Παρασκευή 20 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ - ΗΠΑ
Πυρηνικά και οικονομία ο στόχος της επίσκεψης Ομπάμα

ΣΕΟΥΛ.-- Στη Σεούλ ολοκλήρωσε χτες την περιοδεία του στην Ασία ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα, εστιάζοντας στην αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου και στην προώθηση των εμπορικών σχέσεων ΗΠΑ - Νότιας Κορέας.

Ετσι, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ κάλεσε την Πιονγκγιάνγκ να επιστρέψει στο τραπέζι των εξαμερών συνομιλιών για τον τερματισμό του πυρηνικού της προγράμματος, υποσχόμενος (μαζί με τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του Λι Μιουνγκ -μπακ) «σημαντικά οικονομικά οφέλη και ανταλλάγματα». Ο Ομπάμα, μάλιστα, επαναβεβαίωσε τη μετάβαση του απεσταλμένου του Στέφεν Μπόσγουόρθ στην Πιονγκγιάνγκ στις 8 Δεκέμβρη.

Ο Ομπάμα εξήρε την κατάσταση της νοτιοκορεατικής οικονομίας, λέγοντας πως αυτή ανέδειξε τη Σεούλ σε «σημαντικό παίχτη στη διεθνή σκακιέρα». Αναφερόμενος στη «συμφωνία ελεύθερου εμπορίου» που υπεγράφη πριν δύο χρόνια μεταξύ ΗΠΑ - Ν. Κορέας, αλλά η έγκρισή της έχει «κολλήσει» στο αμερικανικό Κογκρέσο, ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε ότι θα πρέπει «να προωθηθεί» περαιτέρω. Ο Νοτιοκορεάτης ομόλογός του μάλιστα για πρώτη φορά χτες δήλωσε πρόθυμος να κάνει διαπραγματεύσεις για περαιτέρω άνοιγμα της νοτιοκορεατικής αγοράς σε αμερικανικά προϊόντα, όπως τα αυτοκίνητα.

Σε άλλο σημείο, ο Λι υποσχέθηκε σχέδιο ενίσχυσης της νοτιοκορεατικής αποστολής στο Αφγανιστάν για την «ανασυγκρότηση» του προτεκτοράτου, διευκρινίζοντας ότι η αποστολή θα συνοδεύεται από επιπλέον δυνάμεις αστυνομικών και στρατιωτών για την προστασία της...

Ο Ομπάμα χαρακτήρισε την υποδοχή στη Σεούλ «θεαματική», πολλοί ήταν οι Κορεάτες που έσπευσαν να τον υποδεχτούν, ενώ πολλοί άλλοι διαδήλωσαν κατά της αμερικανικής επέμβασης στο Αφγανιστάν και της εκεί αποστολής νοτιοκορεατικών δυνάμεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ