Πέμπτη 19 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ψηφοθηρικές κόντρες για την εξουσία

Καμιά σχέση με τα λαϊκά συμφέροντα δεν έχει το περιεχόμενο της διαμάχης για τη διαδοχή, που δείχνει ταυτόχρονα την ποιότητα των αστικών κομμάτων

Σε κοκορομαχία γύρω από θέματα «ηθικής» και «διαχείρισης» που αφορούν τους δύο επικρατέστερους υποψηφίους για την ηγεσία, εξελίσσεται η κούρσα για την εξουσία στη ΝΔ, με προφανή στόχο την πόλωση και τη συσπείρωση των «ψηφοφόρων». Η μάχη εντυπώσεων, προσωπικών μηχανισμών και επιχειρηματικών συμφερόντων που φουντώνει διαρκώς, με στόχο την ψηφοθηρία, δεν μπορεί να αποκρύψει ότι τίποτα φιλολαϊκό δεν έχουν να πουν στους ψηφοφόρους τους οι υποψήφιοι για την αρχηγία. Παρόλο που επιδιώκουν να εκλεγούν «απευθείας από τη βάση», οι υποψήφιοι δεν κάνουν καμία «έκπτωση» στην αντιλαϊκή πολιτική, αντίθετα υπόσχονται μεγαλύτερη ορμή και αποφασιστικότητα στην υλοποίηση ενός νέου προγράμματος αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων, που θα επεξεργαστούν μετά την εκλογή του νέου προέδρου της ΝΔ.

Στην πρώτη γραμμή της προεκλογικής αντιπαράθεσης κυριαρχούν ζητήματα που αφορούν τις «διαδρομές» όχι μόνο των υποψηφίων αλλά και των υποστηρικτών τους, με τις δύο πλευρές να αποκηρύσσουν, υποκριτικά, τα περιβόητα «γκόλντεν μπόις», επιχειρώντας ταυτόχρονα να πείσουν ότι δεν έχουν καμία σχέση με τα διαπλεκόμενα συμφέροντα, τα οποία υπαινίσσονται ότι στηρίζουν «τους απέναντι».

«Γκόλντεν μπόις» και «σύμβουλοι»

Χαρακτηριστική για το επίπεδο της προεκλογικής αντιπαράθεσης είναι η αναφορά που έκανε η Ντ. Μπακογιάννη ότι «δε θα βγάλει αρχηγό στη ΝΔ το σύστημα ΠΑΣΟΚ, που αυτή την περίοδο δίνει ρέστα εναντίον μου». Μιλώντας χτες σε γυναίκες ψηφοφόρους της ανέδειξε την «άνανδρη» επίθεση που δέχεται τις τελευταίες μέρες στη «γυναικεία υπόστασή» της (αναφέρεται σε πρόσφατα δημοσιεύματα στον Τύπο), αφήνοντας ταυτόχρονα αιχμές κατά των εσωκομματικών αντιπάλων της επειδή μέχρι τώρα δεν την έχουν καταδικάσει. «Δεν είναι ούτε ηθικό ούτε ακέραιο να σιωπάς μπροστά σε τέτοια φαινόμενα», σημείωσε με νόημα, τονίζοντας ότι «δε θα διαμορφώνουν τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας οι λασπολόγοι και οι συκοφάντες».

Αναλόγου επιπέδου ήταν η ομιλία του Αντ. Σαμαρά στην Αλεξανδρούπολη, που ανακάλυψε στο πρόσωπο κάποιων ακατονόμαστων «συμβούλων» το μεγάλο πρόβλημα της ΝΔ. Κατήγγειλε «κάποιους συμβούλους που έχουν μεγάλη ευθύνη για την πρόσφατη μεγάλη ήττα της ΝΔ» και έχουν χαρακτηρίσει τη ΝΔ «φθαρμένο προϊόν» και τις ιδέες της «ξεπερασμένες», «φωτογραφίζοντας» προφανώς τον μυστικοσύμβουλο του πρώην πρωθυπουργού Γ. Λούλη. Απαντώντας στους «συμβούλους» και μέσω αυτών στην Ντ. Μπακογιάννη, ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε ότι «δεν θα τους κάνουμε τη χάρη. Θα διακηρύξουμε τις απόψεις μας, της ΝΔ. Θα τις προβάλλουμε και θα κερδίσουμε την κοινωνία».

Μια μέρα νωρίτερα σε άρθρο του στην ιστοσελίδα του ο Γ. Λούλης υποστηρίζει ότι η ΝΔ έχασε τις εκλογές επειδή έχασε το μεσαίο χώρο και υπογραμμίζει ότι «η επιλογή της ΝΔ για άνοιγμα προς το μεσαίο χώρο αποτελεί μονόδρομο, εφόσον δεν επιθυμεί να περιθωριοποιηθεί και πάλι για μακρύ χρονικό διάστημα». Η πλευρά της Ντ. Μπακογιάννη κατηγορεί τον Αντ. Σαμαρά ότι «έχει συγκεντρώσει στον περίγυρό του αρκετά «γκόλντεν μπόις». Κατηγορία που επιστρέφεται, με τους συνεργάτες του πρώην υπουργού να επισημαίνουν ότι μεταξύ των υποστηρικτών της Ντ. Μπακογιάννη είναι τα στελέχη που τα ονόματά τους είχαν εμπλακεί σε σκάνδαλα και «πλήγωσαν την παράταξη».

Στο «παιχνίδι» και οι δημοσκοπήσεις

Την ίδια στιγμή, εντείνεται η μάχη εντυπώσεων και χειραγώγησης της «βάσης» μέσω των δημοσκοπήσεων, που διαρκώς «ανοιγοκλείνουν την ψαλίδα» ή «αλλάζουν τα δεδομένα». Χτες η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή απέστειλε επιστολές σε 370.000 μέλη της ΝΔ και της ΟΝΝΕΔ, με τις οποίες τα ενημερώνει για την εκλογή του νέου προέδρου του κόμματος στις 29 Νοέμβρη και για το πού μπορούν να ψηφίσουν, ενώ περιέχουν και την αίτηση επαναβεβαίωσης εγγραφής ή νέας εγγραφής μέλους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ