Κυριακή 15 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΑ 20 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ
Στόχος η συκοφάντηση του σοσιαλισμού

,Μπορεί ο «κουρνιαχτός» να έχει κατακάτσει λίγο μετά τον βομβαρδισμό επί μέρες από τα διεθνή και εγχώρια ΜΜΕ για τους «γιορτασμούς της ελευθερίας» στο Βερολίνο (9/11), με αφορμή τα 20 χρόνια από την πτώση του Τείχους, ωστόσο η προσπάθεια συκοφάντησης του σοσιαλισμού στην Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία, την ΕΣΣΔ και άλλες χώρες συνεχίζεται (στην χώρα μας πρωτοστατεί η λεγόμενη δημόσια τηλεόραση) και αφορά το μέλλον και την σοσιαλιστική - κομμουνιστική προοπτική. Οι αστοί ξέρουν ότι η όξυνση της ταξικής πάλης την φέρνει και πάλι στο προσκήνιο και αυτό προσπαθούν να αποτρέψουν.

Το πανάκριβο υπερθέαμα που στήθηκε στο Βερολίνο με συμμετοχή όλων των ηγετών των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, ΕΕ και ΝΑΤΟ και των πρωτοστατών που συνέβαλαν στις αντεπαναστατικές ανατροπές του 1989 - '90 (Βαλέσα, Γκορμπατσόφ κ.ά.) ήταν μια καλοστημένη φιέστα χειραγώγησης που οργανώθηκε από τις αρχές του χρόνου. Η καμπάνια αυτή ξεκίνησε από τις αρχές του 2009 με κορυφαίες στιγμές το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου τον Αύγουστο ενώ τις τελευταίες μέρες το Βερολίνο μετατράπηκε σε ανοιχτή έκθεση αντικομμουνισμού σε κεντρικά σημεία όπως η AlexanderPlatz, η πύλη του Βρανδεμβούργου, η Potzademer Platz. Στήθηκαν εκθέσεις με «ιστορικά στοιχεία» (που όμως αποσιωπούσαν την πραγματικότητα της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας που το 1961 επέβαλε την ανέγερση του Τείχους) ηχητικά ντοκουμέντα, αρχεία, video, μουσικές συναυλίες, δρώμενα με «ντόμινο». Στήθηκε καινούριο μεγάλο μουσείο για το Τείχος, μεγάλο μνημείο και εκκλησάκι στη «μνήμη των πεσόντων», ενώ σε κάποια σημεία ξανάχτισαν το Τείχος με τριπλάσιο ύψος από ό,τι ήταν στην πραγματικότητα. Σε πολλά σημεία της πόλης υπήρχαν σταυροί για τα θύματα, που κανείς μπορούσε να παρατηρήσει ότι τα ίδια ονόματα επαναλαμβάνονταν πολλές φορές.

Ολος ο κρατικός μηχανισμός κινητοποιήθηκε. Οι Γερμανικοί Σιδηρόδρομοι έκαναν προσφορά με φτηνά εισιτήρια για να φτάσει ο κόσμος στο Βερολίνο, «εορταστική προσφορά» που ισχύει ως την 1η Δεκέμβρη, με 20 ευρώ για κάθε προορισμό εντός Γερμανίας. «Προσφορές» υπήρχαν σε αεροπορικά εισιτήρια, ξενοδοχεία. Τα γερμανικά τηλεοπτικά κανάλια βομβάρδιζαν συνεχώς με ντοκιμαντέρ, εκπομπές, συνεντεύξεις αντικομμουνιστικού περιεχομένου, προσπαθώντας να αμαυρώσουν τις κατακτήσεις στην ΓΛΔ και στις άλλες χώρες. Στον ίδιο ντορό κινήθηκαν και οι διάφορες οπορτουνιστικές δυνάμεις και «μετανιωμένοι κομμουνιστές» όπως η Linke (Αριστερά), η «ατμομηχανή» του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, που προβάλλει τα περί «σοσιαλισμού με δημοκρατία».

Ενα επίσης στοιχείο που βγαίνει από την παρέμβαση που έκαναν η Νομαρχιακή Οργάνωση Γερμανίας του ΚΚΕ και οι οργανώσεις της ΚΝΕ, που επισκέφτηκαν στέκια, Ελληνικές Κοινότητες και κάποια ελληνικά σχολεία, είναι ότι αυτά τα πανηγύρια δεν αγγίζουν τον πολύ κόσμο. Ανθρωποι που έζησαν στην ΓΛΔ, εύκολα διαπιστώνουν ότι η καπιταλιστική παλινόρθωση σήμανε την απώλεια κατακτήσεων στα εργασιακά δικαιώματα, στην υγεία, στην Παιδεία, στις κοινωνικές παροχές. Αυτό εξάλλου καταγράφεται και σε δημοσκοπικές έρευνες που καταγράφουν ότι το 57% ερωτηθέντων από την πρώην ΓΛΔ με τον ένα ή άλλο τρόπο θεωρούν ότι ζούσαν πολύ καλύτερα στην περίοδο της σοσιαλιστικής οικοδόμησης παρά τις αδυναμίες και τα λάθη. Αλλωστε στη σημερινή καπιταλιστική Ενωμένη Γερμανία, της κυριαρχίας του κεφαλαίου, η μάστιγα της ανεργίας (9% στην Δύση και 17% στην Ανατολή), η διεύρυνση της φτώχειας, η εμπορευματοποίηση των πάντων, η χειροτέρευση της ζωής, η αφαίρεση κατακτήσεων είναι ορατά. Η σύγκριση με την πρώην ΓΛΔ, όπου αυτά τα φαινόμενα είχαν εξαλειφθεί, είναι καταλυτική. Ο σοσιαλισμός παρά τις ανεπάρκειες, τα λάθη και τις παρεκκλίσεις που οδήγησαν τελικά μαζί με την ιμπεριαλιστική παρέμβαση στις ανατροπές, απέδειξε την ανωτερότητά του, ως κοινωνία που μπορούσε να ικανοποιεί τις βασικές λαϊκές ανάγκες.


Δ. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ