλος ΟΓΕ), Συντονιστικό Αγώνα Μαθητών, φοιτητές από ΣΤΕΦ, ΣΕΥΠ, ΔΔΕ, ΙΑΤΡΙΚΗ, Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων και Ποτών, Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού και Δέρματος, Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού, Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων, Σωματείο Καθαριστών/στριών, Συνδικάτο Ενωσης Εργατοτεχνιτών Μετάλλου, Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων, Σωματείο Μηχανοξυλουργών, Σωματείο Δημοτικών Επιχειρήσεων Δήμου Λάρισας.

Ο αγωνιστικός εορτασμός και η συμμετοχή στην αντιιμπεριαλιστική πορεία στις 17 Νοέμβρη, αναδείχθηκε ο επόμενος αγωνιστικός σταθμός και του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Λάρισας. Στη συνεδρίαση του Συντονιστικού, προχτές, στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας, παραβρέθηκε και εκπρόσωπος του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, ο οποίος σε παρέμβασή του τόνισε την αναγκαιότητα ανάπτυξης κοινών αγώνων για το δικαίωμα στην αποκλειστικά, δημόσια, δωρεάν Παιδεία για όλους, επισημαίνοντας ότι η πρώτη αγωνιστική συνάντηση θα γίνει στην πορεία του Πολυτεχνείου. Τη συγκρότηση του Μετώπου Σπουδαστών χαιρέτισε και το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων.

Οσον αφορά σε ειδικότερα προβλήματα σχολείων του νομού, το Συντονιστικό Αγώνα απευθύνει κάλεσμα αγώνα και διεκδίκησης στους μαθητές του 7ου ΕΠΑΛ, για να γίνεται δωρεάν η μεταφορά τους στο σχολείο, του Αθλητικού Σχολείου για να γυρίσει πίσω ο συμμαθητής τους που τιμωρήθηκε με αλλαγή περιβάλλοντος και του 12ου Λυκείου όπου υπάρχουν ελλείψεις καθηγητών.

Στην Αρτα

35 περίπου μαθητές από 5 σχολεία (1ο και 2ο Γυμνάσιο, 1ο, 2ο και 3ο Λύκειο) της Αρτας συναντήθηκαν, συζήτησαν και συγκρότησαν το περασμένο Σαββατοκύριακο το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων της πόλης. Η προετοιμασία του εορτασμού του Πολυτεχνείου κυριάρχησε στη συζήτηση και σε αυτή την κατεύθυνση επισημάνθηκε η ανάγκη οι μαθητές να κάνουν δικιά τους υπόθεση το ζήτημα του εορτασμού του Πολυτεχνείου, αναδεικνύοντας τα διαχρονικά και επίκαιρα ιδανικά του. Αποφασίστηκε η συλλογή έντυπων υλικών από φωτογραφίες και εφημερίδες της εποχής, η προβολή βίντεο για το ιστορικό της εποχής και η πραγματοποίηση κινητοποίησης μετά την ολοκλήρωση των εκδηλώσεων το πρωί στις 17 Νοέμβρη καθώς και η συμμετοχή στο απογευματινό αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο που θα διοργανώσουν το Εργατικό Κέντρο και άλλοι φορείς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ