Τρίτη 10 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Περί... φορολογικής συνείδησης...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΑΥΤΟ ΗΤΑΝ ομολογουμένως το πιο εντυπωσιακό που ακούσαμε αυτές τις μέρες για τις επικείμενες αλλαγές στο φορολογικό και μάλιστα από τον ίδιο τον πρωθυπουργό: Οι αλλαγές θα σκοπεύουν στη δημιουργία... «φορολογικής συνείδησης»!

Ούτε λίγο, ούτε πολύ δηλαδή, μας λένε ότι είμαστε - ως λαός - φορολογικά ασυνείδητος, και το μόνο που κοιτάμε είναι το πώς θα φοροδιαφύγουμε. Το πώς δε θα εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας!

Τώρα πώς γίνεται ένας τόσο ασυνείδητος λαός... να επιβαρύνεται - διαχρονικά - με το 90% και πάνω, των φορολογικών εσόδων των κυβερνήσεων, δεν μπαίνουν στον κόπο να μας το αναλύσουν.

Ούτε και το πώς γίνεται αυτοί που συνεισφέρουν τα περισσότερα από όλους να είναι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι. Προφανώς είναι οι μόνοι που... έχουν λεφτά σε αυτή τη χώρα.

Αντιθέτως οι βιομήχανοι, οι πολυεθνικές και οι εφοπλιστές όχι απλά δε δίνουν, αλλά παίρνουν κι από πάνω, καθότι στις μέρες μας απαιτούνται «κίνητρα» για την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας.

Οσο για τη «φορολογική συνείδηση» των κυβερνήσεων (πράσινων και μπλε) δε το συζητάμε καν. Κινείται σε υψηλότατα επίπεδα.

Με το που παίρνουν τους φόρους, το πρώτο που κοιτάζουν είναι πώς θα φτιάξουν σχολεία, νοσοκομεία, παιδικούς σταθμούς, αθλητικά κέντρα για τον κοσμάκη, πάρκα και τόσα άλλα!

Μόνο που τα φτιάχνουν στα λόγια, γιατί στην πράξη με τα δικά μας λεφτά «φτιάχνουν» όλους αυτούς που μας προέκυψαν και ...ευεργέτες, μέσω της υπόθεσης με την «έκτακτη εισφορά» των επιχειρήσεων.

Εν ολίγοις το δούλεμα πάει σύννεφο από όποια πλευρά κι αν το δει κανείς. Και για όποιον αμφιβάλλει... ο προϋπολογισμός έρχεται κι όπως κάθε προϋπολογισμός θα είναι σαφέστατος.


Γρηγοριάδης Κώστας


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ