Τρίτη 10 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - Χ. ΚΛΙΝΤΟΝ
«Ενθάρρυνση» για πρωτοβουλίες στα μέτρα των ιμπεριαλιστών

Το σύνολο των θεμάτων της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής βρέθηκε στο επίκεντρο της ημίωρης συζήτησης στο Βερολίνο

Την ενθάρρυνση από τους Αμερικανούς να αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση «πρωταγωνιστικό ρόλο» στα Βαλκάνια, για να διασφαλίσει την ιμπεριαλιστική ενσωμάτωση των χωρών της περιοχής και να εξασφαλίσει μερίδιο από τη λεία των αγορών για λογαριασμό της ντόπιας άρχουσας τάξης, με υποθήκη το σύνολο των εξωτερικών θεμάτων της χώρας, δέχτηκε χτες ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του στο Βερολίνο με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Χ. Κλίντον.

Ο Γ. Παπανδρέου έσπευσε να διαβεβαιώσει την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών ότι η Ελλάδα θα συνδράμει τα μέγιστα για την ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, θέτοντας ταυτόχρονα κάτω από την επιδιαιτησία τους τα λεγόμενα εθνικά θέματα. Η τοποθέτηση του Ελληνα πρωθυπουργού ικανοποίησε απόλυτα την Χ. Κλίντον, η οποία εξήρε τη στάση της κυβέρνησης, σημειώνοντας: «Η νέα ελληνική κυβέρνηση είναι μια κυβέρνηση, η οποία παίρνει πρωτοβουλίες».

Είναι αυτονόητο ότι η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας αναφέρεται σε «πρωτοβουλίες» αρεστές στις ΗΠΑ και τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, των οποίων τα συμφέροντα υπηρετεί η σημερινή ελληνική κυβέρνηση, όπως άλλωστε έκανε και η προηγούμενη της ΝΔ.

Ιμάντας για τη ΝΑΤΟποίηση των Βαλκανίων

Στη διάρκεια της 30λεπτης άτυπης συνάντησης που την προκάλεσε η ελληνική πλευρά, ο πρωθυπουργός ανέλυσε τις «πρωτοβουλίες» της κυβέρνησης σε μια σειρά ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής. Στις δηλώσεις του αμέσως μετά ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «η Ελλάδα πρωταγωνιστεί και πάλι στα Βαλκάνια και επιθυμεί να συμβάλει καθοριστικά στην ενταξιακή τους πορεία στην ΕΕ». Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Γ. Παπανδρέου παρουσίασε λεπτομερώς τα αποτελέσματα των πρόσφατων συναντήσεών του με τον Τούρκο Πρόεδρο Τ. Ερντογάν, τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ν. Γκρούεφσκι και της επίσκεψής του στην Κύπρο.

Είναι ενδεικτικό ότι ο Γ. Παπανδρέου τόνισε στην Χ. Κλίντον ότι «η Ελλάδα να πάρει πάνω της την ευρωπαϊκή ενταξιακή πορεία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, βεβαίως και των Σκοπίων». Σημειώνουμε ότι η αμερικανική πλευρά είναι ενήμερη για την επιστολή Ερντογάν προς τον Ελληνα πρωθυπουργό, με την οποία η Τουρκία ζητά από την Ελλάδα «συζήτηση εφ' όλης της ύλης» (Αιγαίο, Κυπριακό, μειονότητες), ενώ μέσα στον Νοέμβρη ο Τ. Ερντογάν θα συναντηθεί με τον Μπ. Ομπάμα.

Στο θέμα του Κυπριακού, ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, ανέλυσε την πρότασή του για τη δημιουργία «οδικού χάρτη» βάσει του οποίου θα επιχειρηθεί να προχωρήσει η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας «πακέτο» με την επίλυση του Κυπριακού και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Παράλληλα και αφού ενημέρωσε για τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δ. Χριστόφια, τόνισε ότι «πρέπει να αφήσουμε τις δύο κοινότητες, Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους, να διαπραγματευτούν, να συζητήσουν ανοικτά και ελεύθερα το κοινό τους μέλλον κάτω από την ομπρέλα της ΕΕ, διότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος - μέλος της ΕΕ».

«Φρέσκος αέρας» για τα μονοπώλια

Αφού ο Γ. Παπανδρέου ικανοποίησε πλήρως τα σχέδια των ιμπεριαλιστών, ρίχνοντας στη μέγκενη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ τη «λύση» των θεμάτων της εξωτερικής πολιτικής, στη συνέχεια παρουσίασε και τις «προϋποθέσεις» που θέτει η Ελλάδα. «Προϋπόθεση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια είναι βεβαίως η προηγούμενη επίλυση του θέματος του ονόματος», είπε ο πρωθυπουργός, θέτοντας την ελληνική θέση για «σύνθετη ονομασία με σαφή γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες ανεξαιρέτως τις χρήσεις».

Ο Γ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στη συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες με τον Ν. Γκρούεφσκι, σημειώνοντας ότι «η νέα ελληνική κυβέρνηση φέρνει με ανοικτό μυαλό, με φρέσκο αέρα αυτές τις πρωτοβουλίες, ώστε να βελτιωθεί και η ατμόσφαιρα, το κλίμα των συνομιλιών με την πλευρά των Σκοπίων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ