Παρασκευή 20 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΔΕΑΕ
Στο τραπέζι νέο πακέτο μέτρων

BΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Νέα συνάντηση έχουν, σήμερα, στη βελγική πρωτεύουσα σε επίπεδο διευθυντών των υπουργείων Εξωτερικών οι «6» (τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας - Ρωσία, Γαλλία, Βρετανία, ΗΠΑ, Κίνα - και η Γερμανία) προκειμένου να εξετάσουν την αντίδρασή τους στην απόρριψη από την Τεχεράνη της πρότασης της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας για εξαγωγή του, σε χαμηλό ποσοστό, εμπλουτισμένου ουρανίου της για επεξεργασία σε Ρωσία - Γαλλία πριν χρησιμοποιηθεί ως πυρηνικό καύσιμο στο Ιράν.

Δίνοντας ένα πρώτο στίγμα της ατμόσφαιρας, χτες, ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα υπογράμμιζε ότι «έχει, ήδη, αρχίσει η συζήτηση για το πακέτο μέτρων που θα ληφθεί σε βάρος της Τεχεράνης», συμπληρώνοντας, όμως, ότι «η πόρτα του διαλόγου παραμένει ανοιχτή» και ότι «ελπίζει η ιρανική ηγεσία ν' αλλάξει στάση».

Ελαφρώς πιο «σκληρή» ήταν η αντίδραση του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, που τόνιζε ότι «εφόσον η Τεχεράνη απέρριψε την πρόταση της ΔΕΑΕ, δεν μπορεί να συνεχιστεί κανένας διάλογος επί τεχνικών θεμάτων όπως ζήτησε η Τεχεράνη». Με ενδιαφέρον, πάντως, αναμένεται η στάση της Μόσχας, η οποία χτες επέμενε ότι η Τεχεράνη δεν έχει απαντήσει επισήμως στην πρόταση της ΔΕΑΕ!! Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, πάντως, Μανουσέρ Μοτακί εμφανιζόταν «αισιόδοξος», εκτιμώντας ως «απίθανη» την υιοθέτηση «νέων κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης, γιατί είναι παρωχημένα και αποτυχημένα μέτρα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ